Search

10 serija koje su promijenile smjer televizije kakvu gledamo danas

10 serija koje su promijenile smjer televizije kakvu gledamo danas

Filmovi stvaraju povijest, ali serije nas povezuju na neobjašnjivo zabavan način

Tekst: L.L.


Image: IMDB

Serije su danas poprimile iznimno važnu ulogu u životima svih nas. Uz njih se opuštamo, smijemo i plačemo, o njima raspravljamo s prijateljima, biramo favorite i preporučujemo ih, uz neke pak tonemo u san. Idealna su razbibriga, novi način edukacije i tema brojnih razgovora i upravo zato, izdvojili smo 10 serija koje su u velikoj mjeri zaslužne za televizijski program u kakvom danas imamo prilike uživati.

Beverly Hills, 90120

Današnje tinejdžerske serije zapravo su samo nastavak na superpopularni Beverly Hills, napisao je The Guardian i s time se u potpunosti slažemo. "Beverly Hills", serija u kojoj smo u 10 sezona pratili kako omiljeni likovi prolaze kroz stvarne probleme poput prvih opijanja ili seksualnih iskustava, prva se bavila realnim tinejdžerskim problemima te tako postala preteča superpopularnih serijala današnjice. Bez Brende, Kelly i Dylana, danas možda ne bismo imali "Gossip Girl", "Dawson’s Creek" i "One Tree Hill", a ne bismo imali ni genijalne modne trendove te saznanja da se i drugi naših godina bore s istim problemima kao i mi sami, a koja pak su cijelu dramu oko odrastanja učinili ipak malo lakše podnošljivom.

 

 

I Love Lucy

Luckasta Lucy i njezin suprug, vječno zaljubljen Ricky Ricardo bili su glavni likovi jednog od najvažnijih humorističnih serijala svih vremena. Serija se počela emitirati davne 1951. te je kao takva bila prva u kojoj se spominje trudnoća kao posljedica vođenja ljubavi bračnog para. Naime, do tada se trudnoća kod ženskih likova u serijalima nije posebno naglašavala, a bračni parovi nikada nisu prikazivani u istom krevetu. Nakon realnog prikaza trudnoće kod Lucy, velik dio televizijskih serijala okrenuo se opuštenijem formatu u kojem su, sasvim očekivano, parovi zbilja mogli voditi ljubav, o tome razgovarati, a zatim i postati roditelji bez nepotrebnih cenzura.

 

 

Ellen

Prije nego što je postala domaćica showa "The Ellen DeGeneres Show", Ellen je igrala glavnu ulogu u istoimenom serijalu koji je s emitiranjem krenuo davne 1994. godine. Osim sjajnog humora koji nikada ne može dosaditi, Ellen je u to doba bio prvi serijal s gay likom u središtu radnje. Iako se u to vrijeme na televiziji govorilo o gay populaciji, Ellen je bila prva koja je u isto vrijeme privatno i kao lik u serijalu istupila i obznanila svijetu da je zapravo gay. Epizodu u kojoj je "izašla iz ormara" pogledalo je 42 milijuna gledatelja diljem cijelog svijeta, a vjeruje se i kako je upravo Ellen najutjecajniji lik u borbi za prava gay populacije. Također, ovaj je show kasnije otvorio mnoga vrata za showove u kojima glavne uloge igraju upravo gay likovi poput, primjerice, "Will&Grace".

 

 

Star Trek

Originalni "Star Trek" bio je pak prekretnica u nekoliko stvari. U ovom je serijalu prikazan prvi poljubac između pripadnika dvije različite rase, prikazana je budućnost zemlje u kojoj žene i ljudi baš svih rasa na zemlji imaju jednaka prava, ali i napredak tehnologije. Naime, u "Star Treku" 60-ih koristili su se mobiteli i vrata na automatsko zatvaranje, a tek kasnije oni su ušli u svakodnevnu uporabu i u stvarnom svijetu.

 

 

Friends

Kultna serija, baš kao i Beverly Hills, imala je 10 sezona i apsolutni je pobjednik u gledanosti kada su u pitanju humoristične serije. Rachel, Monica, Phoebe, Chandler, Ross i Joey svakom su novom epizodom postali tema o kojoj se priča, maštali smo o životu u ogromnim njujorškim stanovima i navijali da Rachel i Ross napokon uspiju ostati zajedno. Pratili smo kako se likovi mijenjaju i s njima i sami rasli, a nekih se scena još i danas prisjećamo s osmijehom i dobrom dozom sjete.

 

 

Keeping Up with the Kardashians

Bez obzira volite li ih ili ne, serijal "Keeping Up with the Kardashians" donio nam je najpoznatiju televizijsku obitelj na svijetu. Bogate i lijepe, sestre Kardashian od svojih su svakodnevnih života stvorile pravo malo bogatstvo, dok je Kylie Jenner pojavljivanjem u showu zaradila i svoj prvi bilijun. Show se počeo emitirati davne 2007. godine, obitelj je kroz godine prošla kroz ogromne promijene, a prozvali su ih i prvom te ujedno najbogatijom televizijskom obitelji. Iz showa su razvili vlastite poslove od kojih danas žive i više nego dobro, a tu su i brojni projekti van showa kojima se obitelj može pohvaliti. Primjerice, Kim Kardashian upravo snima dokumentarac o američkom pravnom sustavu.

 

 

Game of Thrones

Kakav bi to popis serija koje su promijenile televizijsku povijest bio, a da ne spomenemo i najgledaniju HBO-ovu seriju svih vremena – "Game of Thrones". Riječ je o serijalu koji je znanstvenu fantastiku učinio kul žanrom, a zmajeve i magiju upakirao u osam sezona koje su gledatelje prikovale za male ekrane i pokrenule brojne rasprave. Dovoljno je tek reći kako je finale zadnje sezone pogledalo gotovo 20 milijuna gledatelja.

 

 

No Reservations

Anthony Bourdain u svom je serijalu "No Reservations" gledateljima približio hranu iz cijelog svijeta te stvorio gastronomsku kulturu kojoj se i danas divimo. Bez cenzure, degustirajući baš sve što mu je ponuđeno, provodeći vrijeme s lokalcima u manjim mjestima diljem svijeta, Bourdain je stvorio novi način uživanja u hrani koji spaja ljude i pomaže im u međusobnom razumijevanju kroz, naravno, slasne zalogaje.

 

 

Sex and the City

Serijal koji je donio do tada neviđen pogled u intimu četiri žena te revoluciju kada je u pitanju prikaz seksa i spojeva na televiziji, i danas je jedan od omiljenih. Prva je epizoda emitirana davne 1998. i priznajemo, već nas je u početku privukla sjajnim prikazom ženskom prijateljstva u kojem zbilja nema tajni. Zadnja je epizoda emitirana 2004. godine, no kako se gledatelji nikako nisu mogli oprostiti od omiljenih likova Carrie, Samanthe, Mirande i Charlote, serijal je dobio dva filmska nastavka, čime se tek mali broj televizijskih serijala može pohvaliti.

 

 

RuPaul’s Drag Race

Za slavlje drag kulture na način na koji je razumiju baš svi i pozicioniranje na mainstream scenu zaslužan je upravo "RuPaul’s Drag Race". Riječ je o serijalu u kojem se u svakoj sezoni pojavljuje 14 natjecatelja s ciljem postanka nove drag zvijezde Amerike. Da je serijal polučio velik uspjeh dokaz su i brojne uloge koje su zvijezde showa dobile nakon emitiranja poput, primjerice, suradnje sa zvijezdama kao što je Ariana Grande.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više