Search

SpaceX iduće godine organizira prvi turistički let u svemir

SpaceX iduće godine organizira prvi turistički let u svemir

Elon Musk u velikom novom pothvatu


CEO SpaceXa, Elon Musk, jučer je otkrio kako su dvije privatne osobe platile njegovoj kompaniji da ih pošalju na prvu privatnu misiju oko Mjeseca krajem 2018. godine

Kasnije ove godine će tako dva privatna građanina čiji identitet Musk nije htio otkriti, započeti s testiranjem zdravlja i fizičke izdržljivosti kako bi se pripremili za prvi turistički let oko Mjeseca. Put bi trebao trajati oko tjedan dana, a putnici će otići otprilike 300 do 400 milja duboko u svemir, što je dalje nego što je ijedan čovjek ikada bio u svemiru.

Ako NASA ili neka druga svemirska agencija prije toga ne pošalju svoje astronaute na Mjesec, SpaceXova misija će biti prva misija na Mjesec u posljednjih 45 godina. Musk nije htio otkriti ni koliko su putnici platili za let, no rekao je da je cijena slična onoj koju agencije plaćaju za slanje astronauta na Internacionalnu Svemirsku Postaju (ISS). Guardian piše da bi ta cijena onda mogla iznositi oko 70 milijuna dolara po osobi budući da je to cijena koju NASA trenutno plaća ruskoj agenciji Roscosmos, koja šalje njihove astronaute na ISS. I iako sva testiranja još nisu ni provedena, a let bi i nakon toga bio vrlo opasan, Musk se nada da će u budućnosti izvoditi još ovakvih letova. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više