Search

Pripremite se za nezaboravan vatromet zvijezda

U noći na četvrtak


Image: Screenshot

Kolovoz je doba godine kada se zvijezde repatice obično pojavljuju na nebu, a vrhunac tog čarobnog prizora dogodit će se u noći na četvrtak, kada će njih stotinjak svakog sata biti vidljive na noćnom nebu

Znanstvenici nam obećavaju nezaboravan prizor koji će se moći vidjeti iz svih dijelova Zemlje. Svake godine Perzeidi, odnosno djelići kometa Swift-Tuttle presijecaju Zemljinu putanju od sredine srpnja do sredine kolovoza, čime uzrokuju ovu prirodnu pojavu. Također, poručuju da je prizor najbolje promatrati golim okom i da nisu potrebni ni dalekozor ni teleskop.

Ulaskom u naš svijet Perzeidi, u Hrvatskoj poznati i kao "Suze svetog Lovre", koji su zapravo djelići kometa, sudaraju se s molekulama atmosfere i taj, iznimno jak, sudar proizvodi svjetlo, pojasnio je Jeremie Vaubaillon, astronom u Pariškom opservatoriju (IMCCE). Ove godine Perzeidi će se najbolje moći vidjeti 12. i 13. kolovoza kada će se Zemlja naći doslovce u središtu njihova oblaka. Fenomen se može pratiti gotovo dva tjedna, koliko Zemlji treba da prođe kroz meteorski roj, prenosi Hina.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više