Search

Sve što trebate znati o požarima u Amazoniji

Sve što trebate znati o požarima u Amazoniji

Neviđena katastrofa trenutno se odvija u Južnoj Americi

Tekst: L.L.


Amazonska tropska kišna šuma, koja zbog svoje veličine i važnosti za čitav ekosustav nosi naziv i "pluća svijeta", ovih dana u središtu je jedne od najvećih prirodnih katastrofa modernog doma. Šuma, koja trenutno gori nezapamćenom brzinom, zauzima jednu četvrtinu ukupne površine Južne Amerike te je najveća tropska kišna šuma na zemlji. Upravo zato, predstavlja ekosistem s milijunima vrsti biljaka, kukaca, drveća, riba, ptica i drugih životinja koji čine sustav potreban za apsorpciju ugljičnog dioksida, a koji je pak glavni uzrok globalnog zatopljenja.

Možda ste do sada mislili kako vas se ovi požari i ne tiču u prevelikoj mjeri, no kada razmislite što to znači za ekosustav, za zrak koji i sami udišemo, shvatit ćete kako je u pitanju ogromna prirodna katastrofa od koje će se planeta vrlo teško ili nikako oporaviti.

Sve što trebate znati o požarima u Amazoniji (фото 1)

Ove je godine u Amazoniji zabilježeno čak 72 843 tisuće požara, a trenutno je stanje vidljivo čak i svemira, potvrdila je NASA. Iako su požari učestali za vrijeme sušnih razdoblja, za njih su najčešće krivi ljudi koji na području šume žele napraviti mjesta za uzgoj stoke te je upravo to razlog zbog kojeg se cijeli svijet obrušio na brazilskog predsjednika Jaira Bosonara koji je cijelu stvar shvatio poprilično olako.

Aktivisti diljem svijeta optužuju ga za podržavanje drvosječa i farmera u aktivnostima krčenja šuma zbog kojih je do požara nevjerojatnih razmjera i došlo. Najviše požara zabilježeno je na području Amazonasa i Rondonije, država udaljenih od Sao Paola otprilike 2500 kilometara. Ipak, Sao Paolo ovih je dana obavijen u crni dim i stanovnici istog zabrinuti su za vlastitu sigurnost iako za sada nema naznaka požara na tom području.

 

 

Važno je spomenuti i kako je ovo najveći zabilježen broj požara od 2013. godine kada su se isti počeli pratiti, a kao posljedica spominje se velik broj uginulih životinja te je uništen nezapamćen broj zelenih površina. Podsjećamo, Amazonija je zaslužna za proizvodnju 20 posto kisika u atmosferi, dom je milijuna stanovnika te tri milijuna životinjskih i biljnih vrsti, a proteže se na čak osam država.

Brojni poznati i utjecajni na društvenim mrežama prozivaju brazilskog predsjednika, ali i one koji su donirali milijune za obnovu crkve Notre Dame kako bi se uključili u spas šuma. Mole i druge korisnike da šire svijest o ovoj nevjerojatnoj katastrofi koja je zadesila Amazoniju. Akciji su se priključile i organizacije pa su tako osnovane zaklade putem kojih možete donirati od pet funti mjesečno do 50 funti jednokratno za odnovu jednog rala amazonske zemlje.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više