Search

Mattel u kolekciju dodao Barbie u invalidskim kolicima kao i onu koja ima vitiligo

Mattel u kolekciju dodao Barbie u invalidskim kolicima kao i onu koja ima vitiligo

Evolucija Barbie lutkice

Tekst: T.L.


Image: Mattel

Sve donedavno Barbie lutke izgledale su poprilično jednolično - raskošnih plavih uvojaka, dugih nogu i tanašnog struka nametale su mnogima nedostižne ideale ljepote. A onda se svijet promijenio, a u javnom se diskursu počelo raspravljati o inkluzivnosti, o ljepoti koja se krije u različitostima i o lošem utjecaju nerealnih diktata na dječju psihu.

Na krilima promjena i nekih novih zahtjeva koje je tržište počelo postavljati, Mattel je 2016. godine oformio novu liniju Barbie lutkica pod imenom "Fashionistas" i krenuo na put prave pravcate (r)evolucije. Isprva je među originalne Barbike uveo plus-size te visoku i sitnu Barbie, a kasnije je u liniju nastavio dodavati nove lutke kako bi one svojim izgledom čim realnije odražavale stvarni svijet u kojem živimo. Mattel svoju "Fashionistas" liniju reklamira kao "najraznolikiju liniju lutaka na svijetu", a ona se trenutno sastoji od 176 različitih lutaka s 9 tipova tijela, 35 tonova kože te 94 različite frizure (od afro frizure, preko zelenih i ljubičastih nijansi kose pa sve do ćelave glave). Mattel nije pritom zaboravio niti na Kenove pa su na svijet stigle inačice različitih oblika tijela kao i različitih značajki (od man bun frizure, duge kose pa sve do pjegica).

Mattel u kolekciju dodao Barbie u invalidskim kolicima kao i onu koja ima vitiligo (фото 1)

Multinacionalna američka tvrtka, s čijim se igračkama igraju djeca diljem svijeta, odlučila je, na krilima sveopćeg oduševljenja, i dalje širiti svoju ponudu kako bi svoj djeci na svijetu ponudili igračku koja predstavlja njih, baš takve kakve jesu, a da im pritom ne nameće nerealne standarde ljepote. Tako je Mattel svojoj diviziji Barbika dodao lutkicu koja ima vitiligo, lutkicu u invalidskim kolicima te onu koja nosi protezu. Kako bi u kreiranju novih lutaka bio čim vjerniji, Mattel je surađivao s dermatologom i 13-godišnjom aktivisticom Jordan Reeves koja je rođena bez lijeve ruke. Popularna tvrtka igrčaka na svojoj Barbie evoluciji zasigurno neće stati, a mi moramo priznati da nam se ovakav svijet igračaka čini mnogo ljepšim, toplijim i nekako utješnijim od onog "savršenog" koji je činio našu svakodnevicu kad smo bili djeca.

Lutkice iz Barbie "Fashionistas" linije dostupne su za kupnju na službenoj web-stranici brenda Mattel, a cijene im se kreću od 10 do 20 dolara.

Leave a comment

više