Search

Ako volite serije koje se poigravaju s vašim umom onda definitivno trebate pogledati \"Maniac\"

Ako volite serije koje se poigravaju s vašim umom onda definitivno trebate pogledati "Maniac"

Na Netflixu


Image: PR

Ako ste u potrazi za nekom novom uvrnutom serijom onda biste trebali obratiti pažnju na "Maniac", koju je magazin Variety proglasio najboljom serijom godine. Naime, svestrani filmaš koji se proslavio serijom "True Detective", Cary Joji Fukunaga, stoji i iza ovog genijalnog tv projekta pomalo neodređenog žanra, a koji je nastao u suradnji s Patrickom Somervilleom. Iako se ovaj serijal iz Netflixove produkcije istovremeno vodi kao miks komedije, drame i SF-a, gledajući "Maniac" iz epizode u epizodu niste baš sigurni u koji žanr biste je svrstali, a jednako tako ostaje visjeti u zraku i vrijeme radnje u koje je smještena. O čemu je zapravo riječ? 

Ako volite serije koje se poigravaju s vašim umom onda definitivno trebate pogledati "Maniac" (фото 1)

Za početak, radnja serije "Maniac" prati dvoje potpunih stranaca, Annie Landsberg (koju utjelovljuje Emma Stone) i Owena Milgrima (kojeg tumači Jonah Hill), koji se upoznaju na kliničkom testiranju novog lijeka u kombinaciji s tehnologijom, za koji znanstvenici tvrde da će riješiti sve njihove duboko ukopane probleme svijesti i pozitivno djelovati na njihovo mentalno zdravlje. No, iako isprva sve djeluje prilično optimistično i uvjerljivo, čini se da znanstvenik James K. Mantleray (kojeg tumači Justin Theroux) zadužen za istraživanje ipak ne može držati sve pod kontrolom onako kako je to planirao.

Ako volite serije koje se poigravaju s vašim umom onda definitivno trebate pogledati "Maniac" (фото 2)

I dok je Annie kronično nezadovoljna i opterećena lošim odnosima s majkom i sestrom, i život joj potpuno besmislen, s druge strane, Owen je najmlađi sin bogatih njujorških industrijalaca, crna ovca u obitelji, kojem je u mladosti dijagnosticirana paranoidna šizofrenija. Upravo su njihove kompleksne životne situacije te koje su ih natjerale da se i prijave na ovaj eksperimentalni tretman za koji imaju očekivanja da im može pomoći, a da pritom ionako nemaju što za izgubiti. Naime, oni su spremni iza sebe ostaviti sve svoje traume i upustiti se u istraživanje koje će njihove najgore životne situacije jednostavno ukloniti iz uma. I dok u fazi kada nisu pod lijekovima naši junaci jedva da razgovaraju ili obraćaju pažnju jedno na drugo, za vrijeme tretmana njihovi umovi postaju povezani što priču čini još dodatno zanimljivom, uz činjenicu da svaka od eksperimentalnih tableta na drugačiji način utječe na njihov um te uz sjećanja donosi i neke nove situacije.

Ako volite serije koje se poigravaju s vašim umom onda definitivno trebate pogledati "Maniac" (фото 3)

I iako vam "Maniac" možda kada pročitati sve gore navedeno djeluje kompleksno i teško za gledanje, činjenica je da vas serija lako i glatko uvlači u taj fiktivni, alternativni svijet (prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti) koji nam je u jednu ruku jako blizak, ali i istovremeno potpuno drugačiji. Naime, kroz epizode on se toliko puta mijenja, što uključuje već spomenutu vrijeme, žanr i prostor, a sve s ciljem da nam simbolički ukaže kako još uvijek ima nade za međuljudske odnose, izlaza iz tužnih perioda života, pronalaska ljudi koji nas razumiju ili jednostavno pronalaska boljih verzija sebe. I iako vrijeme radnje nije toliko bitno za samu priču, ono od čega se nećete moći odvojiti gledajući "Maniac" jest upravo to - da ćete stalno preispitivati taj segment: odvija li se ona u 70-ima ili je to možda ipak neka bliska budućnost ili pak neka alternativna sadašnjost. 

Pa, ako volite ovakav tip serije koja se na jedan vrlo neobičan način poigrava s vašim umom, toliko da vas natjera da i sami počnete promišljati o tome koliko u tom segmentu ima neistraženog područja, onda biste svakako trebali dati priliku ovoj ambicioznoj, vizualno impresivnoj seriji iznimno slojevite priče i kvalitetnog scenarija, točnije uvrnutoj svojevrsnoj futurističkoj satiri, koja vam donosi 10 uzbudljivih nastavaka od kojih se nećete moći samo tako odvojiti. Da, "Maniac" definitivno vrijedi pogledati!

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više