Search

Stiže nam V magazin - knjiga i časopis u jednom

Stiže nam V magazin - knjiga i časopis u jednom

Rođendanska publikacija portala Vizkultura.hr


Image: PR

Portal Vizkultura prošle je godine proslavio 5. rođendan, a povodom okrugle obljetnice postojanja i vizkulturiranja domaće scene, pokretači i urednici projekta Vizkultura.hr Ivan Dorotić i Maja Bosnić zaželjeli su - uz pomoć divne i entuzijastične grupe suradnika i partnera - realizirati publiciranje tiskanog izdanja Vizkulture! 

Stiže nam V magazin - knjiga i časopis u jednom (фото 1)

Proizašla iz neobaveznog sanjarenja, ova se ideja kroz period od 365 dana polako transformirala u V magazin, pozamašnu publikaciju kulturno-umjetničke tematike na čak 256 stranica. V magazin će javnosti premijerno biti predstavljen na promociji u Dvorani Müller na prvom katu zagrebačkog Kina Europa, u ponedjeljak 29. travnja 2019. s početkom u 19 sati. 

V magazin istovremeno je knjiga, časopis i slavljeničko rođendansko specijalno tiskano izdanje Vizkulture, ali i "maketa želja" - svojevrsno testiranje utopije o tome kako bi sadržaj koji ekipa iz Vizkulture već godinama objavljuje u digitalnoj formi na svom portalu izgledao u obliku ukoričene magazinske publikacije. 

Stiže nam V magazin - knjiga i časopis u jednom (фото 2)

U uređivačkom timu magazina dvojcu Bosnić i Dorotić pridružile su se Vizkulturine dugogodišnje suradnice Jelena Pašić i Maja Marković, a uz članove uredništva, autori(ce) intervjua i tekstova u magazinu su neki od dosadašnjih Vizkulturinih suradnika/ica; Dominko Blažević, Frane Dumandžić, Antonija Eremut Erceg, Marko Golub, Bojan Krištofić, Srđan Sandić i Saša Šimpraga. 

Važni i nezaobilazni partneri projekta bile su tvrtke Igepa Plana i Stega tisak, bez čije partnersko-sponzorske podrške, uz pregršt različitih vrsta papira korištenih u magazinu te osebujnog tiska s minuciozno-perfekcionističkim pristupom, realizacija V magazina ne bi bila moguća. Suvremeno te dizajnerski odvažno oblikovanje magazina potpisuje ženski dizajnerski kolektiv NJI3 kojeg čine Tessa Bachrach Krištofić, Dina Milovčić i Franka Tretinjak, a alternacijske naslovnice magazina - tri varijante slova V - osmislili su uspješni hrvatski tipografi Nikola Đurek, Marko Hrastovec i Hrvoje Živčić, ujedno i autori svih fontova korištenih u publikaciji. 

Stiže nam V magazin - knjiga i časopis u jednom (фото 3)

Autorske fotografije, nastale isključivo za sadržaj magazina, potpisuju redom ženske autorice s domaće suvremene fotografske scene: Sanja Bistričić, Maja Bosnić, Dea Botica, Karla Jurić, Tjaša Kalkan, Glorija Lizde, Petra Mrša, Marina Paulenka, Lili Zaneta i Katarina Zlatec. Autorica studijskih fotografija otisnutog V magazina je Marija Gašparović, dok su dva priloga u magazinu svojim autorskim ilustracijama interpretirale Klara Rusan i Tea Stražičić. 

Sadržaj V magazina koncipiran je u duhu matičnog portala Vizkultura i sastoji se od kombinacije opsežnih razgovora, autorskih eseja, umjetničkih projekata i specijalnih priloga. Najavljujući u nastavku samo neke od obrađenih tema, projekata i polja djelovanja sugovornica i sugovornika V magazina, lako je zaključiti kako je tematski fokus publikacije baziran na okolišu, prirodnim procesima, biologiji, biotehnologiji, ekologiji i srodnim temama usko vezanima uz prostor i prirodu. Umjesto sumiranja najboljeg sadržaja iz petogodišnje arhive Vizkulture, ili pak subjektivne selekcije najznačajnijih događaja, poetika, izložbi i projekata u aktualnom trenutku, urednička je koncepcija temeljena upravo na ideji stvaranja magazina koji će biti svojevrsna simulacija o Vizkulturi u nekom "drugom mediju": kako bi Vizkultura izgledala da postoji kao, primjerice, dvomjesečni tiskani magazin o kulturi i umjetnosti, sadržajno usmjeren kroz jasan, aktualan i usmjeravajući, ali ne i suviše nametljiv temat. 

Stiže nam V magazin - knjiga i časopis u jednom (фото 4)

Među sugovornicima predstavljenim u intervjuima magazina su neki od ključnih aktera domaće kulturno-umjetničke scene: umjetnik i modni dizajner Silvio Vujičić, slikar Zlatan Vehabović i kustoski kolektiv [BLOK]. Kao kontrapunkt intervjuima posebno mjesto u magazinu zauzima specijal – kurirani sadržaj, prepušten birou suvremene umjetničke prakse Kontejner i ženskom umjetničkom kolektivu Ljubavnice. Ciljajući što više decentralizirati sadržaj V magazina, uredništvo ističe tri opsežne teme bazirane na otočkim umjetničkim praksama; od otoka Silbe, preko Visa i Lastova pa sve do Korčule. Jedan od priloga u magazinu posvećen je kinu Europa, dugogodišnjem Vizkulturinom partneru u projektu Plakatiranje i domaćinu promocije, što poseban značaj ima uslijed trenutno upitne budućnosti kina. Esejistički dio magazina čine tekstovi koji promišljaju odnose prirode i umjetnosti, dizajna i ekologije, geografije i umjetnosti, važnost pitke vode u gradu te anticipiranje urbanih promjena. 

Stiže nam V magazin - knjiga i časopis u jednom (фото 5)

Ostatak V magazina, uz detalje iz procesa njegova nastanka iz uredničkog, sadržajnog te dizajnersko-oblikovnog aspekta, na promociji će predstaviti uredništvo i dizajnerski tim magazina, u društvu većine ostalih aktera uključenih u projekt. 

Ukoliko želite jedan od samo 1.000 primjeraka magazina svakako dođite na promociju i ne zaboravite ponijeti platnenu torbu - V magazin nije nimalo lagan, a ne planiramo ga niti prodavati niti slati poštom!

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više