Search

Zahvaljujući atletičarki Allyson Felix Nike više neće penalizirati trudne sportašice

Zahvaljujući atletičarki Allyson Felix Nike više neće penalizirati trudne sportašice

Borba za jednakost!

Tekst: F.Š.


Image: Instagram

Nakon što je u svibnju najavio planove za uvođenje posebne politike koja se odnosi na trudne sportašice, sportski brend Nike sada je to i sproveo u djelo. Naime, Nike će odsad ugovorno štititi sportašice koje sponzorira i koje su postale majke što znači da više niti jednoj sportašici neće biti smanjena plaća, niti će na bilo koji način biti financijski penalizirana zbog toga što je odlučila roditi. Ovoj odluci prethodila je cijela zavrzlama čija je zvijezda bila atletičarka Allyson Felix kada je odbila produžiti ugovor s Nikeom nakon što joj je popularni brend odlučio isplatiti 70 posto manji honorar uslijed njezine trudnoće.

Zahvaljujući atletičarki Allyson Felix Nike više neće penalizirati trudne sportašice (фото 1)

Atletičarka je potom od Nikea tražila da joj ugovorno zajamči da neće biti kažnjena u slučaju slabijih sportskih rezultata u mjesecima nakon trudnoće, što je Nike odbio. Unatoč tome, američka sprineterica nije željela odustati, bila je odlučna u borbi protiv diskriminacije prema trudnim sportašicama, a nekoliko mjeseci kasnije, uloženi napori su se i isplatili. Naime, Nike je odlučio promijeniti svoju politiku te se obvezao da neće smanjivati honorare ženama u drugom stanju s kojima surađuje. Felix je o ovoj odluci obaviještena putem službenog pisma čiji je screenshot ponosno podijelila na svojem Instagram profilu.

Zahvaljujući atletičarki Allyson Felix Nike više neće penalizirati trudne sportašice (фото 2)

"Naši glasovi imaju snagu. Nike se i službeno obvezao pružiti majčinsku zaštitu sportašicama koje sponzorira. To znači da sportašice više neće biti financijski kažnjavane zbog rođenja djeteta. Zahvalna sam John Slusheru i Mark Parkeru na njihovom vodstvu i želji da vode Nike kao kompaniju koja vjeruje da smo mi više od samo sportaša. I hvala brendovima koji su se već obvezali na isto. Tko je sljedeći?", napisala je Allyson Felix.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više