Search

Tri cool kioska širom Europe u kojima možete pronaći najbolje niche magazine

Tri cool kioska širom Europe u kojima možete pronaći najbolje niche magazine

Tekst: BURO.


Opsesija mirisom tek tiskanog papira nije nešto što možete potisnuti. Glossy papir koji šušti pod prstima, besmisleno mnogo reklama, editorijali koji se protežu na deset duplerica u nizu. Print industrija je prošla kroz tranziciju i mnoge stvari su sada drugačije i to toliko da su neki od naslova zabilježili porast prodaje tijekom pandemije i karantene. Ono što ne jenjava je otvaranje posebnih mjesta na kojima možete pronaći kuriran izbor najboljih indie i niche magazina. Pored prodaje časopisa, često je tu i najbolja kava kao logičan pratilac listanja novina. Stari dobri rituali nas i dalje održavaju normalnima, zbog toga vam otkrivamo 3 nova i sjajna „kioska“ koja neizostavno morate obići ako se nađete u blizini.

NEWS & COFFEE, BARcELONA

Tri cool kioska širom Europe u kojima možete pronaći najbolje niche magazine (фото 1)
Tri cool kioska širom Europe u kojima možete pronaći najbolje niche magazine (фото 2)

Ideja je jednostavna: Pablo, Davide, Gautier i Yaël su odlučili da u velike gradove vrate vrstu koja izumire, a to je kiosk! Da, slažemo se da i dalje postoji veliki broj kioska, ali su više preuzeli funkciju mjesta gdje ćete kupiti čokoladicu ili vodu, prije nego što ćete zastati zbog novog broja časopisa. Zato su oni u Barceloni pokrenuli News & Coffee, to je elegantan crni kiosk koji nudi naslove nezavisnih izdavačkih kuća i selektirane coffee table knjige. Kako bi kupcima ponudili vrhunsko iskustvo, tu je i odlična kava za van. Ako žele, mušterije svoju kavu mogu popiti i u društvu na niskoj kupici, a između gutljaja kapućina dobit će preporuke i smjernice koji časopisi su in ovih dana.

Tri cool kioska širom Europe u kojima možete pronaći najbolje niche magazine (фото 3)
Tri cool kioska širom Europe u kojima možete pronaći najbolje niche magazine (фото 4)

SHREEJI NEWS AND MAGAZINES, LONDON

Tri cool kioska širom Europe u kojima možete pronaći najbolje niche magazine (фото 5)
Tri cool kioska širom Europe u kojima možete pronaći najbolje niche magazine (фото 6)

Shreeji News zapravo postoji od 1982. godine, ali tijekom godina je prošao kroz raznovrsne transformacije, a posljednja i najveća dogodila se prošle godine. U suradnji s dizajnerom i investitorom Gabrielom Chipperfieldom ovo je sada kiosk s finom štampom, ali i svojevrstan multifunkcionalni prostor. Sada postoji salon, odnosno soba za čitanje koja po potrebi može biti i prostor za događaje i izložbe. Pored najprestižnijih i najpopularnijih magazina posjetioci ovdje mogu nabaviti sjajnu kavu, ukusne čajeve, toplu čokoladu, kolače i peciva. Dokaz da print i digital idu rukom pod ruku je njihova posljednja kolaboracija: naime, u priču je ušla i tvrtka AirMail koju je osnovao Graydon Carter, bivši urednik Vanity Faira, a sada urednik tjednom newslettera koji obožavaju insajderi. AirMail i Sheerji su tek zagolicali našu maštu, jedva čekamo da vidimo sve događaje koje su pripremili za ovaj retro prostor.

Tri cool kioska širom Europe u kojima možete pronaći najbolje niche magazine (фото 7)
Tri cool kioska širom Europe u kojima možete pronaći najbolje niche magazine (фото 8)

DISPOZITIV BOOKS

Tri cool kioska širom Europe u kojima možete pronaći najbolje niche magazine (фото 9)
Tri cool kioska širom Europe u kojima možete pronaći najbolje niche magazine (фото 10)

Knjižara/kiosk Dispozitiv Books nalazi se u Bukureštu i zapravo je to dom lokalnog magazina Kajet Journal koji su pokrenuli Laura Naum i Petrică Mogoș. Oni su željeli u prijestolnici Rumunjske stvoriti mjesto na kojem bi mogli pronaći istomišljenike koji su jednako strastveni kada je riječ o časopisima. Naravno, u njihovoj ponudi se nalaze najpoznatiji europski niche magazini, ali tu je i čitav niz naslova iz Istočne Europe. Zaista jedinstvena zbirka.

Tri cool kioska širom Europe u kojima možete pronaći najbolje niche magazine (фото 11)
Tri cool kioska širom Europe u kojima možete pronaći najbolje niche magazine (фото 12)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više