Search

Nepušači su dobili nekoliko dodatnih dana plaćenog godišnjeg odmora. Biste li vi zbog toga prestali pušiti?

Nepušači su dobili nekoliko dodatnih dana plaćenog godišnjeg odmora. Biste li vi zbog toga prestali pušiti?

Pauza za cigaretu - koliko ih imate kroz radni dan?


Image: screenshot

Svi uredi manje više imaju onu jednu ili više osoba koje efektivno rade puno manje od onog što bi trebale jer svakih 45 minuta odluče otići na pauzu za cigaretu. U jednoj japanskoj kompaniji su se zaposlenici nepušači pobunili te u konačnici profitirali...

Svi uredi manje više imaju onu jednu ili više osoba koje efektivno rade puno manje od onog što bi trebali. Vrijeme koje ta osoba izgubi u radnim satima su momenti kada odlazi na mini pauze koje se popularno zovu pauza za kavu, pauza za cigaretu, usputna chit-chat pauza u hodu, pauza za snack… i sve to ne bi bio problem da tih pauza uzastopno nema i do nikoliko puta u danu, odnosno nekoliko puta u jednom satu. No, ono gdje se najviše vremena ipak izgubi definitivno je pauza za cigaretu kojih u prosjeku radnik pušač ima oko pet do šest puta dnevno, ako ne i više. 

Nepušači su dobili nekoliko dodatnih dana plaćenog godišnjeg odmora. Biste li vi zbog toga prestali pušiti? (фото 1)

U domenu oko štetnosti pušenja nema smisla ponovno ulaziti jer to je činjenica koju već i ptice na grani znaju, no, isto tako zvi znamo da će vas u uredu prije mrko pogledati ako se odlučite zadržati na ručku dulje nego inače, nego kada svakih 45 minuta odlučite izaći zapaliti cigaretu. Kako bi tom problemu doskočili, jedna kompanija u Japanu odlučila je usvojiti jednu posve novu regulativu, koja ovaj put svakako ide u korist nepušača, točnije onih koji su u tom smislu predaniji svom poslu. Tako je spomenuta kompanija na zahtjev svojih radnika nepušača, koji su se u tom smislu osjetili ugroženi i rekli da puno više rade o kolega pušača, odlučila svoje zaposlenike nepušače nagraditi sa šest dodatnih dana godišnjeg odmora te time potaknuti sve zaposlenike pušače da se odviknu od cigareta ili barem za početak smanje s tim porokom i misle na svoje zdravlje. 

"Ovom odredbom ne želimo kazniti pušače, nego imati win-win situaciju gdje su obje strane zadovoljne. Pušači itekako puno vremena u radnom radnu potroše na pušenje, a nepušači su na uštrb toga dobili dodatne slobodne dane, plaćene naravno" kazao je glasnogovornik kompanije Piala, Hirotaka Matsushima. 

Nepušači su dobili nekoliko dodatnih dana plaćenog godišnjeg odmora. Biste li vi zbog toga prestali pušiti? (фото 2)

Inače, cijela ova priča krenula je kada su se nepušači spomenute kompanije požalili svojim nadređenima kako svaki pušač potroši 15 minuta svog vremena za pauzu za cigaretu, s obzirom na to da im se uredi nalaze 29. katu nebodera. Naime, svaki njihov odlazak tako zahtijeva dugotrajno spuštanje ispred zgrade. Izračunali su kako pušači tako u danu potroše oko 40 minuta od svog radnog vremena samo na pušenje, a kada se tome dodaju i uobičajeni odlasci na toalet, ručak i slično, broj minuta itekako poraste. 

Iz kompanije poručuju kako je ova hvalevrijedna inicijativa već stupila na snagu i zaživjela te da su za početak smanjili broj pušača u uredu, dok su nepušači već opasno počeli planirati svoje godišnje odmore. Biste li se vi zbog ovoga odrekli pušenja?

Related articles

Buro 24/7 Selection

više