Search

Preminuo je Stephen Hawking

Preminuo je Stephen Hawking

Jedan od najvećih svjetskih intelektualaca


Image: Getty

Britanski teorijski fizičar i jedan od najpoznatijih suvremenih znanstvenika i popularizatora znanosti preminuo je u dobi od 76 godina...

Unatoč teškoj neurološkoj bolesti koja ga je učinila potpuno nepokretnim, zbog čega je jedino bio u stanju komunicirati isključivo uz pomoć računala, Stephen Hawking uspijevao se baviti najvećim misterijima univerzuma. Ovaj teorijski fizičar i jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih suvremenih znanstvenika, genijalca koji je popularizirao znanost, postao je sinonim i simbol snage ljudskog uma. Preminuo je u dobi od 76 godina u svom domu u Cambridgeu. "Duboko smo žalosni što je naš dragi otac danas preminuo. Bio je veliki znanstvenik i izvanredan čovjek čiji će rad i naslijeđe dugo živjeti", poručila su Hawkingova djeca Lucy, Robert i Tim. 

Tešku bolest, amiotrofičnu lateralnu sklerozu (ALS) dijagnosticirali su mu kada je imao 21 godinu. Iako su mu liječnici tada dali samo dvije godine života, unatoč depresiji, Stephen je uspio doktorirati teorijsku fiziku i postati profesor na Cambridgeu. Svoju ogromnu slavu stekao je krajem 80-ih kada je izdao knjigu naslova "Kratka povijest vremena" (A Brief History of Time) koja je rekordno prodana, a zauzela je prvo mjesto na listi bestsellera britanskog Sunday Timesa i tamo se zadržala rekordnih 237 tjedana. Hawking će ostati poznat i upamćen po iznimnim doprinosima na poljima kozmologije i kvantne gravitacije, osobito u kontekstu crnih rupa, te popularnim pisanim djelima u kojima iznosi svoje teorije o svemiru.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više