Traži

Danas s emitiranjem kreće ambiciozna hrvatska dramska serija \"Čuvar dvorca\"

Danas s emitiranjem kreće ambiciozna hrvatska dramska serija "Čuvar dvorca"

... koju je režirao Lukas Nola


Fotografija: PR

Četverodijelna dramska serija "Čuvar dvorca" redatelja i scenarista Lukasa Nole govori o Hrvatskoj osamdesetih, kada se na političkoj sceni događaju promjene koje će krajem desetljeća promijeniti kartu Europe...

"Jugoslavenska Služba državne bezbednosti još je jedna od najagilnijih i najučinkovitijih obavještajnih zajednica u Europi. Boris Bišćan, stari kadar te službe, svjedok je promjena koje se u službi događaju - provjerene profesionalce zamjenjuju kriminalci koje SDB angažira za obračun s političkim emigrantima, nudeći im zauzvrat zaštitu. Boris se u novom svijetu ne snalazi, a starom je očigledno došao kraj." Sinopsis je nove četverodijelne serije naslova "Čuvar dvorca" koju je režirao Lukas Nola i s emitiranjem kreće danas na HTV1 u 20 sati.

"Ne zanima me politika, zanima me kako se vinovnici određene politike ponašaju kada se ona očito urušava. Zanimaju me ti posljednji trzaji i pogled na njih iznutra. Zato ova serija nije rekonstrukcija događaja. Predmet je mojega interesa insajderski pogled, pogled staroga kadra SDB-a na zbivanja i promjene koje donose osamdesete. Namjera mi je bila posvjedočiti o jednome raspadu sustava obavještajne zajednice, a time neizravno i komunizma. Urušavanje jednoga sustava, carstva ili sličnoga oduvijek je bila zanimljiva tema za umjetnost, a mislim da naša situacija dosad, osim po marginama, nije bila prikazana", izjavio je redatelj i scenarist Lukas Nola, piše HRT."Serija "Čuvar dvorca" puna je sjajnih glumačkih ostvarenja. Tako je već na ovogodišnjemu Pulskom filmskom festivalu Vinko Kraljević osvojio nagradu za najbolju mušku ulogu u dramskoj seriji" , istaknuo je HRT-ov urednik serije Mislav Brumec.

U glavnim ulogama pojavljuju se još Ivo Gregurević kao Boris Bišćan, Vinko Kraljević kao Marin Dragičević, Goran Bogdan kao Zeman, Iva Babić kao Maja i Barbara Nola kao Bišćanova tajnica. Gorana Škoru glumi Matija Čigir, Zdravka - Bernard Tomić, a kapetana JNA Uzelca - Franjo Dijak.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor