Search

Rijeka je otišla korak dalje po pitanju ekologije i to nam se jako sviđa

Rijeka je otišla korak dalje po pitanju ekologije i to nam se jako sviđa

Postavljen prvi bezambalažni aparat Bert

Tekst: Tina Kovačiček


Image: Unsplash

Proteklih mjesec dana puno se govorilo o gradu Rijeci, a razlog je postavljanje prvog Bert samoposlužnog aparata za prodaju proizvoda bez ambalaže. Drugim riječima, ponesete svoju posudicu, kutiju ili bočicu i 'natočite' si proizvod koji želite, bez stvaranja suvišne jednokratne plastike kao otpada i s lijepim osjećajem da ste taj dan učinili nešto dobro.

Prvi riječki aparat za prodaju proizvoda bez ambalaže nalazi se, simbolično, u zgradi Čistoće, na adresi Dolac 14, a oni su ovim povodom poručili: "Aparat je nabavljen da se smanji količina upotrebe jednokratne ambalaže što je u posljednje vrijeme kod nas i u svijetu postao pozitivan trend. Ovo je upravo jedan od takvih primjera. Želimo potaknuti ljude da razmišljaju i osvijestiti ih o načinu upotrebe ambalaže."

Rijeka je otišla korak dalje po pitanju ekologije i to nam se jako sviđa (фото 1)

Aparat trenutno u ponudi ima prirodne šampone za kosu, ekološke deterdžente za suđe, ocat te maslinovo i bučino ulje, a svi su lokalnog, kontroliranog i prirodnog podrijetla. Ubacite novčanice ili kovanice u aparat, odaberete proizvod koji želite pritiskom na gumb te postavite po mogućnosti staklenu posudu ispod točionika.

Postavljanje Berta na ovoj riječkoj lokaciji probna je faza projekta koji za ideju ima širenje. Iako će neki možda zamjeriti pozitivan marketing kao prividan uz argument kako proizvodnja samog stroja učini puno više štete za planet i okoliš, čini nam se kako je skretanje pozornosti na problem otpada ipak itekako pozitivna i nužna akcija. Dokle god govorimo o problemu jednokratne plastike i tražimo rješenje kako ju smanjiti i zamijeniti staklom, na dobrom smo putu da pronađemo brže rješenje da spasimo Zemlju.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više