Search

Vila legendarne Coco Chanel ponovno u rukama kuće Chanel

Vila legendarne Coco Chanel ponovno u rukama kuće Chanel

Villa La Pausa


Image: buro247.ru

Jučer je kuća Chanel, točno 78 godina nakon što je njezina osnivačica kupila vilu La Pausa, konačno vratila nekretninu od povijesne važnosti u svoje ruke

Vila La Pausa na jugu Francuske u povijesti kuće Chanel zauzima vrlo važno mjesto; ovo je jedino zdanje koje je Coco samostalno osmislila i dekorirala. Tijekom 20-ih godina Coco je ovaj kraj posjetila u pratnji vojvode od Westminstera i ljepota tamošnje prirode osvojila ju je na prvu pa je odlučila ondje sagraditi dom iz kojeg će moći uživati u pogledu na Mediteran i Roquebrune-Cap-Martin. Coco je zemljište kupila kasnih 20-ih, a izgradnja vile trajala je do siječnja 1930. godine. Arhitektonska forma vile u velikoj se mjeri oslanja na Aubazine, sirotište i nekadašnju opatiju, u kojem je Chanel odrastala.  

Vila La Pausa svojevremeno je ugošćivala brojne poznate umjetnike i članove njihova kruga među kojima se ističu Misia Sert, Jean Cocteau, Salvador Dalí i Paul Iribe. Ipak, ovakav ekskluzivan popis gostiju nije ono zbog čega je ova vila dragocjena za modnu kuću Chanel. La Pausa osim povijesne važnosti značajna je u arhitektonsko-dizajnerskom smislu: Gabrielle Chanel je svoje kreativne prste uplela i u samo projektiranje zdanja, rasporedu prostorija i dizajnu interijera. Velika ljubiteljica crno-bijele kromatike samostalno je uredila interijer vile u svom prepoznatljivom minimalističkom stilu preciznih formi. Stručno oko arhitekata ocijenilo je Gabriellein dizajnerski pothvat sa stilskog stajališta kao nostalgičnu reminiscenciju na asketizam spomenute opatije Aubazine.

Vila legendarne Coco Chanel ponovno u rukama kuće Chanel (фото 1)

Priča La Pause i velike majstorice couturea trajala je dugo godina, Gabrielle je vilu odlučila prodati tek 1953. i to američkom piscu Emeryju Revesu koji je nastavio tradiciju ugošćivanja povijesno važnih ličnosti poput Winstona Churchilla, Grete Garbo i Jacqueline Onassis. Nakon više od pola stoljeća vila La Pausa ponovno dolazi u ruke kuće Chanel.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više