Search

Kako sam otkrila najljepši časopis

Kako sam otkrila najljepši časopis

Rum magazin


Image: Rum

Vjerojatno će vas iznenaditi budući da sam ja u pitanju, no ne radi se o modnom časopisu, već o časopisu o dizajnu interijera

Tvrditi da je nešto najljepše, razumijem, lagano diže obrve ili barem pitanja, ali evo odvažit ću se i stajati iza toga. Pokazat ću vam i sličice kako bih vas uvjerila, iako biste trebali vidjeti uživo. Možete me jedino razuvjeriti nekim boljim vizualnim dokazom na čemu bih vam bila i zahvalna.

Ali zanemarimo sada estetska propitkivanja, razinu informiranosti, količinu progutanih vizuala i naravno subjektivni dojam, danski časopis RUM (punog naziva Rum Interiør Design) još je i danas nešto najljepše što sam vidjela kad je o časopisima riječ. Gotovo svaku stranicu možete istrgnuti i staviti kao plakat, kolaž ili inspiraciju. Nije samo stvar super sređenih stanova u naširoko obožavanom skandinavskom stilu već i boja koje koriste, fontova općenito, prijeloma stranica gdje se svaka radi vrlo pozorno; stilizirane, pak, kompozicije koje su redoviti prilog su prava umjetnost kao i dodatna inspiracija; namještaj, sitnice, posebno keramika, zatim nove knjige, gradovi, dućani. Fotografija unutar časopisa krajnje je usklađena u svakom broju, te sve izgleda kao jedna predivna cjelovita priča s hladno-nordijskim modernim koloritom. Kako ih pratim već par godina, sviđa mi se i što su u skladu s grafičkim dizajn trendovima ili ih čak prvi vrlo zgodno provode, što nije uvijek lako u komercijalnim izdanjima. Što se tiče sadržaja, sve je za poželjeti, apsolutno sve.

Rum

Naša veza, koja traje već od 2011. godine, započela je sasvim slučajno, naravno, kad sam prvi put posjetila Kopenhagen. Naime, moj dragi, koji je tada već neko vrijeme živio u Danskoj, odlučio me je najprije dovesti u Kopenhagen (mudro, i danas mislim), a kako smo htjeli imati iskustvo pravog života u gradu odlučili smo iznajmiti stan preko Airbnb-a. Ne, nismo ništa profitirali u odnosu na hotel (kao što to rade normalni ljudi), čak smo i skuplje prošli jer sam ja naravno htjela neki super-skandi stan. Tako smo se našli u stanu mladog bračnog para vrlo blizu centra Kopenhagena. On je, naime, glavni dizajner jednog vrlo popularnog danskog proizvođača namještaja (da ne idemo u detalje zbog privatnosti) kako nam je rekla njihova prijateljica koja nam je predala ključeve, a ona je informatičarka, čini mi se, koja je nekoliko godina živjela u Londonu. Prvo sam se pitala zašto bi netko poput njih uopće rentao svoj stan i zapravo svoju intimu pružio strancima, ali zašto i ne kad ima budala poput nas koji bi platili te cifre.

Rum

Rum

Uglavnom, stan je bio divan, savršen. Sjajan miks ukusa i praktičnosti, dizajnerskih komada i neizostavnih IKEA komada, šarma vintagea dizajnerskih stolica, starih plakata i nekih skroz novih stvari koje naravno samo arhitekti, dizajneri ili umjetnici znaju "sklepati" u svojim prostorima. To nam je bilo prvi put da iznajmljujemo stan preko Airbnb-ja i koliko god je to naizgled stvarnije i manje sterilno iskustvo od hotelskog, ipak je malo čudno živjeti u tuđem prostoru. Jedina mana stana bila je jako mala kupaonica i vrlo neugledna (doslovno imate samo tuš i wc). Oni su to zgodno riješili s nekom nišom u koju idete iz hodnika s puno svjetla, umivaonikom i policama sa svim kozmetikalijama.

Obično kod ljudi koji se bave estetikom ili su barem zaljubljenici u istu, kuća je krcata knjigama o dizajnu, arhitekturi, modi i umjetnosti, što je i ovdje bio slučaj Bilo mi je pomalo žao što moram izlaziti van i obilaziti Kopenhagen jer bih se fino mogla izgubiti i u stranicama tih knjiga. Zadovoljila sam se tako samo pregledavanjem korica, onako na brzinu i tako naletjela na nekoliko brojeva Rum časopisa. Sjećam se tog trenutka opčinjenosti dok sam ga listala, odmah sam potražila informacije kako bih saznala je li časopis danski da ga mogu kupiti što i jesam. Uvidjevši koliko sam bila začarana časopisom moj dragi, iako već upoznat s mojom ovisnošću i mini neboderima od časopisa u mom stanu, poklonio mi je pretplatu na Rum pa sam ga nastavila primati u Hrvatskoj više od godinu dana. Pamtim ta veselja dok bih se penjala uz stepenice do stana i jedva čekala da ga sjednem listati. Naravno da ništa nisam razumjela i ponekad mi se činilo smiješnim kupovati ga, ali samo ponekad. S vremenom sam naučila riječi poput stol, stolica, lampa, tepih i, naravno, utvrdila da mi se sviđaju jako skupe stvari. Tamo je cijeli izvor zadnjih hitova interijera svjetskih i nordijskih dizajnera od sofa, stolova, lampi, vintage komada, klasika dizajna, uvoznih stvari poput tepiha iz Maroka koje plaćate zlatom i keramike u koje se redovito zaljubljujem. Ima i povoljnih stvari, jednako lijepih, ali to nije cilj ovog časopisa. Pristupačnije cijene i informacije možete naći u nekim drugim danskim interijer izdanjima.

Rum

Zatim tu su stanovi i kuće arhitekata, umjetnika, dizajnera iz Skandinavije ili onih koji imaju novaca, gdje se kuća od 140 kvadrata smatra malom. Interijeri su pomno sređeni tom sjajnom nordijskom estetikom, vrlo drugačijom od one na koju smo navikli na našim prostorima i još začinjeni šarmom, bilo vintage komada ili neke zanimljive neočekivanosti. Sva sreća, nakon nekog vremena se ufurate u sve to pa vidite da i nisu baš sva ta uređenja toliko različita (malo vam je, kao, lakše) što naravno ne umanjuje njihovu ljepotu. Ponekad su tu i super chic stanovi iz Pariza, palače iz Italije ili neki veliki precool stanovi u Londonu koje ste već vjerojatno vidjeli na Pinterestu.

Rum

Kad sam se preselila, nastavila sam kupovati Rum još neko vrijeme, a onda bih ga čitala u baru ili bih ga kupovala povremeno, sve donedavno kad sam ga opet počela redovito kupovati (cijena je 65 kruna, oko 70 kn). Ne, ne preuređujem stan, ne, neću ništa zasad mijenjati; neprestano se moram pravdati ljudima koji nas posjećuju kad me upitaju što će mi opet ti mali Rum neboderi. Jednostavno je lijep, informativan i inspirativan u svakom smislu i nekako me smiruje puno više od modnih časopisa. Dobro je društvo i pomalo je smiješno da gotovo ima i svoj identitet na mom Instagram profilu: Rum u baru, Rum na plaži, Rum u vrtu, u krevetu, na aerodromu ...

Moje cure, vidjevši stranice ili naslovnice, najčešće ispod sličica komentiraju: "Ponesi to ovamo kad dolaziš!" Ako sam vas barem malo zainteresirala, zavirite na njihov Instagram profil. A ako sam vas uspjela zavesti, kliknite ovdje i pretplatite se.

Sad jednostavno moram skočiti po novi broj da malo produžim ovo sjajno nedjeljno jutro... ne smijem ni reći da su već dva sata. Ne brini mama, idemo van na ručak.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više