Search

Zanima vas kako zvuče biljke? Pronašli smo gadget uz pomoć kojeg možete čuti vaš kućni orkestar

Zanima vas kako zvuče biljke? Pronašli smo gadget uz pomoć kojeg možete čuti vaš kućni orkestar

Zahvaljujući PlantWave uređaju i aplikaciji, uskoro biste mogli organizirati biljni koncert u vlastitom domu

Tekst: M.M.


Odavno je poznato kako zelenilo u životnom prostoru pozitivno utječe na raspoloženje, da ima pozitivan psihološki učinak na ljude, reducira stres, snižava krvni tlak te podiže raspoloženje.

Znamo kako biljke utječu na svoju okolinu, no razmišljamo li o tome kako okolina utječe na biljke? Osim dovoljne količine svjetla, vode i prašine, od sredine 20. stoljeća poznato je da biljke reagiraju i na glazbu, to jest, da zvuk pozitivno utječe na metaboličke procese u biljkama te tako potiče rast, pomaže im da se prilagode na nove klimatske i geografske uvjete, da se riješe nametnika te nadoknade nedostatak sunčeve svjetlosti. Jedan od zagovornika puštanja glazbe biljkama jest, vjerovali ili ne, sam princ Charles, a njegovo mišljenje dijele i gotovo svi vrtlari, kao i brojni stručnjaci iz područja agrikulture.

Međutim, osim što od nje mogu profitirati, mogu li biljke i stvarati glazbu? To su si pitanje  postavili i osnivači kompanije Data Garden, Joe Patitucci i Alex Tyson, u početku diskografske kuće koja je glazbu objavljivala u digitalnom formatu, a do nje se dolazilo uz pomoć ručno rađenih printeva koji su se kupovali zajedno sa sjemenkama namijenjenima za sadnju.

Zanima vas kako zvuče biljke? Pronašli smo gadget uz pomoć kojeg možete čuti vaš kućni orkestar (фото 1)

Uskoro su počeli obilaziti razne sajmove te istraživati moguću povezanost između biljaka, glazbe i tehnologije - Patitucci je proučavao komponiranje ambijentalne, algoritamske glazbe, a Tyson se interesirao za studije koje su se bavile proučavanje svjesnosti biljaka. Nekoliko godina kasnije, nastao je PlantWave – uređaj koji elektro impulse iz vaših kućnih biljaka pretvara u zvukove!

 

Zanima vas kako zvuče biljke? Pronašli smo gadget uz pomoć kojeg možete čuti vaš kućni orkestar (фото 2)

Naime, uz pomoć elektroda koje se pričvrste na listove biljke, uređaj očitava sitne razlike u voltaži koje se zatim zapisuju kao val koji se onda "prevodi" u tonski zapis pa tako biljke sviraju na unaprijed predodređenim "instrumentima". Rezultat je neobična, ambijentalna melodija koja vam daje uvid u to kako zvuči vaša Pilea peperomioides, fikus ili drvo života.

Ovaj neobični instrument možete kupiti ovdje po cijeni od 249 američkih dolara, no do biljnog koncerta morat ćete se još malo strpjeti jer će prvi PlantWave na adrese kupaca početi pristizati u lipnju 2020.

Leave a comment

više