Search

Sve što trebate znati o prosvjedima koji trenutno tresu svijet

Sve što trebate znati o prosvjedima koji trenutno tresu svijet

Problem klimatskih promjena

Tekst: L.L.


Image: Getty Images,
Unsplash

Prošlog su se petka u gradovima diljem svijeta okupili prosvjednici, potaknuti švedskom 16-godišnjom aktivisticom Gretom Thunberg, kako bi ukazali na problem globalnog zatopljenja. Da je problem ozbiljan govori i činjenica da danas, četiri dana kasnije, u svijetu instant informacija, još uvijek raspravljamo o ovom pokretu i osvrćemo se na svaku izrečenu riječ, ali i onome što je slijedilo nakon samih prosvjeda.

Čini se, ovi prosvjedi pokazali su kako smo napokon postali nešto svjesniji i shvatili kako se problem globalnog zatopljenja ne događa negdje drugdje, ne utječe na neke tamo ljude s kojima sami nemamo doticaja. Čini se, iako nevjerojatno malim koracima, krećemo se prema shvaćanju što taj problem zapravo znači za čitav svijet, pa tako i našu zemlju. Ili barem tako volimo misliti. U svjetlu prosvjeda, na površinu su isplivala brojna nova pitanja pa smo odlučili napraviti pregled događaja kako biste, ako još uvijek niste dovoljno upućeni, lakše shvatili o čemu se radi.

Sve što trebate znati o prosvjedima koji trenutno tresu svijet (фото 1)

Cijeli svijet na nogama

Više od 4500 prosvjeda u petak je bilo zakazano u više od 120 država. Nešto više od 500 održano ih je samo u Americi, a jedan se odvijao i na zagrebačkom Europskom trgu. Cilj prosvjeda bio je skrenuti pažnju na klimatske promjene koje bi, nastavimo li ih ignorirati, u potpunosti mogle uništiti budućnost koju danas još uvijek možemo vidjeti ispred sebe.

Okupljenima u New Yorku pridružila se Šveđanka od koje je sve i krenulo. Riječ je o Greti Thunberg koja je do Amerike došla ploveći na posebno dizajniranoj jedrilici koja ne zagađuje okoliš te skrenula pažnju na važna pitanja. Kako su se prosvjedima diljem svijeta pridružili učenici škola, izbjegavajući tako nastavu, Thunberg se tijekom svog govora osvrnula na činjenicu da odlazak u škole zapravo i nema previše smisla ako za mlade danas ne postoji baš nikakva budućnost. Spomenula je političare i javne osobe, njihova prazna obećanja i laži kako će biti bolje te pozvala sve koji će sudjelovati na klimatskom sumitu da napokon pokrenu promjenu.

"Želimo sigurnu budućnost, tražimo li zbilja previše?", pitala je Greta Thunberg okupljene.

A što su točno okupljeni zahtijevali?

Postavljeni su zahtjevi koji uključuju veću brigu i pametno upravljanje fosilnim gorivima, od kompanija koje se bave poslovima potencijalno opasnim za planet traži se prebacivanje na metode rada prihvatljive za okoliš i ulaganje u obnovljive izvore energije. Najviše od svega, okupljeni u svim zemljama žele da se problem klimatskih promjena shvati ozbiljno, da se više onih moćnih, na čelu država, uključi u procese koji će pokrenuti promjenu te, na kraju krajeva, da svi zajedno obratimo pažnju na to što se s jedinim planetom koji imamo događa i kako ga možemo spasiti. Sama Greta Thunberg političarima je poručila kako smo na rubu uništenja čitavog ekosistema te kako političari vole govoriti o ekonomskom napretku dok se o masovnom izumiranju koje, nastavimo li ovim tempom postaje sve bliže i bliže, ne govori uopće.

Sve što trebate znati o prosvjedima koji trenutno tresu svijet (фото 2)

Govor koji je svijet digao na noge

UN Climate Summit, onaj koji je okupio najveće moćnike na svijetu, a na kojem je zatim emotivnim govorom na noge cijeli svijet još jednom podigla 16-godišnja Greta Thunberg, sabran je kako bi se raspravljalo o globalnoj ekonomiji, industriji fosilnih goriva i onome što se može napraviti kako bi se spriječile još veće prirodne katastrofe.

"Ja ne bi trebala biti ovdje, trebala bi biti u školi na drugoj strani oceana. Umjesto toga, svi vi dolazite nama mladima i u nama tražite nadu da ćemo učiniti nešto za bolje sutra. Kako se usuđujete? Ukrali ste moje snove i moje djetinjstvo svojim ispraznim riječima", obratila se Thunberg okupljenima i snažnim, emotivnim govorom ostavila traga u glavama mnogih, onih koji njezin govor doživjeli iz prve ruke, ali i onih u ostatku svijeta koji su ga pratili putem malih ekrana.

Neke od zemalja odmah su se izjasnile oko cijelog problema pa je tako Kina odlučila ostati nepristrana i čelnici te zemlje nisu dali baš nikakva obećanja da će obratiti pozornost na problem klimatskih promjena. Ostatak zemalja uglavnom se nije izjasnio oko jasnih promjena koje njihove zemlje mogu i žele postići, a raspravljalo se i o Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama te onome što je do sada postignuto.

Zašto je ovaj sumit itekako važan i o njemu bi se trebalo govoriti? Najjednostavnije rečeno, zemlja se sve više zagrijava i predviđa se sve više prirodnih katastrofa, za sve smo, naravno, krivi sami, a ovakvo je okupljanje idealna prilika da svi oni koji promjene mogu pokrenuti shvate u kakvom se problemu nalazimo, što on znači za našu budućnost i ima li je uopće. Iako se uvijek čini kako se stvari događaju nekome drugome, krajnje je vrijeme da svijet shvati kako je ovdje riječ o najvećem do sada, zajedničkom teretu koji neće riješiti netko drugi, a zatim se svi zajedno, svatko na svoj način, pobrinemo da jedni planet koji imamo, zbilja više ne pati.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više