Search

Znanstvenici su otkrili da oni koji psuju, manje lažu

Znanstvenici su otkrili da oni koji psuju, manje lažu

Zanimljiva studija

Image: buro 247.ua

Kada je Rhett Butler u filmu Zameo ih vjetar Scarlett O'Hari je rekao da ga, iskreno nije briga on je gotovo sigurno govoro istinu

Posljednje psihološke studije su potvrdile da su ljudi koji više psuju više i iskreni. Tvrde da je psovanje "nefiltrirani" i pravi izvor emocija što je jedna od odlika iskrenosti. Najnovije prihvaćeno istraživanje koje je objavljeno u časopisu Social Psychological and Personality Science potkrijepio je tu činjenicu studijama koje su provedene na dvije skupine ljudi.  Prvu skupinu činilo je 279 ispitanika koji su na pitanja zašto psuju jednostavno odgovorili kako tako pokazuju svoje negativne emocije i kako je to bolji način, nego da primjerice uvrijede nekog. Koliko zaista psuju mjerili su prema popisu psovki koje koriste u govoru ili u pismu. 

Drugu skupinu činilo je 74 tisuće Facebook korisnika te su na temelju njihovih odgovora došli da činjenica da oni koji više lažu, manje koriste zamjenice kao što su "ja" i više koriste izraze kao što su "zabrinut" ili nervozan". 

Jedan od autora istraživanja David Stillwell sa sveučilišta Cambridge to je objasnio ovako: "Postoje dvije opcije kako možemo gledati na to. Možemo misliti da onaj koji puno psuje ima negativno socijalno ponašanje ili da je zbog toga loša osoba. Druga opcija je ta  da razmislimo o tome na način ne filtriranja izjava koje na koncu mogu pokazati da on nema što kriti." 

Možda ćete nakon ove studije imati manju grižnju savjesti kad opsujete i izbacite iz sebe sve negativne emocije. Ipak, pripazite da ne budete preglasni. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više