Search

100 naslovnica magazina Time odaje počast ženama koje su definirale stoljeće

100 naslovnica magazina Time odaje počast ženama koje su definirale stoljeće

Projekt slavi dame koje su utjecale na svjetsku povijest

Tekst: D.D.


Image: Time

Američki tjednik Time odlučio je odati počast ženama koje su na neki način obilježile svjetsku povijest, a prošle su "ispod radara" i to predstavljanjem 100 naslovnica koje su izradili istaknuti umjetnici. Povodom Dana žena tako su ponovno ispisali stranice povijesti i ispravili nepravdu te je tim povodom kreirano čak 89 novih naslovnica. Naime, 72 godine je magazin Time imenovao "Muškarca godine", a s nekoliko iznimaka radilo se o predsjednicima država, premijerima ili, pak, nekom industrijskom gigantu. Sve se promijenilo 1999. godine kada je kategorija zamijenjena "Osobom godine". Iako se otvorila mogućnost da titulu zarade i žene, prečesto je izbor padao na muškarce, a utjecajne žene ostale su u sjeni - što projektom "100 Women of the Year" američki tjednik želi promijeniti.

Projekt uključuje žene koje dijele pozicije muškaraca koje su proglašavani osobama godine, poput bivše premijerke Izraela Golde Meir te bivše predsjednice Filipina Corazon Aquino, ali i one koje su svoj utjecaj ostvarile u svijetu kulture ili putem aktivizma. Naslovnice - njih samo 11 koliko su ih od 1920. godine krasile žene, ostale su netaknute, dok su se za ostale mjesecima birali umjetnici koji koriste različite tehnike, kako bi njihova djela, portreti crtani ugljenom i kolaži od fotografija pa i oni izvedeni u obliku papirnate skulpture ili izrađeni od prošivene tkanine, završili kao ilustracija određene godine.

Bez obzira na stil koji su koristili poanta je bila predstaviti snažne žene te iste povezati s umjetnicima koji njihove portrete moraju dočarati publici. Svaka naslovnica vizualno predstavlja razdoblje u kojem je trebala izaći, kao i osobu koja je krasi. Crno-bijela ilustracija britanske književnice i moderne žene, kako ju proziva Time, Virginije Woolf nalazi se na naslovnici broja za 1929. godinu, a Amelia Earhart, Frida Kahlo i Billie Holiday samo su neke od žena koje su obilježile 30-e godine prošlog stoljeća. Naslovnicu za 1947. godinu krasi portret indijske političarke Amrit Kaur, izrađen tehnikom ulja na platnu, za koji je zaslužan vijetnamski umjetnik Cuong Nguyen, koji je na sajgonsku Akademiju likovnih umjetnosti primljen dok je još pohađao srednju školu.

Britanska vladarica Elizabeta II., američka glumica Marilyn Monroe te programerka Grace Hopper označile su pedesete, dok je jedna od žena koja je obilježila 60-e godine prošlog stoljeća, uz bivšu prvu damu Sjedinjenih Američkih Država Jackie Kennedy, i Marsha P. Johnson, pionirka u borbi za prva LGBTQ osoba, koju je portretirala bruklinška umjetnica Mickalene Thomas tehnikom kolaža. Jedina premijerka u povijesti Indije Indira Gandhi i kineska kemičarka Tu Youyou, čiji je portret kreirala umjetnica Bijou Karmen poznata po radu s glazbenicom Rihannom, krase naslovnice sedamdesetih.

Pop ikona Madonna te Diana, princeza od Walesa, koju je od papira i ljepila, na kompleksnom portretu, ovjekovječila umjetnica Yulia Brodskaya, obilježile su osamdesete, dok su političarka Madeline Albright, književnica J.K. Rowling i voditeljica Ellen DeGeneres snažne ličnosti koje su krojile 90-e godine prošlog stoljeća. Kenijska aktivistica i prva Afrikanka koja je osvojila Nobelovu nagradu za mir, Wangari Maathai, utjecala je na svijet početkom milenija, a slijedile su je bivša prva dama Sjedinjenih Američkih Država Michelle Obama i pakistanska aktivistica i najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Yousafzai. Među ženama koje su svojim djelovanjem označile desetljeće iza nas našla se i r'n'b diva Beyoncé Knowles-Carter, koju je za naslovnicu 2014. godine portretirala suvremena umjetnica Toyin Ojih Odutola. Osobom 2019. godine, prema izboru magazina Time, proglašena je Greta Thunberg, švedska tinejdžerica najpoznatija po borbi protiv klimatskih promjena, a sve naslovnice možete pogledati na linku projekta.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više