Search

Tko su zapravo \"xennialsi\"?

Tko su zapravo "xennialsi"?

Nova mikro-generacija za koju možda niste čuli


Image: screenshot

Riječ je o mikro-generaciji između generacije X i sveprisutnih "millennialsa"...

Do ovog trenutka znamo sve o generaciji X, a riječ je o osobama koje su rođene u periodu između 1960. i 1980. godine. Tu je naravno i neizostavna generacija Y ili popularno zvani millennialsi koji podrazumijevaju pak sve one koji su se rodili u periodu od 1980. do 2000. godine.

Sada kada smo se prisjetili za koje periode se veže koja kategorija generacije, činjenica je da svaka od njih nosi i nekoliko obilježja. Tako su ovi prvi opisani kao generacija nezadovoljnih i bez ikakvih smjernica, dok su ovi drugi depresivni, zbunjeni, izgubljeni, nesamostalni, ali ovisni o internetu, preciznije društvenim mrežama.

No, ako ste ikada posumnjali da se ne uklapate niti u jednu od navedenih, čini se kako zapravo postoji još jedna generacija kojoj biste u tom slučaju vrlo izgledno mogli pripadati, a riječ je o tzv. xennialsima. Naime, riječ je o mikro-generaciji koja okuplja sve one rođene između 1977. i 1983. godine koju neki nazivaju čak i "Catalano generacijom", što je ujedno referenca na lika, Jordana Catalana, kojeg je tumačio Jared Leto u popularnoj seriji "My So-Called Life".

 

Profesor sociologije na Sveučilište u Melbourneu, Dan Woodman, po tom pitanju je rekao kako su xennialsi kao generacija optimistični, tehnološki u biti obrazovani, možda malo previše sigurni u sebe i samopouzdani. Kaže i kako su upravo oni ti koji su imali unikatno iskustvo odrastanja, bez kompjutera, interneta, društvenih mreža i novih tehnologija, na koje su se s vremenom i tehnološkom revolucijom uspješno adaptirali i prihvatili.

U njihovo doba susreti i druženja dogovarali su se uživo ili telefonom, i na njima su se uvijek svi pojavljivali. Brzinsko otkazivanje tik nekoliko minuta prije samog susreta tada je bilo nepoznanica. Bolje rečeno, odrasli su u analognoj eri, a sve ono što je stiglo kasnije, postepeno su bez problema upili i savladali, ali je činjenica kako nisu baš svi bili jednako time i impresionirani.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više