Search

Spoj vizualne umjetnosti i gastronomije u Rovinju

Spoj vizualne umjetnosti i gastronomije u Rovinju

"Artist meets chef" (Umjetnik susreće kuhara)


Image: PR

Laganim udarcem žlice o kuglu najfinije bijele čokolade, Andrew Gaskin chef Hotela Adriatic, označio je završetak večere i početak jednog od najintrigantnijih rezidencijalnih programa u Hrvatskoj...

Kuriran od Vanje Žanko, kustosice i kulturne menadžerice te umjetnika Tomislava Brajnovića, kratkoročni rezidencijalni program "Artist meets chef" (Umjetnik susreće kuhara) postavio je zadatak promišljanja ideje stvaranja, spajajući vizualnu umjetnost i gastronomiju. Umjetnici se za vrijeme boravka u Rovinju upoznaju s bogatim kulturnim i prirodnim naslijeđem koje ih okružuje s posebnim fokusom na ribu, vino i masline, ali i aktivnosti koje ove namirnice dovode u mediteranski gastronomski kontekst. Na taj način otvoren je prostor medijacije autentičnog, s morem povezanog svakodnevnog života koji se, osim u kuhinjskim receptima i namirnicama, utjelovljuje u načinu razmišljanja, konzumiranja i dijeljenja resursa. Uz hranu, stol kao metafora okupljanja, dijeljenja i komunikacije na sebe simbolički preuzima okosnicu projekta: međunarodno umrežavanje, razmjenu umjetničkih i kulturnih projekata i interdisciplinarnost s dozom prijateljske bliskosti. 

Spoj vizualne umjetnosti i gastronomije u Rovinju (фото 1)
Upravo se za stolom završava rezidencijalni boravak, večerom koju u suradnji s umjetnikom promišlja i stvara kuhar, a na kojoj sudjeluju predstavnici internacionalne kulturne scene, ne isključujući i onu lokalnu. Za stolom umjetnik razotkriva svoja iskustva, osobnu filozofiju i pristup projektu, ali i potpuno novim temama koje se nameću kroz boravak u Rovinju. Neizvjesnost koju nudi ovakva forma komunikacije umjetnosti i lokalne kulture zapravo artikulira "osjećaj mjesta" posebno ako znamo da je Gaskinova kuhinja utemeljena na kreativnoj rekreaciji lokalne, chilometro zero gastronomske ponude.

Spoj vizualne umjetnosti i gastronomije u Rovinju (фото 2)
Prva se takva večera dogodila u listopadu gdje nas je u toplom i pomalo mističnom ambijentu Hotela Adriatic dočekao projekti tim sastavljen od Vanje Žanko i Tomislava Brajnovića, direktora programa Peter Loescha, Marina Šimunovića, direktora hotela i Tomasa Kutinjača, koordinatora programa zajedno s umjetnikom Goranom Petercolom prvoga kojega je dopala čast sudjelovati u projektu, te večeri u funkciji domaćina rame uz rame sa chefom Hotela Adriatic Andrew Gaskinom.

Spoj vizualne umjetnosti i gastronomije u Rovinju (фото 3)
Za bijelim mramornim stolom sjedili su tako lokalni znalci, kuhari i ribari, predstavnici kulturnog sektora i domaćini. Šaroliko društvo koje se savršeno sporazumijevalo "guštima" mora otkrivalo je zajedničke točke u pristupu svom radu, neovisno je li riječi o etnologiji, vizualnoj umjetnosti ili gastronomiji. Zapravo, pomno odabrani međunarodni i domaći gosti postavili su konceptualne temelje ovog ionako inovativnog projekta koji slijedi kreativni okret Maistre s obzirom na to da tvrtka već nekoliko godina podupire visoko-kvalitetne umjetničke talente, predstavljajući sinergiju globalnih trendova luksuznog turizma i lokalne kulture.

Spoj vizualne umjetnosti i gastronomije u Rovinju (фото 4)
Na tim idejama nastaje i Adriatic, višestoljetna ljepotica, zgrada burne povijesti pretvara se u hotel vrlo rano, a od 2015. čuva zbirku suvremene umjetnosti koju je kurirala Vanja Žanko i koja obuhvaća radove umjetnika iz srednje Europe, s naglaskom na mediteranske zone. Taj "stalni" postav obogaćen je za još jedan rad Gorana Petercola. Rad je privremen, odgovor na kratkoročan, dinamičan boravak i formu prezentacije, a koji se "upisuje" u ambijent Adriatica i Rovinja upravo dijalogom s lokalnom zajednicom.

Petercol je svoj boravak okončao "Udvostručenim stolom". Nas je bilo nešto više, a s obzirom na uspješnu večeru koja se održala sljedeće večeri s novim ljudima, diskusijama i okusima, vjerujem kako će projekt "Artist meets chef" pokazati jedan novi put i u sektoru kulture, ne samo turizma.


Tekst: Tamara Nikolić Đerić,
kustosica-kulturna antropologinja

Save

Related articles

Buro 24/7 Selection

više