Search

\"Niksen\" filozofija bi mogla zamijeniti \"hygge\", a mi nemamo baš ništa protiv!

"Niksen" filozofija bi mogla zamijeniti "hygge", a mi nemamo baš ništa protiv!

O čemu je točno riječ?

Tekst: E.G.


Image: buro247,
unsplash

Čini se kako je danski koncept sretnog i mirnog života, objedinjen pod nazivom hygge, pokrenuo trend na svjetskoj razini. Naime, napisan je cijeli niz knjiga koje taj pojam pobliže objašnjavaju i podučavaju kako ga implementirati u svakodnevni život, a sve s ciljem postizanja harmonije i balansa. Neko su vrijeme tako svi pričali upravo o tajnoj formuli sreće Danaca, a onda su svoje inačice ponudili i drugi narodi. Podsjetimo se, Šveđani su imali lagom dostadning, Škoti Còsagach, dok su Britanci predstavili tek ironičnu varijantu i odbacili takve trendove. Bilo kako bilo, učenje životnih filozofija od pojedinih naroda je svijetu još uvijek zanimljivo.

Posljednja činjenica koja ide tome u prilog dolazi iz Nizozemske. Ondje se, naime, naveliko priča o pojmu niksen, koji u najširem smislu označava ne rađenje ičega. Koncept je zanimljiv jer je zapravo vrlo jednostavan - neće vam trebati nikakve meditativne svijeće ili svjetiljke za kakav ugođaj. Umjesto toga, trebat ćete pronaći tek nešto vremena za sebe i natjerati se da ne radite ništa. Iako zvuči kao nešto na što se ne bismo morali posebno tjerati, istina je da živimo u vremenu u kojem stalno obavljamo stvari s nekih popisa i nikad ništa ne stižemo. Ako vam se čini da bi ova filozofija mogla biti nešto što bi vam odgovaralo, savjetujemo da nastavite s čitanjem teksta, a mi ćemo je pobliže objasniti na primjeru putovanja.

"Niksen" filozofija bi mogla zamijeniti "hygge", a mi nemamo baš ništa protiv! (фото 1)

Kako putovati prema "niksen" načelima?

Zaboravite klasične turističke zanimacije, a stranu destinaciju tretirajte baš kao da ste kod kuće. Prema ovom konceptu, besmisleno je trošiti sate na obilazak znamenitosti koje vas pretjerano i ne zanimaju. Isto tako, nemojte odsjedati u četvrtima koje su popularne kod turista, a ni restorane nemojte tražiti preko popularnih servisa. Budite spontani i nemojte stalno voditi trku s vremenom. Možda najbolji način za testiranje ovakvog načina odmora jest da posjetite destinaciju na kojoj ste već bili.

Niksen načela bi vam mogla savjetovati i lokaciju smještaja. Budući da je dobro poznata činjenica da blizine vode blagotvorno djeluje na naš um, svoj smještaj potražite upravo u njenoj blizini. Voda vas možda neće magično pretvoriti u majstora zena, ali mogla bi biti korak više u smjeru niksena i ne rađenju ničega. 

"Niksen" filozofija bi mogla zamijeniti "hygge", a mi nemamo baš ništa protiv! (фото 2)

Zapravo, cijela je stvar vrlo jednostavna i zadnja stvar koju trebate raditi jest opterećivati se time poštujete li pravila ovog principa. Prepustite se hedonizmu i ne jurite ni za čime - umjesto da panično pokušavate maksimalno iskoristiti svaku minutu odmora, otiđite u kakav zanimljivi restoran na koji slučajno naiđete, priuštite si spa tretman ili samo popijte kavu u miru i uživajte u pogledu.

Leave a comment

više