Search

Tip koji je odlučio protestirati protiv svega što nam ide na živce

Tip koji je odlučio protestirati protiv svega što nam ide na živce

Dude with Sign nova je Instagram senzacija

Tekst: T.L.


Image: Instagram

Mnogo toga ne valja s današnjim svijetom. Zbog nekih nepravdi narod izlazi na ulicu, udružuje se i buči, a o nekima pak šuti, podvikujući tek tu i tamo na ekran svog televizora. S druge strane, postoje one naoko male teme o kojima se priča tek u privatnim kružocima uz čašu vina petkom. No, to ne znači da nas one ponekad, premda banalne, svojski ne nerviraju.

Jedan muškarac odlučio je prekinuti šutnju i javno obznaniti što diže tlak mnogim milenijalcima (a možda i pokojem pripadniku drugih generacija). Njegovo ime je Seth, a u bespućima Instagrama poznatiji je kao Dude with Sign. Seth, naime, protestira tek od početka listopada, a njegovo sljedbeništvo već broji više od milijun pratitelja čija se brojka povećava iz minute u minutu. Ono što je kumovalo Sethovoj iznenadnoj popularnosti je njegovo vokaliziranje svega onoga što nam dobrano diže tlak na dnevnoj bazi, koliko god to ustvari beznačajno bilo. Pomoću običnog komada kartona, stojeći posve sam u gomili prolaznika, Seth iskazuje svoje mišljenje o čitavoj paleti "vrućih" tema - o snimanju čitavih koncerta za Instagram storyje, neumornom Netflixu koji nas stalno podsjeća na svoje postojanje, ljudima koji objavljuju grupne fotke na Tinderu, retrogradnom Merkuru koji nam vječito donosi nove nedaće, shareanju sadržaja s privatnih profila koje ne možemo otvoriti, lančanim e-mailovima u kojima se zaposlenici kompanije beskonačno dugo dopisuju, ljudima koji ustanu prije nego što je avion sletio te Seinfeldu koji je, očito, bolja serija od Prijatelja.

Njegovi maleni protesti (koji više nisu toliko maleni) oduševili su svekoliko Instagram pučanstvo koje mu se pridružilo bodreći ga, sretni što se konačno netko usudio reći ono što su oni odavno mislili. Sadržaj je, naravno, čista zabava, bez ikakve tendencije da promijeni svijet. No, Sethova popularnost zbog protestiranja o banalnim, svakodnevnim stvarima rezultat je opterećenošću paletom problema koji stišću svijet sa svih strana, od ekologije, ekonomskih problema, migrantske krize i niza drugih pitanja. Njegova popularnost rezultat je zasićenosti informacijama, crnom kronikom, politikom i nimalo svijetlim prognozama za budućnost, nešto što nam pruža odmak od svijeta u kojem živimo. "Not All Heroes Wear Capes", reći će mnogi pomalo ironično. Istina, neki nose tek komade kartona s porukom.

Leave a comment

više