Search

U Zagrebu je otvorena šarmantna \"zero waste\" trgovina Špeceraj

U Zagrebu je otvorena šarmantna "zero waste" trgovina Špeceraj

Intervju sa Snježanom Zrnić


Image: John Pavlish

Na Svačićevom trgu u Zagrebu je jučer otvoren Špeceraj, šarmantna trgovina kojoj je na prvom mjestu zaštita okoliša. O čemu se točno radi u kratkom nam je intervju otkrila jedna od osnivačica, Snježanom Zrnić

Ideja koja stoji iza Špeceraja, novootvorene trgovine na adresi Svačićev trg 1, jest ta da se ništa ne baca. Proizvodi se uglavnom prodaju u rinfuzi, odnosno bez ambalaže, a kupci su pozvani da čak i sami donesu svoje posude u koje mogu staviti proizvode. Povodom otvorenja jedna od osnivačica, nam je u kratkom intervjuu otkrila o čemu se točno radi i tko stoji iza Špeceraja.

Kada je nastala ideja o Špeceraju i zašto?

Ideja je nastala prije dvije godine. Inspirirani smo otvaranjem zero waste trgovina u Europi i smatramo da je trgovina tog tipa potrebna u Zagrebu. Naša misija je smanjiti zagađenje okoliša. Prodajemo proizvode većinom u rinfuzi što znači bez ambalaže. Kupcima dajemo mogućnost donošenja vlastitih posuda u koje pakiramo proizvode. Kod nas se mogu kupiti staklenke ili robu spakirati u škarnicle koje poklanjamo. Koristimo reciklirane škarnicle i papirnate vrećice. Pripremamo popuste za kupce koji donesu vlastitu ambalažu.

U Zagrebu je otvorena šarmantna "zero waste" trgovina Špeceraj (фото 1)

Tko stoji iza priče?

Iza priče o Špeceraju stoji vlasnica Snježana Zrnić sa svojim životnim partnerom Danijelom i dekoraterka Kristina Inkret.

Zašto baš ime Špeceraj?

Zato što se to kod nas u Zagrebu veli Špeceraj. Idemo u špeceraj - kupovina namirnica za doma. Špeceraj - kvartovski dućan kakav je nekad bio. 

Što sve možemo pronaći u Špeceraju?

Orašaste plodove, sušeno voće, žitarice, tjestenine, brašna, ulja, ocat, začine i granola u rinfuzi. Mliječne proizvode, jaja, kolače, pekarske proizvode, med, paradajz sos, prirodnu kozmetiku, bezglutenske proizvode, voće i povrće... Proizvodi su miks eko i konvencionalnih proizvoda. Imamo puno partnera OPG-ova.

U Zagrebu je otvorena šarmantna "zero waste" trgovina Špeceraj (фото 2)

Što vas razlikuje od drugih?

Kvartovski smo dućan malog formata, hrana se ne baca jer kupci mogu kupiti točno onoliko koliko trebaju. Fleksibilniji smo i puno brži u ispunjavanju želja naših kupaca. Sve je nadohvat ruke i uz pomoć naših djelatnica Snježane i Kristine.

Tko je zaslužan za uređenje interijera?

Vlasnica Snježana uz dekoraterku Kristinu. U dućanu se nalaze stari komadi namještaja kojima smo udahnuli život u kombinaciji s namještajem koji je rađen po idejama vlasnice i dekoraterke.

U Zagrebu je otvorena šarmantna "zero waste" trgovina Špeceraj (фото 3)

U Zagrebu je otvorena šarmantna "zero waste" trgovina Špeceraj (фото 4)

U Zagrebu je otvorena šarmantna "zero waste" trgovina Špeceraj (фото 5)

U Zagrebu je otvorena šarmantna "zero waste" trgovina Špeceraj (фото 6)

U Zagrebu je otvorena šarmantna "zero waste" trgovina Špeceraj (фото 7)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više