Search

Gotovi ste sa serijom \"La casa de papel\" i... ? Predstavljamo vam ostale sjajne španjolske serije koje možete gledati online

Gotovi ste sa serijom "La casa de papel" i... ? Predstavljamo vam ostale sjajne španjolske serije koje možete gledati online

Tekst: BURO.


Mnogi koji su odrastali 90-ih, složili bi se u tome da su nam jedine serije za koje smo znali bili telenovele i da smo uz njih i naučili pokoju riječ španjolskog jezika. Nakon tog booma meksičkih naslova, situacija se stišala i hit serije su nam mahom stizale s engleskog govornog područja, da bi se danas situacija vratila na staro. Samo, ovaj put nije u pitanju Meksiko nego Španjolska, i trenutno neke od najgledanijih serija na različitim platformama koliko god žanrovski bile različite, imaju jedan zajednički faktor: jezik. “La casa de papel” je ostvarila toliki uspjeh, da se trenutno smatra najgledanijim inozemnim ostvarenjem na Netflixu. Ove sezone, ponuda je bogatija nego ikada i predstavljamo vam nekoliko sjajnih naslova. Od kolumbijskog narko trafikanta do obiteljskih drama na granici s dobrim starim sapunicama, ovo su neke od najboljih španjolskih serija koje se trenutno prikazuju.

“Milom ili silom” (Por H o por B)

Platforma: HBO GO

Idealno za: Ljubitelje humora Rebel Wilson filmova

Gotovi ste sa serijom "La casa de papel" i... ? Predstavljamo vam ostale sjajne španjolske serije koje možete gledati online (фото 1)

Ako vam je potrebno malo smijeha i razbibrige, onda se okrenite ovom naslovu. Priča prati Hache (Marta Martín) i Belén (Saida Benzal), nekadašnje prijateljice koje su izgubile svaki kontakt. Od zajedničkog odrastanja u madridskom predgrađu u Parli, do njihovog susreta u Malasañi, cool kvartu u Madridu prošlo je samo nekoliko godina, ali djeluje kao cio život. Ovdje, u dijelu Madrida koji niti malo ne podsjeća na onaj u kojem su odrasle, dolazi do ozbiljnog sudara navika i kultura što za posljedicu ima smiješne situacije u kojima se nalaze, dok pokušavaju vratiti prijateljstvo na stari kolosijek i uklopiti se u novu "ekipu".

“DOMOVINA” (Patria)

Platforma: HBO GO

Idealno za: Sve one kojima je povijest bila omiljeni predmet u školi

Gotovi ste sa serijom "La casa de papel" i... ? Predstavljamo vam ostale sjajne španjolske serije koje možete gledati online (фото 2)

„Domovina“ je priča o španjolskoj Baskiji i pokriva period od tri desetljeća, iz kuta dvije obitelji koje su podeljene nasilnim sukobom koji je nastao zbog djelovanja ETA. Španjolska i sada ima kompliciranu situaciju kako s Baskijom tako i s Katalonijom, a ETA je separatistička organizacija formirana krajem 50-ih. Serija prati Bitori i njezinu obitelj čiji se životi raspadnu onog dana kada ETA ubije njenog muža, Chatoa, na pragu kuće. Odnos s njenom bliskom prijateljicom, Miren, čiji sin je član ETA-e, također je prekinut. Obje obitelji se moraju suočiti s bolom i moralnim kontradikcijama dok život ide dalje, a otvara se pitanje hoće li moći oprostiti i prevazići različitosti i okrenuti se budućnosti? "Domovina" počinje s prikazivanjem uskoro i imat će svoju premijeru na HBO GO u nedjelju 27. rujna.

"Foodie love"

Platforma: HBO GO

Idealno za: One kojima nedostaju prave romantične komedije

Gotovi ste sa serijom "La casa de papel" i... ? Predstavljamo vam ostale sjajne španjolske serije koje možete gledati online (фото 3)


On i Ona (ne, ne saznajemo njihova imena tijekom cijele serije) su se upoznali preko aplikacije za upoznavanje. Oboje vole hranu, i to je ono što ih je spojilo a zadržale su ih sličnosti i neke razlike. Lijepa, lagana i u ovim danima neophodna priča o uživanju, koja podsjeća na jednu od osnovnih životnih mudrosti: kako znaš da ti se nešto ne sviđa, ako to ne probaš?

"Pristanište" (El embarcadero)

Platforma: HBO GO

Idealno za: Sve ljubitelje Almodovarove "Juliete", jer nešto u ovom scenariju nevjerojatno podsjeća taj film

Gotovi ste sa serijom "La casa de papel" i... ? Predstavljamo vam ostale sjajne španjolske serije koje možete gledati online (фото 4)

Ovo je na prvom mjestu idealan izbor za jesen, jer su kadrovi toliko prelijepi da vam neće smetati ni kiša koja rominja na prozoru. Alex Pina (poznat kao idejni tvorac, režiser i producent “La casa de papel”) ovom je serijom podario pravi estetski ugođaj gdje sunce španjolske obale možete osjetiti u stanu, fotografija je brilijantna, a glazba savršeno kombinirana s atmosferom. A atmosfera je životna, i lijepa i tužna i teška. “Pristanište” prati uspješnu ahitekticu Aleksandru koja, već nesretna zbog samoubojstva svog muža Oskara, postaje još očajnija kad sazna da je on vodio dvostruki život s drugom ženom, Veronikom i njihovim djetetom. Pitanja ljubavi, smisla, odnosa s drugima i što je najvažnije sa samim sobom.

"Cable girls" (las chicas del cable)

Platforma: Netflix

Idealna za: Sve one koji vole seriju “Mad Men”

Gotovi ste sa serijom "La casa de papel" i... ? Predstavljamo vam ostale sjajne španjolske serije koje možete gledati online (фото 5)

Svi mi u 21. stoljeću uzimamo međusobnu komunikaciju zdravo za gotovo kao i revoluciju koju je tehnologija donijela u naše živote. Ova serija nas brzim premotavanjem vraća u period između dva rata, kada su se telefonske kompanije oslanjale na ljude koji su preuzimali i preusmjeravali pozive, kao što to čine četiri junakinje serije “Las Chicas del Cable”. Serija nas vodi u Madrid i prikazuje živote žena koje su prototip novog tipa žene i novih života, koji više nije u potpunosti okrenut kući i obiteljskim pitanjima, već je oslobođeniji, hrabriji, samostalniji.

"High seas" (alta mar)

Platforma: Netflix

Idealna za: Fanove misterioznih romana Agathe Christie

Gotovi ste sa serijom "La casa de papel" i... ? Predstavljamo vam ostale sjajne španjolske serije koje možete gledati online (фото 6)

“Alta mar” je raskošna, i prilično zamršena misterija-drama smještena na kruzer tijekom 40-ih godina. Pomalo podsjeća na “Ubojstvo na Nilu” i nemoguće je ne povući neke paralele s tim poznatim ostvarenjem. Kada jedna od putnica misteriozno padne preko ograde luksuznog broda, u trenutku svi postaju osumnjičeni , a radnja se nastavlja kroz njihova međusobna optuživanja, uhođenja, branjenja. Situacija za detektiva Poirota.

“El Tiempo Entre Costuras”

Platforma: Netflix

Idealna za: Fanove serije “Downtown Abbey"

Gotovi ste sa serijom "La casa de papel" i... ? Predstavljamo vam ostale sjajne španjolske serije koje možete gledati online (фото 7)

Još jedna povijesna drama koja počinje u godinama prije II Svjetskog rata kada Sira Quiroga (Adriana Ugarte) radi kao skromna i povučena krojačica u Madridu. Život joj je prosječan i pomalo dosadan, ali siguran i izbalansiran. Zaručena je za finog dečka i ima stabilan posao, život je u redu u najispravnijem smislu te riječi. Naravno, sve se mijenja kada upoznaje Ramira (Rubén Cortada), hrabrog i nepredvidljivog čovjeka koji je poziva da promjeni sve iz korijena i napusti svoj sređeni život. Isti taj čovjek potom ostavi nju negdje usred Maroka i ostavi je da se sama snađe i izbavi iz situacije. Sve ovo je samo uvertira u priču kako je Sira postala britanska tajna agentica. Postoji samo jedna riječ za ovu seriju: uzbudljivo!

“Narcos”

Platforma: Netflix

Idealna za: Ljubitelje dokumentara o narko-trafikingu, ili fanove serija “Breaking Bad” i “Ozark” 

Gotovi ste sa serijom "La casa de papel" i... ? Predstavljamo vam ostale sjajne španjolske serije koje možete gledati online (фото 8)

Suvremena američka televizija je opsjednuta ljudima koji grade carstvo nelegalnim poslovima. Kada je u pitanju sirova moć i narko carstvo ni Walter White (Breaking Bad) ni Marty Byrde (Ozark) ne mogu se usporediti s Pablom Escobarom, vođom Medellin kartela, koji je centralna figura prve dvije sezone “Narcosa”. Ova serija je (p)ostala hit zato što maestralno miješa fiktivne junake sa stvarnim, i igranu dramu s gotovo dokumentarnim iznošenjem činjenica. Fantastično ostvarenje i apsolutni must watch, čija će četvrta sezona od kolumbijskog narko rata fokus prebaciti na meksički.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više