Search

Jednaka prava za sve u \"Kući od karata\"

Jednaka prava za sve u "Kući od karata"

Borba glumice Robin Wright


Image: screenshot

Iako je uz glumu na serijalu "Kuća od karata" povremeno bila i producentica te redateljica pojedinih epizoda, glumica Robin Wright jednako je doprinijela uspjehu i kvaliteti serijala kao i njezin kolega Kevin Spacey, pa je zahtijevala za svoj angažman biti i jednako honorirana

Nema tko se danas nije susreo s jednom od najeminentnijih tv serijala posljednjih godina - "Kuća od karata". Britka je to politička drama koja nas na prodoran način odvede i pojasni situaciju iza kulisa moći i onog najgoreg oblika, "uglađene" korupcije. Glavni protagonist Francis Underwood kojeg je genijalno utjelovio Kevin Spacey, rođeni je političar, od prve minute serije željan podizanja svoje političke ljestvice, ujedno karizmatičan, ali i šarmantan, ironičan te nemilosrdan. On i njegova supruga Claire, koju tumači "hladnokrvna" Robin Wright, ne prežu ni pred čime kako bi si osigurali prohodan put do svog cilja, točnije najviše točke političke moći u Americi. Sjajno prihvaćena od kritike, ali i publike, "Kuća od karata" nedavno je svoje političke intrige nastavila i u ne tako davno emitiranoj 4. sezoni na Netflixu. Ali da nije sve tako "divno i krasno", barem kada je u pitanju honorar glavnih glumaca, otkrila je medijima nedavno Robin Wright.

Jednaka prava za sve u "Kući od karata" (фото 1)

Iako se njezin lik jednako moćno nametnuo kroz sve do sada emitirane sezone, Wright je otkrila kako je bila odbijena biti jednako plaćena kao i njezin kolega Spacey. Iako je osim glume, na serijalu djelovala i povremeno čak kao i producentica, a neke epizode je i režirala, za vrijeme snimanja jedne od sezona, demonstrativno je zaprijetila kako će zauvijek napustiti set te izaći s tim neugodnim informacijama u javnosti, ukoliko joj honorar ne bude jednak kao kolegin, obzirom da smatra kako je svojim likom i djelom jednako pridonijela uspjehu ovog Netflixovog serijala.  I naravno da je bila u potpunosti u pravu!

Jednaka prava za sve u "Kući od karata" (фото 2)

Prema izvješćima iz 2014. godine, Spacey je po epizodi zarađivao 500.000 američkih dolara, dok je Wright navodno za serijal odnijela kući 5,5 milijuna američkih dolara, što je negdje oko 420.000 dolara po epizodi. Iako se radi o ogromnom iznosu novaca, koji vjerojatno savršeno izgleda u brojkama na bankovnom računu, radi se o principu - žena zaslužuje biti jednako plaćena u poslu, ako se radi o jednakom angažmanu, kao i muškarac, nevezano o kojoj je profesiji riječ. Konkretna i ustrajna u svom naumu, Robin je tako ipak uspjela isposlovati najbolje i zasluženo za sebe, svjesna svoje uloge i jednakog doprinosa seriji "Kuća od karata" za koji treba biti i pravedno nagrađena. No, njezin ovakav javni istup bio je samo lagano grebanje po površini i progovaranje o tom sveprisutnom globalnom problemu ženskih prava i (ne)jednakosti s kojima se svakodnevno susrećemo, i to ne samo iz ove perspektive holivudskih celebrityja.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više