Search

Inspirativni dokumentarci o putovanjima koje trenutno možete pogledati na Netflixu

Inspirativni dokumentarci o putovanjima koje trenutno možete pogledati na Netflixu

Možda dobijete ideju kamo dalje

Tekst: Tina Kovačiček


Image: IMDB,
Netflix

Taman kada polagano zaključujemo ljetnu sezonu, u svakom smislu s obzirom na vrijeme, možda je pravi trenutak da krenemo razmišljati o idejama za zimsko putovanje. Pri tome neka nam inspiracija budu različiti okusi i mirisi svijeta, a možda i neki nesvakidašnji pothvat nekih od svjetskih putnika. Netflix je nepresušna filmska riznica za inspiraciju, a ovo je pet zanimljivih dokumentaraca zbog kojih ćete možda odmah poželjeti kupiti kartu.

Street Food (2019)

Susreti s mirisima i okusima ulica najbolji su način za upoznavanje lokalnih običaja, a s time se slažu i tvorci ovog odličnog serijala posvećenog ‘street food’ kulturi. Iza njih je već poznati dokumentarni serijal "Chef’s Table", a ovog puta predstavit će vam neke od živopisnih i talentiranih ‘street food’ kuhara diljem svijeta koji su stekli kultni status pripremajući delicije na ulicama. Prva sezona vodi nas u devet azijskih zemalja; Tajland, Japan, Indija, Indonezija, Tajvan, Južna Koreja, Singapur, Filipini i Vijetnam, a najavljene su i ostale regije svijeta.

Jiro Dreams of Sushi (2011)

Zanimljiva priča o 85-godišnjem sushi majstoru pod imenom Jiro Ono čiji je minijaturni restoran u Tokiju sa svega desetak sjedećih mjesta, prvi na svijetu ove vrste osvojio tri Michelinove zvjezdice. Lijep i poetičan film portretira Onovu cjeloživotnu potragu za savršenstvom te kako je opsesija da ju pronađe utjecala i na njegove privatne odnose. Film donosi fascinantan pogled u japansku kulturu.

Under the Arctic Sky (2017)

Šest surfera odlučuje zaploviti smrznutim obalama Islanda imajući na umu informaciju kako se nakon 25 godina sprema snažna oluja koja će pogoditi to područje. Kroz mračno i olujno vrijeme, otkrivaju savršenu priliku za surfanje na valovima te se odlučuju na povijesni potez surfanja tijekom polarne svjetlosti.

Pedal the World (2015)

U periodu od jedne pune godine, mladi Nijemac Felix Starck vodi nas na 18.000 kilometara dugačko putovanje kroz 22 zemlje. Možete samo zamisliti količinu susreta i avantura koju je ovaj mladić uspio skupiti tijekom svog putovanja. Možda vas njegova priča potakne na nešto slično.

Virunga (2015)

Dokumentarac nominiran za Oscara istovremeno je hrabar i tužan film koji će probuditi želju da i sami nešto poduzmete po pitanju jednog od gorućih problema današnjice. Ovaj nas film upoznaje s istinitom pričom o rendžerima u Kongu koji riskiraju vlastite živote kako bi spasili najdragocjeniji afrički nacionalni park gdje žive ugrožene vrste gorila.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više