Search

Evo zašto nam se nova serija “Katla” automatski popela na vrh liste

Evo zašto nam se nova serija “Katla” automatski popela na vrh liste

Tekst: BURO.


Prošla godina je definitivno bila godina ultimativnog bingeanja. Gledali smo… Pa sve - od teenage drama koje su u datom trenutku bile sjajan način da se jednostavno zabavimo i skrenemo misli (priznat ćete, bilo je razloga za to), neizostavnih romansi, “limunada” koje služe isključivo za trošenje vremena koje smo poslije dugog perioda najzad imali čak i na pretek, pa sve do priča koje su nas ozbiljno uzdrmale.

Zašto se onda “Katla” izdvaja? Možda smo se zasitili dobro poznate liste radnji i mjesta. Ljubavni trokuti, bitke za prestiž, naizgled savršene obitelji koje se, razumije se, raspadaju. New York, LA ili neka druga jednako poznata, ali možda ipak istrošena lokacija.

Streaming platforme nam ne daju mira, mada je istina da smo savršeni sudionici, budući da nove serije izlaze u kontinuitetu, a mi im se bespogovorno prepuštamo. Ako nije riječ o novoj seriji, uvijek su tu nove sezone koje nas drže u šaci, uzimajući u obzir da uglavnom svaka završava tako pompozno da nam doslovno ne da mira dok je se ponovo ne dočepamo.

Dakle, zašto “Katla”? Da krenemo od lokacije. Radnja je smještena u islandskom selu Vík na treperavom vulkanskom terenu. Nakon više od sto godina događa se erupcija koja je pokrenula mnogo više od užarene lave. Tihi, mirni i jednolični seoski život biva dodatno uzdrman nestankom jedne žene i ujedno pojavljivanjem druge koja gola, prekrivena pepelom luta oko vulkana. Nestanci se nastavljaju nizati i pothranjuju strah onih koji su nekim čudom i dalje tu. Za dotadašnje uvjete života u Víku, ovi događaji predstavljaju apokalipsu.

Sestra nestale Áse radi sa šefom policije i sama biva uvučena u ovu misteriju, a hladni pejzaži Víka i sivilo, praćeno olujama i grmljavinama, doprinose atmosferi od koje se ježi koža. Kako to obično biva, vanjski događaji na koje nismo računali natjeraju nas da se suočimo s demonima iznutra. U slučaju “Katla”, povezanost između unutrašnjeg i vanjskog je višestruka i direktno utječe na razvijanje tijeka događaja.

Da, i ova serija je pod direkcijom Netflixa, ali je riječ o europskoj produkciji. U izvjesnoj mjeri “Katla” podsjeća na njemački “Dark” budući da se i ovdje savršeno dozirana napetost kontinuirano provlači kroz epizode i unosi onu tihu jezu u kosti. Ako tražite nešto ozbiljnije televizijsko štivo, ovo je naša preporuka. Javite nam dojmove!

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više