Search

Wow! Hrvatska zvjezdarnica u Višnjanu najuspješnija u svijetu nakon NASA-e

Wow! Hrvatska zvjezdarnica u Višnjanu najuspješnija u svijetu nakon NASA-e

Veliko priznanje za hrvatski tim


Image: PR

Za hrvatsku Zvjezdarnicu u Višnjanu, točnije Tičanu sigurno ste čuli. No, ono što možda niste znali, a što je jako bitno da znate jest da je upravo ona druga najuspješnija u razotkrivanju asteroida koji bi mogli predstavljati prijetnju za Zemlju, i to domah iza NASA-e, stoji tako u nedavno objavljenoj statistici Centra za mala tijela Međunarodne astronomske unije. Naime, hrvatski je tim od početka 2019. odradio čak 54,5% posla u praćenju tijela koja prolaze blizu Zemlje i predstavljaju moguću prijetnju za nju (Near Earth Objects - NEO), a zbog svojih značajnih uspjeha i angažmana, Zvjezdarnica u Tičanu našla se čak ispred američke vojske i Europske svemirske agencije (ESA).

Wow! Hrvatska zvjezdarnica u Višnjanu najuspješnija u svijetu nakon NASA-e (фото 1)

Legenda hrvatske astronomije Korado Korlević, jedan od najplodnijih lovaca na asteroide, a u velikom intervjuu za Index.hr na tu temu je rekao kako ih astronomi u svijetu ponekad u šali nazivaju Walmartom svjetske astronomije, u smislu da imaju najbolji omjer cijena u odnosu na proizvod - da se na njih troši najmanje kada se uzme u obzir posao koji odrađuju s obzirom na to da nemaju nikakvo institucionalno financiranje.

Ukratko, s otkrivanjem asteroida, kako objašnjava Korlević, smanjuje se prijetnja Zemlji jer su najopasniji oni za koje se uopće ne zna da postoje. Trenutno se zna za oko 19.000 tijela, a vjerojatnost za katastrofalni udar procjenjuje se na oko 1:100.000. Drugim riječima, u prosjeku jednom u 100.000 godina događa se neki udar katastrofalnih razmjera.

Wow! Hrvatska zvjezdarnica u Višnjanu najuspješnija u svijetu nakon NASA-e (фото 2)

Kako dalje u razgovoru navodi, Korlević ponosno ističe da je njegov tim tradicionalno u vrhu već godinama, no posebnu priliku za uspon do drugog mjesta dobio je u prva dva mjeseca ove godine. Objašnjava kako dio tajne uspjeha Višnjana stoji u razvoju novih metoda koje su timu omogućile da i s malo sredstava bude vrhunski, a Korlević kaže da uobičajena preporuka da treba slijediti tzv. najbolju praksu drugih nije najpametnija i poručuje - treba stvarati najbolju praksu! Kada govori o budućnosti, ideja im je da tim iz Višnjana pokuša ostati među prvih pet zvjezdarnica u svijetu koje rade na otkrivanju i praćenju kretanja asteroida te da pokuša postaviti novu generaciju teleskopa kojima bi nastavili raditi taj posao. Cijeli intervju pročitajte na Index.hr portalu. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više