Search

Kukac je dobio ime po Lady Gagi! I nije jedini koji nosi ime neke slavne ličnosti

Kukac je dobio ime po Lady Gagi! I nije jedini koji nosi ime neke slavne ličnosti

Biolozi nazivaju novootkrivene vrste po zabavljačima, aktivistima, državnicima...

Tekst: D.M.


Image: Getty,
Unsplash

Novootkrivena vrsta cvrčka ovog je tjedna dobila je ime po glazbenici Lady Gagi. Student Brendan Morris naziv Kaikaia gaga navodno je osmislio jer su ga rogovi i boje cvrčka podsjetili na pomaknuti modni stil omiljene čudakinje. Ovo je već druga Gagina inačica u svijetu kukaca. Naime, parazitoidna osa Aleiodes gaga otkrivena je par godina ranije, no ne postoji poseban razlog zašto su joj tajlandski istraživači nadjenuli ime inspirirano zabavljačicom - ako je razlog traženje pažnje, ime je i više no prigodno.

Kaikaia gaga

Međutim, pop diva nije jedina zvijezda po kojoj je neka životinja dobila ime. Svake godine se otkrije između 17 i 24 tisuće životinjskih vrsta - obično je riječ o par sisavaca i ptica, pokojoj ribi i vodozemcu i pregršt beskralježnjaka. Uobičajeno je da vrste dobiju ime po osobi, najčešće znanstveniku koji ih je otkrio. No, domišljati istraživači i biolozi pribjegavaju nazivanju novih vrsta po poznatim ličnostima u nadi da će izazvati zanimanje među laicima, posebno ako je nova vrsta ugrožena.

Bootylicious muha

Rijetka konjska muha otkrivena na sjeveroistoku Australije u Queenslandu dobila je ime po jednoj od najvećih diva današnjice, Beyoncé. Razlog je karakteristična odlika muhe: velika zlatna stražnjica. Scaptia beyonceae je vrsta koja se može pohvaliti gustim zlatnim dlačicama, a vrijeme provodi oprašujući cvijeće poput pčele. Među istraživačima je poznata kao "diva među muhama", a istraživače je podsjetila na pjesmu "Bootylicious" grupe Destiny's Child koju je pjevačica predvodila prije solo karijere.

Kukac je dobio ime po Lady Gagi! I nije jedini koji nosi ime neke slavne ličnosti (фото 1)

 

Dugouhi bećar

Ne postoji niti jedna druga vrsta koja bi bolje nosila ime medijskog mogula Hugha Hefnera od zeca. Sylvilagus palustris hefneri je vrsta močvarnog zeca kojoj je istraživač James Lazell nadjenuo ime u čast preminulom bećaru još u osamdesetima kada je kompanija Playboy Corporation sponzorirala istraživanja koja je provodila Agencija za očuvanje iz Rhode Islanda.

Kukac je dobio ime po Lady Gagi! I nije jedini koji nosi ime neke slavne ličnosti (фото 2)

 

Novi fosili

Mick Jagger je također inspirirao dvije vrste - obje izumrle. Iako su istraživači pronašli samo fosile, kruže legende kako je Jagger svojevremeno dijelio životni prostor s obje vrste. Po nepokolebljivom frontmenu Rolling Stonesa ime su dobili trilobit Aegrotocatellus jaggeri i zbog glazbenikovih sočnih usana - izumrla močvarna svinja Jaggermeryx naida, u prijevodu "Jaggerova vodena nimfa".

Kukac je dobio ime po Lady Gagi! I nije jedini koji nosi ime neke slavne ličnosti (фото 3)

 

Špiljski slijepac

Anophthalmus hitleri ime je slijepog tvrdokrilca koji obitava u vlažnim špiljama Slovenije. U knjige ga je 1933. zapisao njemački istraživač Oscar Scheibel u čast tadašnjem novoodabranom njemačkom kancelaru. Diktatorovo se ime nakon Drugog svjetskog rata, u pokušaju da mu se oda što manje časti, uklonilo iz većine naziva, no tradicija dvojnog nazivlja taksonomije je takva da se iz praktičnih razloga imena vrsta određena konsenzusom ne mijenjaju pa je tako kukac ostao "Hitlerov slijepac".

Kukac je dobio ime po Lady Gagi! I nije jedini koji nosi ime neke slavne ličnosti (фото 4)

Mali aktivisti

Svjetlo na kraju tunela, Greta Thunberg također je dio kluba slavnih s dva organizma koji su dobili ime po njima. Krajem 2019. Londonski prirodoslovni muzej je obznanio je da je vrsta kukca dobila ime po švedskoj aktivistici. Riječ je o Nelloptodes gretae, člankonošcu ne većem od tri milimetra. Druga vrsta s kojom Thunberg ima čast dijeliti ime je puž s otoka Bornea, Craspedotropis gretathunbergae. Puževa je karakteristika također iznimno mala veličina od otprilike dva milimetra, a ime je dobio po svojstvenoj osjetljivosti na klimatske promjene, tvrdi istraživač J.P. Lim.

Kukac je dobio ime po Lady Gagi! I nije jedini koji nosi ime neke slavne ličnosti (фото 5)

 

Obamin Zoo

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država,  Barack Obama uvelike prednjači po broju vrsta koje su po njemu dobile ime. Naime, omiljeni američki državnik dijeli ime s 14 organizama među kojima je nekoliko pauka, izumrli gušter, parazitski crv i dvije vrste ribe.

Kukac je dobio ime po Lady Gagi! I nije jedini koji nosi ime neke slavne ličnosti (фото 6)

Leave a comment

više