Search

Lijepa vijest! U Zagrebu se otvorio kafić za gluhe i nagluhe osobe

Lijepa vijest! U Zagrebu se otvorio kafić za gluhe i nagluhe osobe

"Silent Caffe"


Image: Facebook

U zagrebačkoj Ulici kneza Mislava otvoren je prvi Silent Caffe, odnosno kafić u kojem su zaposleni gluhi i nagluhi konobari, a u kojem gosti pića naručuju pomoću tableta...

"Silent café" kao primjer ugostiteljskog objekta za gluhe inovativan je primjer integracije gluhih i nagluhih osoba u zajednicu čujućih. Cilj je ovim projektom omogućiti mjesto okupljanja zajednici gluhih i nagluhih u posebno dizajniranom kafiću koji koristi najnovija tehnološka rješenja, kao alate za prevladavanje komunikacijskih barijera i nesporazuma koji nastaju u komunikaciji gost-konobar. Naime, kako bi se one premostile i spriječili nesporazumi s konobarom, gosti tako mogu jednostavno naručiti pića služeći se tabletom, a kada požele platiti, dovoljan je jedan klik i konobar će doći.

Isto tako, osim osoba oštećena sluha korisnici usluga ugostiteljskog objekta bit će i članovi čujuće zajednice koji će na taj način imati priliku upoznati prepreke s kojima se susreću gluhe osobe, a ujedno će kroz kafić kao mjesto druženja biti aktivni sudionici integracije gluhih i nagluhih osoba u društvo. Sav profit koji bude ostvaren obavljanjem djelatnosti društva bit će investiran u nove proizvode i usluge koje planiraju razvijati.

Inače, vrlo niska zapošljivost osoba s invaliditetom, neprimjerena razina stručnih i ostalih važnih kompetencija te slaba integracija na tržište rada gluhih i nagluhih osoba rezultira gubitkom nade i vjere u sigurnu budućnost. Predrasuda da gluhe i nagluhe osobe imaju nepremostiv problem u komunikaciji potrebnoj pri vođenju café bara, postavila je izazov u dokazivanju da su baš te osobe sposobne trajno voditi društveno poduzeće sa specifičnim i jedinstvenim café barom, kao što je "Silent café".

Related articles

Buro 24/7 Selection

više