Search

Tko su koordinatori intimnosti i kako će od sada izgledati scene seksa u Hollywoodu?

Tko su koordinatori intimnosti i kako će od sada izgledati scene seksa u Hollywoodu?

Nova pravila na filmskim setovima

Tekst: T.L.


Image: IMDB

Još otkako je niz slavnih glumica podijelilo sa svijetom svoje traumatično iskustvo otpočevši tako globalni #MeToo pokret, seksualno zlostavljanje u filmskoj industriji pod povećalom je javnosti. Kako bi se nedolično ponašanje svelo na minimum američko udruženje glumaca SAG-AFTRA usuglasilo se oko novih pravila i donijelo dokument čiji je cilj, na radnom mjestu, pružiti sigurnost i jednakost u ophođenju, te tako sačuvati dostojanstvo svih svojih članova. Dokument se posebno odnosi na scene seksa na filmu te ulogu koju u njima imaju takozvani koordinatori intimnosti.

Premda zvuči kao izmišljotina novog doba, koordinatori intimnosti nisu novost u Hollywoodu. Jedina razlika je što njihove usluge produkcije do sada nisu koristile osobito često. No, nakon donošenja novih pravila, SAG-AFTRA zahtjeva konzultiranje koordinatora intimnosti, bilo da je riječ o velikoj ili o posve maloj produkciji. Njihov je zadatak, naime, da se pobrinu da se tijekom snimanja osjetljivih scena (koje najčešće uključuju golotinju i simuliranje seksualnog odnosa) svi osjećaju ugodno te da niti jedna unaprijed dogovorena granica nije prijeđena. "Koordinatori intimnosti će prije snimanja obaviti sastanke sa svim članovima filmske postave, od producenata, redatelja pa sve do glumaca kako bi se unaprijed dogovorio stupanj intime i nivo golotinje koji se od glumaca zahtjeva pri snimanju pojedinih scena", izjavila je u priopćenju za medije predsjednica udruženja Gabrielle Carteris te dodala kako "će strogo zacrtane smjernice ohrabriti produkcije da koriste usluge koordinatora intimnosti čuvajući tako dostojanstvo i sigurnost svojih djelatnika". Iz udruženja poručuju kako bi koordinatori intimnosti na koncu većini ipak olakšali život sprečavajući da se pozicije moći iskorištavaju za seksualno zlostavljanje, potičući kreativnost i povjerenje na setovima.

Tko su koordinatori intimnosti i kako će od sada izgledati scene seksa u Hollywoodu? (фото 1)

Jedna je produkcija, naime, bila ispred svog vremena. Riječ je o Netflixovoj hit seriji "Sex Education" gdje su koordinatori intimnosti bila na setu od snimanja prve epizode. Emma Mackey koja u seriji glumi Maeve Wiley izjavila je za magazin Dazed: "Zbilja je olakšavajuće kada imate takvu osobu uz sebe dok snimate serije poput ove jer se kasnije osjećamo osnaženo i ne pitamo se da li nam je povrijeđeno dostojanstvo". S njome se složila i Patricia Allison (Ola Nyman) koja je dodala: "Nikada se niti jedna scena tuče ne snima bez režisera koji ju nadzire, zašto bi se scene seksa snimale bez seks režisera?".

Leave a comment

više