Search

I lijepo i korisno: Usavršite strani jezik uz neku od ovih serija

I lijepo i korisno: Usavršite strani jezik uz neku od ovih serija

Tekst: BURO.


Image: BURO.

Mogli bismo se kladiti da je barem jedna stavka na karantenskoj to-do listi bila "nauči novi jezik" ili "ponovi_____ (umetni onaj koji ste učili)". Niste usamljeni u tome (a još manje u činjenici da vjerojatno svoj plan niste ostvarili) jer brojke, statistika, čista matematika pokazuju da smo svi imali slične podjednako entuzijastične ideje. Dokaz? Duolingo, jedna od aplikacija za učenje jezika s velikim brojem korisnika, prijavila je dvostruko veći broj "polaznika" koji je tijekom ožujka iznosio oko 30 milijuna. Međutim, nisu tečajevi i aplikacije jedini način da se nauči ili usavrši novi jezik. Štoviše, postoje i neki mnogo zanimljiviji, kao na primjer gledanje serija! I ne, ne želimo sad opravdati bjesomučno bingeanje (iako je super imati opravdanje zašto sjedimo pet sati pred kompjuterom), ali gledajući serije i filmove, uči se govorni, korisniji jezik. Možda nećete znati kako se gradi pluskvamperfekt, ali ćete znati da otjerati nekog dosadnjakovića ili naručiti piće u baru. Dosta korisno.

S obzirom na to da pretraga stranih serija na Netflixu može biti pakao, jer se nudi i mnogo loših naslova, odradili smo teži dio posla za vas i odabrali šarolik sadržaj. I to kroz različite žanrove i četiri jezika - njemački, francuski, španjolski i japanski!

Za apsolutne početnike: definitivno se preporučuje engleski titl dok ne uhvatite ritam jezika.
Za malo naprednije: promijenite jezik titla u jezik koji se govori. Naučit ćete dosta novih riječi i kolokvijalizama, proširiti rječnik, a da toga niste ni svjesni.
Za stvarno napredne: titl na off i samo slušajte i uživajte.

Njemački

I lijepo i korisno: Usavršite strani jezik uz neku od ovih serija (фото 1)

Nijemci ozbiljno postaju sve jači kada su serije u pitanju. Nije da je svaka genijalna, ali iskaču na radaru sa sve boljim ostvarenjima. "Dark" je jedna od prvih koje su zaludjele nešto šire mase. Mnogi su je nazivali europskom verzijom serijala "Stranger Things", ali je činjenica da osim atmosfere nema puno sličnosti. Prati nekoliko priča u nekoliko razdoblja, vođena motom da je sve ionako povezano kroz prošlost, sadašnjost i budućnost. "Criminal" je klasična krimi triler serija koja prati policijske istrage i procedure, postoje njena četiri izdanja, odnosno smještena je u četiri različite države - Ujedinjeno Kraljevstvo, Francusku, Njemačku i Španjolsku. Njemački "Criminal" je najveće osvježenje, odlična prilika za vježbu jezika - doduše nije baš da ćete forenzičke termine upotrebljavati - ali što sad. U paketu s njom ide i najnovije ostvarenje "Parfum", prilično teško, mučno i napeto, a ako ste gledali film “Parfem” onda znate o čemu je riječ, samo je u pitanju suvremenija verzija priče. Balzamiranje tijela, izrada parfema, ubojstvo… Dosta bizarno, ali prilično zaokuplja pozornost. Posljednja, ali ne i najmanje važna "Unorthodox". Učite njemački uz sjajnu priču o ženskoj emancipaciji, slobodi i identitetu.

I lijepo i korisno: Usavršite strani jezik uz neku od ovih serija (фото 2)

Francuski

I lijepo i korisno: Usavršite strani jezik uz neku od ovih serija (фото 3)

Iz Francuske nam stižu komedije, što je u ovom slučaju dosta korisno budući da ne morate da "lomiti mozak" na preteškim i prekompleksnim stručnim frazama. "Dix Pour Cent" iliti "Call My Agent" je brza i beskrajno zabavna serija o radu agencije za talente koja kombinira naslove kao što su "Entourage" i "The Office" te "prava" poznata lica Nathalie Baye, Isabelle Hupert i Juliette Binoche, koje su česte gošće. Serijal se bavi ugovorima, intrigama, angažmanima, talentima i onima koji su potpuno nekompetentni. Dijalog je često izuzetno kolokvijalan i prebrz tako da se nemojte ljutiti na sebe, ako kliknete na pauzu češće nego što biste željeli. "Au service de la France" ("Very Secretive Service") je ozbiljno dobra komedija koja kao protagonista ima André Merlauxa koji 1960. postaje dio tajne francuske policije. Puno presmiješnih situacija za koji nije baš sasvim sposoban, ali i neki divni prikazi kulture tog vremena, Novog vala i početaka feminizma. Jednako zabavan je i serijal "Plan Coeur" ("The Hookup Plan") samo s potpuno drugačijom tematikom. Single Parižanka Elsa ne može da shvatiti zašto je toliko nesretna u ljubavi, a njezine prijateljice pokušavaju joj podići raspoloženje i samopouzdanje i to tako da angažiraju Julesa koji je "poslovna pratnja" da joj vrati vjeru u dejtanje i ljubav. Naravno da to prolazi kako samo može u romantičnoj komediji. Prezabavno.

I lijepo i korisno: Usavršite strani jezik uz neku od ovih serija (фото 4)

Španjolski

I lijepo i korisno: Usavršite strani jezik uz neku od ovih serija (фото 5)

Španjolski je jedan od onih jezika kojem smo, zbog dobre kinematografije i velikog broja serija, često izloženi, i koji poprilično dobro znamo, iako ga ne znamo. Telenovelas, gracias! Ako seriju "Narcos" stavimo "sa strane" pod pretpostavkom da ste je već gledali, iduća u nizu neizbježnih je svakako "La Casa de Papel" ("Money Heist"). Možda ste odgledali jednu sezonu, možda sve do sad, ali ako vam treba malo vježbe i puno, puno govornog jezika, onda je ovo pravi izbor. Stilizirana, brzog ritma, s nepouzdanom naracijom i izuzetno dobro vođenim likovima, tjerat će vas na gledanje epizode za epizodom. Kad smo već kod kriminalnih radnji i ranije spomenutih "Narcosa", dobra zamjena, ako vam nedostaje takve priče i dinamike, je i "El Chapo". Priča o Joaquínu "El Chapo" Guzmánu, meksičkom Escobaru, o njegovom usponu na vrh kartela, odlasku u zatvor i bijegu iz istog. Ozbiljno dobar pandan seriji "Narcos", a na momente i bolji jer je manje dramatizacije i sve djeluje mnogo realnije i spontanije. Potpuno drugačijeg žanra, ali jednako uspješna, je serija "Las Chicas del Cable" smještena je u dvadesete godine 20. stoljeća, u Madrid, kada je Španjolska prvi put dobila telefonsku centralu. Priča prati četiri žene koje tamo rade i za koje je to mnogo više od posla - veliki korak prema jednakosti s muškarcima.

I lijepo i korisno: Usavršite strani jezik uz neku od ovih serija (фото 6)

Japanski

I lijepo i korisno: Usavršite strani jezik uz neku od ovih serija (фото 7)

Japanski je veoma zahtjevan i treba dosta vremena da bi se naviklo na ritam jezika i dikciju, ali zato je dobro znati da postoje odlični naslovi koji vam mogu pomoći. "Shinya shokudō" ("Midnight Dinner") je antologijska japanska serija koja se fokusira na ponoćne večere i chefa poznatog kao "The Master", njegovo kuhanje i odnos koji ima s gostima. Specifičnost mjesta, "Meshiya" u tokijskom Shinjuku gdje radi, je ta da je u pitanju mali restoran sa svega 12 mjesta koji ima veoma limitiran meni - tonjuru (juha od svinjetine i povrća), sake, pivo i shōchū (japansko alkoholno piće), ali je Master raspoložen napraviti jela koje gosti požele, ako za to ima namirnica pri ruci. Nekada gosti sami i donesu, a on ih spremi, a iako je mjesto malo neobično i s neobičnim radnim vremenom od ponoći do 7 ujutr0, uvijek ima goste, od jakuza preko korporativnih biznismena do prostitutki, a svaka epizoda je posvećena drugom gostu, što je puno, puno zanimljivih priča. "Giri/Haji" je britansko-japanska koprodukcija i prilično je drugačija od onog na što smo navikli, za početak zato što nije samo kriminalistički triler, već je i priča o kulturološkim razlikama, ljubavi, povezanosti i porodici, a ima i neke predivno nacrtane anime scene. Ove dvije riječi giri/haji znače dužnost/sramota i upravo o tome se i radi. Kenzo Mori je policajac koji dobiva zadatak otići u London po svog brata koji je njegova potpuna suprotnost (i jakuza) da ga privede pravdi. "Boku dake ga Inai Machi" ("Erased") je serija napravljena prema manga stripu koji potpisuje Kei Sanbe. Priča prati Satoru Fujinuma, mladića koji posjeduje moć "oživljavanja" koja ga vraća u vrijeme prije nego što se neka tragedija dogodi, da bi je spriječio. Kada mu nepoznati napadač ubija majku, "oživljavanje" ga vraća osamnaest godina unazad da promijeni dosta toga.

I lijepo i korisno: Usavršite strani jezik uz neku od ovih serija (фото 8)

Leave a comment

više