Search

Danas s emitiranjem kreće ambiciozna hrvatska dramska serija \"Čuvar dvorca\"

Danas s emitiranjem kreće ambiciozna hrvatska dramska serija "Čuvar dvorca"

... koju je režirao Lukas Nola


Image: PR

Četverodijelna dramska serija "Čuvar dvorca" redatelja i scenarista Lukasa Nole govori o Hrvatskoj osamdesetih, kada se na političkoj sceni događaju promjene koje će krajem desetljeća promijeniti kartu Europe...

"Jugoslavenska Služba državne bezbednosti još je jedna od najagilnijih i najučinkovitijih obavještajnih zajednica u Europi. Boris Bišćan, stari kadar te službe, svjedok je promjena koje se u službi događaju - provjerene profesionalce zamjenjuju kriminalci koje SDB angažira za obračun s političkim emigrantima, nudeći im zauzvrat zaštitu. Boris se u novom svijetu ne snalazi, a starom je očigledno došao kraj." Sinopsis je nove četverodijelne serije naslova "Čuvar dvorca" koju je režirao Lukas Nola i s emitiranjem kreće danas na HTV1 u 20 sati.

"Ne zanima me politika, zanima me kako se vinovnici određene politike ponašaju kada se ona očito urušava. Zanimaju me ti posljednji trzaji i pogled na njih iznutra. Zato ova serija nije rekonstrukcija događaja. Predmet je mojega interesa insajderski pogled, pogled staroga kadra SDB-a na zbivanja i promjene koje donose osamdesete. Namjera mi je bila posvjedočiti o jednome raspadu sustava obavještajne zajednice, a time neizravno i komunizma. Urušavanje jednoga sustava, carstva ili sličnoga oduvijek je bila zanimljiva tema za umjetnost, a mislim da naša situacija dosad, osim po marginama, nije bila prikazana", izjavio je redatelj i scenarist Lukas Nola, piše HRT.

Danas s emitiranjem kreće ambiciozna hrvatska dramska serija "Čuvar dvorca" (фото 1)

"Serija "Čuvar dvorca" puna je sjajnih glumačkih ostvarenja. Tako je već na ovogodišnjemu Pulskom filmskom festivalu Vinko Kraljević osvojio nagradu za najbolju mušku ulogu u dramskoj seriji" , istaknuo je HRT-ov urednik serije Mislav Brumec.

U glavnim ulogama pojavljuju se još Ivo Gregurević kao Boris Bišćan, Vinko Kraljević kao Marin Dragičević, Goran Bogdan kao Zeman, Iva Babić kao Maja i Barbara Nola kao Bišćanova tajnica. Gorana Škoru glumi Matija Čigir, Zdravka - Bernard Tomić, a kapetana JNA Uzelca - Franjo Dijak.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više