Search

Planirate putovanje? Napravili smo popis svih evenata i turističkih atrakcija zatvorenih zbog koronavirusa

Planirate putovanje? Napravili smo popis svih evenata i turističkih atrakcija zatvorenih zbog koronavirusa

Epidemija uzima danak

Tekst: D.M.


Image: Unsplash

Kako se COVID-19 - ili takozvani koronavirus s izvorom u kineskom gradu Wuhanu koji je zarazio više od 87 tisuća i usmrtio gotovo 3000 ljudi diljem svijeta - još uvijek širi, prijetnja koju predstavlja svima je pomrsila planove. Iako Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) još uvijek ne kategorizira virus kao pandemiju, zabrinuti organizatori iz raznih industrija od mode, preko tehnologije i dizajna do ugostiteljstva već su otkazali evente i pozatvarali vrata. Činjenica da je smrtnost u slučaju oboljenja od virusa COVID-19 1 do 2 posto, čak pet puta manja od slučaja SARS-a iz 2003., postala je glavna nit vodilja struji epidemiologa koji predviđaju da bi se, poput gripe, koronavirus mogao pretvoriti u sezonsku bolest. Unatoč pokušaju kontroliranja opće panike i statistikama koje potkrepljuju predviđanja WHO-ovih epidemiologa, danak koji je bolest uzela natjerao je mnoge da pred prijetnjom iskonske naravi odaberu bijeg umjesto borbe. Karnevali, eventi, muzeji i turističke destinacije diljem planeta odgođeni su ili otkazani u strahu od zaraze, a svjetski poznate destinacije poput Kineskog zida i Venecijskih kanala podsjećaju na davno zaboravljena mjesta. U nastavku donosimo popis najvećih institucija i događanja koja su odgođena ili otkazana uslijed širenja koronavirusa.

Pekinški Zabranjeni grad

Od početka lunarne nove godine u siječnju, Zabranjeni grad, koji inače vrvi posjetiteljima za vrijeme proslave zatvoren je da bi se spriječilo stvaranje očekivanih gužvi koje bi samo potpomogle širenju virusa.

Kineski zid

Planirate putovanje? Napravili smo popis svih evenata i turističkih atrakcija zatvorenih zbog koronavirusa (фото 1)

Dijelovi jednog od najpoznatijih turističkih atrakcija svijeta također su zatvoreni. Čak je i najposjećeniji dio zida, Badaling zatvorio svoja vrata za turiste.

Pekinški ZOO

"Budimo koncentrirani i ujedinjeni, imajmo vjere i pouzdanja. Uz pomoć znanosti, možemo pobijediti epidemiju", glasi natpis nad ulazom zoološkog vrta.

Disneyland u Tokiju

Planirate putovanje? Napravili smo popis svih evenata i turističkih atrakcija zatvorenih zbog koronavirusa (фото 2)

Osim najvećeg zabavnog parka, zatvoreni su i Universal Studios i Legoland u Japanu.

Počevši sa sjeverom, Italija je također na oprezu

Koronavirus se brzo proširio i izvan Azije, a igrom slučaja Italija je postala europski predvodnik po broju pacijenata. Poznata mjesta poput kanala Naviglio u Milanu potpuno su napuštena od početka epidemije. Gondolijeri u Veneciji nemaju posla, a zatvoren je i poznati muzej Leonarda da Vincija u kojem je snimljena "Nemoguća Misija 7".

Pariški Louvre

Planirate putovanje? Napravili smo popis svih evenata i turističkih atrakcija zatvorenih zbog koronavirusa (фото 3)

Jedan od najčuvenijih muzeja svijeta u nedjelju, 1. veljače, zatvorio je vrata svojim posjetiteljima. Naime, Francuska broji 100 slučajeva, vlada je odlučila da će zabraniti sva okupljanja veća od pet tisuća ljudi, a Louvre svakodnevno broji više od granične brojke.

Slični zakoni zahvatili su većinu zemalja s registriranim pacijentima. Osim institucija koje su zatvorene na određeno vrijeme, na meti su i godišnji summiti, konferencije i razni drugi eventi.

Mobile World Congress

MWC, najveći svjetski sajam mobilnih telefona trebao se održati u Bareceloni od 24. do 27. veljače. Svake godine sajam okuplja najistaknutije globalne igrače u telekomunikaciji, a par dana prije otvorenja organizatori su obavijestili javnost kako se ove godine neće održati zbog koronavirusa nakon što su visoko profilirani uzvanici poput Facebooka i LG-a otkazali dolazak.

Facebookov Global Marketing Summit i F8 konerencija

San Francisco je 9. ožujka trebao ugostiti Facebookov summit za stručnjake iz raznih polja prodaje i komunikacije s javnošću.

"Umjesto fizičkog summita u Silicijskog dolini, svi će se uzvanici moći priključiti u prijenose uživo", obavještava Facebook.

Google News Initiative summit

U petak, 28. veljače, multinacionalna IT kompanija je najavila da će otkazati ovogodišnju konferenciju u Sunnyvaleu, Kaliforniji koja se trebala održati u travnju.

"Žao nam je što mroamo otkazati summit, no zdravlje i dobrobit naših gostiju naš je primarni prioritet", rekao je Richard Gingras, jedan od ogranizatora u izjavi za javnost.

International Motor Show u Ženevi

Godišnji sajam automobila na svjetskoj razini otkazan je kao i mnogi drugi eventi u Švicarskoj jer podliježe izvanrednom zakonu prema kojem je, zasad do 15. ožujka, svaki event s više od tisuću uzvanika otkazan.

"Znamo da će ovo uvelike utjecati na javni život, no smatramo da je puno bitnije spriječiti ili usporiti širenje virusa u Švicarskoj", objašnjava Alain Berset, švicarski ministar unutarnjih poslova. Sveukupna očekivana zarada od eventa iznosila je 250 milijuna švicarskih franaka, to jest gotovo 235 milijuna eura. Osim IMS-a otkazani su i karneval u Bazelu, skijaški maraton i nekoliko nogometnih utakmica.

Koncerti u Aziji

BTS, jedan od najpopularnijih K-pop bendova otkazao je otvorni koncert nove turneje u Seoulu predviđen za travanj. Grupa je odlučila kako će ipak krenuti s izvedbom u Santa Clari, Kaliforniji. Američki pop-pun bend Green Day također je odgodio svoje nastupe u aziji putem Twittera.

"Jedva smo vas čekali vidjeti, no čuvajte svoje karte, najavit ćemo nove datume uskoro", napisali su.

Games Developer Conference

Nakon što su imena gejming industrije poput Gearboxa i Blizzard Entertainmenta najavila kako neće slati svoje predstavnike na najveću igračku konferenciju koja se inače održava u ožujku, organizatori su odlučili kako će ju odgoditi. Točan datum još nije poznat.

Modni tjedni diljem svijeta

Nakon što brojni kineski brendovi nisu predstavili svoje kolekcije na milanskom i pariškom tjednu mode, pekinški i šangajski tjedni, koji se inače odvijaju krajem ožujka odgođeni su do daljnjeg. Francuski konglomerat LVMH otkazao je zabavu dodjele godišnje nagrade za mlade dizajnere u sklopu pariškog Tjedna mode.

Olimpijske igre

Planirate putovanje? Napravili smo popis svih evenata i turističkih atrakcija zatvorenih zbog koronavirusa (фото 4)

Baš poput Olimpijskih igara, koronavirus ne poznaje granice. Iako odluka još nije donesena, organizatori se boje da bi, ako se virus ne povuče do svibnja, mogli otkazati jedan od najbitnijih događaja u svijetu.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više