Traži

Za vikend nas očekuje nebeski spektakl - kiša meteora!

Za vikend nas očekuje nebeski spektakl - kiša meteora!

Perzeidi ili suze svetog Lovre

Urednik: L.M.F.


Fotografija: Buro arhiva,
Instagram

Kao i svake godine oko spomendana sv. Lovre događa se maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi, a ove godine po prognozama maksimum će se dogoditi u noći s 12. na 13. kolovoza pa astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez tim povodom organiziraju astronomska motrenja teleskopima jer će se osim najljepšeg meteorskog roja u godini, moći pogledati Venera, Mars, Saturn i Jupiter.

Za vikend nas očekuje nebeski spektakl - kiša meteora! (фото 1)

Prognozira se prosječna aktivnost od 60 do 70 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni jer nema Mjeseca koji bi nam inače svojom svjetlošću smanjivao mogućnost vidljivosti meteora. Najbolje vrijeme za opažanje će biti od ponoći do zore. S obzirom na to da nema Mjeseca, ovaj nebeski vatromet pogledajte i u noći prije samog maksimuma s 11. na 12. kolovoza 2018.

Inače, izraz "suze sv. Lovre" koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi "10 Agosto" opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju.

Za vikend nas očekuje nebeski spektakl - kiša meteora! (фото 2)

Iz Hrvatskog astronomskog saveza poručuju: "Nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u ovom nebeskom spektaklu." Isto tako, pozivaju sve gradove i općine na gašenje javne rasvjete 12. kolovoza kako bi što bolje mogli uživati u ovom nebeskom spektaklu.

Na ovom linku pogledajte po gradovima gdje kišu meteora možete pogledati u organizaciji astronomskih motrenja. 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar

više