Search

Slučaj kradljivice fotografije iz zagrebačkog KIC-a ili kako su joj umjesto kazne odlučili ponuditi posao kustosice

Slučaj kradljivice fotografije iz zagrebačkog KIC-a ili kako su joj umjesto kazne odlučili ponuditi posao kustosice

Svi traže djevojku koju je snimila nadzorna kamera galerije


Image: KIC

Radi svega navedenoga, fascinirani rizikom i pedantnošću kradljivice, ravnatelj ustanove i suvoditelj Galerije na katu (KIC) kradljivici nudi amnestiju od progona i priliku da zajedno s njim bude kustos jedne izložbe fotografija u spomenutoj galeriji...

Kulturno informativni centar u Zagrebu, poznatiji kao KIC, na svojim stranicama objavio je jednu neobičnu vijest s još neobičnijim razvojem događaja. Naime, u njihovoj Galeriji na katu otuđena je fotografija autora Gorana Pavletića, koja je dio aktualnog izložbenog postava. Da stvar bude bolja, nadzorna kamera zabilježila je cijeli čin krađe, točnije prilično hrabru ljubiteljicu umjetnosti koja je odlučila ukrasti fotografiju i pritom ostaviti okvir na zidu te sa zarolanom fotografijom napustiti prostore galerije.

S obzirom na to da živimo u 2018. godini, nije nam jasan moment u kojem se drska kradljivica odlučila na takav potez jer je uopće neupitno da jedan ovakav prostor ima nadzorne kamere. Snimku krađe na svojim stranicama i na službenom Facebooku objavio je Ravnatelj ustanove KIC, Emil Matešić, koju je "podebljao" priopćenjem za javnost u kojem piše kako se ne može načuditi ovakvom potezu, ali u pozitivnom smislu te da mole djevojku da im vrati ukradeno i ističu kako pritom neće biti kažnjena, nego joj još nude i posao kustosice na budućem projektu. 

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

Konačno se dogodilo. U Hrvatskoj imamo istinsku i visoko motiviranu zaljubljenicu u suvremenu umjetnost. U Galeriji na katu, tijekom njezine druge sezone na izložbi fotografija Gorana Pavletića dogodila se krađa jedne fotografije koja je još na otvorenju izazvala reakcije svojim mističnim ugođajem i simboličkim značenjima. Galerija na katu je ponosna što je odabrala umjetnika koji je kod publike pobudio toliko snažan odaziv koji je za sada nepoznatu ljubiteljicu fotografske umjetnosti naveo na krađu. Također, teško je ne primijetiti kako se radi o istinskoj štovateljici umjetnosti jer je izvadivši fotografiju iz drvenog okvira isti vratila na njegovo mjesto na zidu.

Kako je ustanova pokrivena kamerama dajemo na uvid javnosti snimke mjesta zločina i same kradljivice, kao i fotografiju otuđenog rada. Iako smo svjesni da se radi o protupravnome djelu, duboko smo dirnuti njezinim motivima posebice danas kada smo svjedoci svakodnevnog i intenzivnog obezvređivanje suvremene umjetnosti, posebice važnosti fotografije u hrvatskoj kulturi.

Slučaj kradljivice fotografije iz zagrebačkog KIC-a ili kako su joj umjesto kazne odlučili ponuditi posao kustosice (фото 1)

Radi svega navedenoga, fascinirani rizikom i pedantnošću kradljivice, ravnatelj ustanove i suvoditelj Galerije na katu nudi joj amnestiju od progona i priliku da zajedno s njim bude kustos jedne izložbe fotografija u GNK. Napominjemo da svaki daljnji progon ovisi samo o tome je li ustanova  tj. ravnatelj želi iskoristi zakonski hodogram prilikom krađe imovine ili će se sama kradljivica javiti i zatražiti amnestiju. Amnestijom koju dobiva od odgovorne osobe u ustanovi, tj. odustajanja oštećene stranke, u ovo slučaju KIC-a, od daljnjeg postupka, događaj se proglašava ništetnim i nema temelja za daljnji progon i postupke.

Potonji postupak joj omogućuje pokazati javnosti svoj ukus u formi kustosiranja nad ponuđenom izložbom ili projektom. Da li ovaj događaj može biti prilika novoj kustoskoj osobnosti u hrvatskoj kulturi i samim time potvrditi onu Warholovu o "15 minuta slave", za sada je teško reći, no jedna je istina, umjetnost vas može odvesti s onu stranu zakona. (Emil Matešić, ravnatelj)

op.a. Mi i dalje nestrpljivo iščekujemo daljnji razvoj događaja jer smo, iskreno, posumnjali da je u pitanju kakav PR stunt. A ako i je, onda svaka čast!

Related articles

Buro 24/7 Selection

više