Traži

Ovako bi trebala izgledati nova gradska knjižnica u zagrebačkom Paromlinu

Ovako bi trebala izgledati nova gradska knjižnica u zagrebačkom Paromlinu

Nagrađeni projekt arhitektonskog studija UPI-2M


Fotografija: UPI-2M

Prije nekoliko dana objavljeni su rezultati za projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Gradske knjižnice Grada Zagreba - Paromlin. Podsjetimo, natječaj je objavljen krajem listopada prošle godine, a osnovni je cilj natječaja bio dobiti najbolje idejno rješenje za novu zgradu Gradske knjižnice na lokaciji Paromlin, koja će u programskom i oblikovnom smislu adekvatno vrednovati lokaciju između Paromlinske ceste i Trnjanske ceste u Zagrebu. Prva nagrada otišla je tako u ruke arhitektonskog studija UPI-2M (Anamaria Filipović, Berislav Medić, Paula Žinić, Maja Huljev Ton, Luka Matošević, Mia Depolo, Lucija Belinić, Roko Guberina).

Evo što su na tu temu i svog projekta rekli autori prvonagrađenog rada: "Zgrada gradske knjižnice smjestila se, uz zgrade južno od sebe (Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, zgrada Poglavarstva grada Zagreba, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Muzej suvremene umjetnosti) u osi koja predstavlja produžetak Lenucijeve potkove. Analizom šireg i užeg prostora oko Paromlina, bavili smo se pitanjem kako osmisliti skladan kompleks gradske knjižnice koji bi trebao uvažiti visoke konzervatorske propozicije koje štite građevni fond Paromlina kao prostor visoke vrijednosti spomenika industrijske arhitekture.

Organski oblik novog dijela zgrade gradske knjižnice kontrast je "strogim linijama“ i volumenima postojećih i zaštićenih zgrada Paromlina, koji svojim oblikovno-funkcionalnim značajkama nudi suvremeni izričaj. Prostor Paromlina i dograđenog dijela nove zgrade time postaje inspirativno okruženje za inovativno učenje svim društvenim skupinama. U postojećim zgradama Paromlina planira se smještaj administrativnih sadržaja knjižnice, a u novom volumenu kroz etaže -1 do +2 smještaju se javni sadržaji (ulazni prostor s pratećom dvoranom, odjel za djecu i mlade, čitaonice zbirki i časopisa, odjel za odrasle i glazbeni odjel, s krovnom terasom javnog karaktera), -2 etaža rezervirana je za smještaj tehnike i prostora javne garaže. Fasada reflektira okolne zgrade mlina, skladišta brašna i silosa kao i okolni park pa time "devolumenizira" i dematerijalizira vlastiti volumen." U sklopu teksta donosimo vam i vizualizacije nagrađenog projekta kako biste dobili dojam projekta. 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar

više