Search

Ovako će izgledati nova supervinarija u Motovunu

Ovako će izgledati nova supervinarija u Motovunu

Roxanich Motovun Projekt


Image: PR/Arhitektonski biro Turato

Roxanich Motovun Projekt potpisuje cijenjeni Arhitektonski biro Turato, a osim vinarije i kušaonice uključivat će i hotel, restorane, trgovine, multifunkcionalne dvorane...

U podnožju drevnog grada Motovuna smjestio se stari, napušteni vinski podrum. Položen na raskrižju puteva, izgrađen na prijevoju koji povezuje vinograde s plodnom dolinom rijeke Mirne, stoljećima je bio nezaobilazno mjesto suživota, rada, svetkovina i specifičnih događaja posvećenih vinu. Stari gradski podrum služio je Istrijanima, Motovunjanima i brojnim poljoprivrednim zadrugama za prikupljanje uroda grožđa, preradu, skladištenje vina, pohranu i prodaju proizvoda od vinove loze.

Devedesetih godina prošloga stoljeća motovunska vinarija i stari podrum se privatiziraju te kroz proces pretvorbe prelaze iz agrarnog kooperativa u novo komunalno poduzeće. Proizvodnja ubrzo počinje opadati, a brojna privatna poduzeća započinju vlastitu proizvodnju orijentiranu na nove ekonomije, tehnologije i aktivno brendiranje "istarskog vina" kao lokalno prepoznatljivog i opće prihvaćenog proizvoda. Stari motovunski podrum se zatvara, građevina ubrzano propada, a općinska uprava odlučuje se na prodaju svoje nekretnine.

Ovako će izgledati nova supervinarija u Motovunu (фото 1)

Vinarija Roxanich, koja je svojom specifičnom tehnikom maceracije vina, tradicionalnom proizvodnjom i višegodišnjim odležavanjem vina u hrastovim bačvama, postala prepoznatljiv, specifičan istarski i regionalni proizvod, odlučuje proširiti svoju djelatnost. Vinarija Roxanich, ulazeći u ovo specifično područje agro-turizma, gradnjom novog vinskog podruma sa skladištem, prodajnim i degustacijskim prostorom te dopunjen smještajnim kapacitetima hotela s restoranom, polivalentnom dvoranom za različite programe i događanja, žele napraviti iskorak u novi Roxanich Motovun Projekt.

Naime, odabir starog motovunskog podruma kao specifičnog mjesta za izgradnju novog vinskog centra ima za cilj širenje djelatnosti na turizam, kulturu i organizaciju raznih tematskih događanja vezanih uz filozofiju vina kao specifičnog načina života.

Ovako će izgledati nova supervinarija u Motovunu (фото 2)

Od poljoprivredne površine i vinograda preko prostora za proizvodnju, vrenje, starenje vina, preko prostora skladišta i arhive vina, prostora za degustaciju, izložbenog prostora, malog muzeja, preko prostora za dokolicu, bazena i wellnessa, do restorana, caffe bara, trgovine, polivalentne dvorane, trga za okupljanja, sve do soba smještenih unutar korpusu stare zgrade podruma, ovim projektom koji potpisuje Arhitektonski biro Turato (projekti tim čine: Idis Turato, Nikola Štefanec i Tomislav Stepić) svjedočimo zapravo gusto programiranom organizmu zvanom -Roxanich Motovun Projekt.

Ova višeznačna i hibridna struktura s jedne strane stapa se tako s topografijom brežuljaka, gradi se kroz konstrukciju puta koji spaja različite programe, te izrasta u novu strukturu razlomljene geometrije udomljujući pritom nove sadržaje restorana i apartmana. Kako izgleda Roxanich Motovun Projekt možete provjeriti u sklopu članka, a čim projekt bude finaliziran, moći ćete ga pogledati na našim stranicama. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više