Search

\"Dead to Me\" je nova Netflixova serija koju smo pogledali u jednom dahu

"Dead to Me" je nova Netflixova serija koju smo pogledali u jednom dahu

Savršena za obožavatelje serija kao što su "Big Little Lies" i "Killing Eve"

Tekst: E.G.


Image: PR

U današnjem moru serija, koje nam se serviraju preko raznih platformi, postaje sve teže privući pažnju publike. Glumci bi u idealnom slučaju trebali biti otprije poznati, scenarij bi trebao biti inovativan, a serija bi trebala donijeti i neku svoju prepoznatljivu atmosferu. Ovi zahtjevi, naravno, nisu jednostavni za ispuniti, zbog čega se velik broj serija otkaže prije druge sezone, iako je možda riječ o korektnim uradcima koje bi prije desetak godina prošli sasvim solidno. Danas smo, međutim, navikli na to da od serija očekujemo gotovo isto koliko i od filmova. Kvaliteta mora biti najvišem mogućem nivou, jer nas uvijek tek par klikova dijeli od davanja prilike nekom drugom projektu. Stoga, kad se o nekoj novoj seriji priča podjednako i u medijima i među ljudima koji redovito prate novosti iz tog područja, i to nakon početnog hypea koji uglavnom stvara mašinerija PR-ovaca, onda znamo da joj trebamo pružiti šansu, odnosno pogledati barem prvu epizodu. Upravo nam se to dogodilo s jednom od Netflixovih novih serija, "Dead to Me", koja nam je odjednom počela iskakati sa svih strana.

Pa, okej, o čemu je točno riječ? Serija je službeno najavljena kao "dark" komedija i to je zapravo savršeno točan opis. Radnja je u principu vrlo jednostavna; pratimo Jen Harding (glumi je odlična Christina Applegate), relativno uspješnu trgovikinju nekretninama koja ima problema s ispadima bijesa i koja je nedavno ostala bez muža. Ted je poginuo tako što je na njega naletio auto koji se nije zaustavio da mu pruži pomoć, a na Jen je da cijelu situaciju učini što podnošljivijom za svoja dva sina, tinejdžera Charlesa i mlađeg Henryja. Jen nije tipična udovica, pa iako često pobjegne plakati negdje gdje je nitko ne vidi, bez problema će kurtoaznoj susjedi koja kaže da ne može zamisliti kako se ona negdje osjeća, odgovoriti s otprilike: "Zamisli da ti je Jeffa udario auto i da je iznenada umro nasilnom smrću. Tako."

Protiv tuge se, dakle, bori i cinizmom i spomenutim izljevima bijesa koji joj ni otprije nisu strani, kao i opsesivnim pregledima oštećenih automobila u susjedstvu na kojima traži tragove zločina, a najveći joj problem stvara što ni 3 mjeseca nakon suprugove smrti ne može spavati. Tu u priču ulazi lokalni pastor Wayne koji vodi grupu potpore Friends of Heaven, koja okuplja sve one koji su izgubili nekog od svojih najbližih osoba.

"Dead to Me" je nova Netflixova serija koju smo pogledali u jednom dahu (фото 1)

Iako nevoljko, Jen odlazi na prvu seansu te upoznaje Judy (glumi je možda još i bolja Linda Cardellini), pomalo ekscentričnu, ali neopisivo dragu i toplu ženu koja je nedavno izgubila svog zaručnika. S obzirom na to da ni jedna ni druga ne mogu spavati, Judy joj predloži da je nazove u bilo koje doba dana i noći kako bi pričale o čemu god želi. Dvije će se žene ubrzo snažno povezati, putem nam pokazivati stadije boli i načine tugovanja koje nismo imali često prilike gledati na televiziji, a onda će doći i do prvog od mnogih velikih plot twistova, jednog od razloga zašto nas je ova serija toliko zaokupila. Nećemo otkrivati ni natruhu tog prvog, a kamoli one koji će uslijediti, jer vam iskustvo gledanja ne želimo pokvariti niti minimalno.

Možda možemo reći tek da Judy nije baš osoba kojom se predstavljala, a u tom smislu vam savjetujemo i da ovu seriju ne krenete gledati prije spavanja- lako je moguće da će vam se dogoditi da ćete uz nju dočekati sitne jutarnje sate. Ako ste voljeli serije poput "Big Little Lies", sa snažnim ženskim ulogama i hrpom intrige, onda ne smijete propustiti ni "Dead To Me". Jamčimo vam da ćete i vi, jednom kad je pogledate, krenuti s križanjem dana do sljedeće sezone.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više