Search

Škotska je prva zemlja na svijetu koja će uloške i tampone dijeliti besplatno, a gdje je tu Hrvatska?

Škotska je prva zemlja na svijetu koja će uloške i tampone dijeliti besplatno, a gdje je tu Hrvatska?

Čvrsto stojimo na začelju

Tekst: Mara Modrić


Image: Instagram

U škotskom je parlamentu usvojen revolucionaran plan - sa 112 glasova za, jednim suzdržanim i niti jednim protiv, izglasan je prijedlog po kojem će higijenske potrepštine postati besplatne za sve žene u Škotskoj, čime će ta otočna država postati prvom na svijetu s takvim zakonom, ali i prva koja se toliko snažno zauzela za ravnopravnost spolova. Ovaj će akt državu stajati vrtoglavih 24 milijuna funti godišnje, no srećom i za razliku od mnogih, Škoti jednakost stavljaju ispred profita.

Nakon što je 2018. postala prva zemlja koja je u školama i na sveučilištima počela dijeliti higijenske potrepštine, kao mjeru borbe protiv "period povertyja", termina koji označava financijsku nemogućnost kupovine ne baš jeftinih higijenskih potrepština zbog koje se, prema anketi iz 2018., čak 25 posto Britanki, Velšanki i Škotkinja našlo u situaciji da su morale propustiti dan u školi ili na radnom mjestu. Prema novom zakonu, tamponi i higijenski ulošci sada će biti dostupni na javnim mjestima kao što su društveni centri, centri za mlade i ljekarne.

Usvajanje zakona koji je predložila laburistica Monica Lennon bit će "prekretnica za normalizaciju menstruacije u Škotskoj i poslat će poruku ljudima koliko ozbiljno parlament doživljava ravnopravnost spolova". Nažalost, ostatak Europe porez na menstruaciju ne doživljava kao toliki problem.


Naime, trend drastičnog smanjivanja ili potpunog ukidanja poreza na ženske higijenske potrepštine zahvatio je čitav svijet pa se tako na uloške i tampone još od 2004. porez ne plaća u nazadnoj Keniji, Ugandi, Tanzaniji, Nikaragvi, Trinidadu i Tobagu. Od menstruacije od 2015. ne profitiraju niti Kanada, Indija, Australija, kao i nekolicina američkih saveznih država - Connecticut, Florida, Maryland, Massachusetts, Pennsylvania, Minnesota, New Jersey, Illinois i New York. Još je desetak država saveznica na putu prema ukidanju poreza na menstruaciju.

Istina, pozitivne promjene događaju se i u Europi, no znatno sporijim tempom nego u ostatku svijeta, poglavito zato što Europska unija ne priznaje koncept nulte stope poreza na robu pa je tako potpuno ukidanje poreza na što god u EU nemoguće - barem još neko vrijeme, izmjene zakona su u tijeku. Naime, krajem 2018. donesena je revolucionarna rezolucija kojom se državama članicama omogućuje da primjenjuju sniženu stopu PDV-a manju od pet posto što je do tada bio minimum i to na cijeli niz "esencijalnih" proizvoda. U prijevodu, primjena nulte stopa poreza postala je moguća, no ne izrijekom.

Hrvatska je tu rezoluciju prihvatila s oduševljenjem pa je tako u posljednjoj poreznoj reformi s početka 2019. smanjila porez na silikonske implantate za grudi, na koje se plaća tek pet posto PDV-a, kao i na kino ulaznice. Esencijalne su za život i ulaznice za koncerte, doduše nešto manje esencijalne od kino ulaznica pa se tako na uživanje u live glazbi plaća 13 posto poreza, kao i na odsjedanje u hotelu. Trinaest posto PDV-a plaća se i na dječje pelene, a bilo bi zanimljivo čuti objašnjenje zakonodavca što pelene čini manje bitnima od već spomenutih kino ulaznica. Ženske higijenske potrepštine očito nisu dovoljno bitne, kao što su to primjerice silikoni, pa je tako PDV na uloške i tampone u Hrvatskoj još uvijek enormnih 25 posto.

Srećom, ostatak Europe nije toliko nazadan koliko i Hrvatska. Nakon što je peticiju potpisalo više od 81 tisuće ljudi, u Njemačkoj je izglasan zakon koji porez na ženske higijenske potrepštine smanjuje s 19 na sedam posto, a na snazi je od 1. siječnja 2020. Na putu prema rezanju stopa je i Španjolska, koja porez planira smanjiti s 10 na četiri posto, kao i Švicarska, koja će poreznu stopu smanjiti sa 7,7 na 2,5 posto, kao i Velika Britanija koja planira u potpunosti ukinuti PDV na tu kategoriju proizvoda.

Dok Škoti slave jednakost i odlučno koračaju prema boljem svijetu, Hrvatska odlučno okreće glavu te s odlučnih 25 posto PDV-a, uz Mađarsku te Švedsku i Dansku, ostaje zemlja s najvećom stopom poreza na menstruaciju u Europi, ako ne i u svijetu.

 

Leave a comment

više