Search

Jeste li već pogledali fantastičan dokumentarni serijal o megaprijevari McMillions?

Jeste li već pogledali fantastičan dokumentarni serijal o megaprijevari McMillions?

Milijuni zarađeni na igri na sreću lanca brze prehrane McDonald's

Tekst: D.D.


Image: IMDb,
HBO

Serije iz true crime kategorije u posljednjih nekoliko godina doživljaju pravu renesansu, a fascinantne priče o zločinima ne prestaju nas iznenađivati i izazivaju lavinu komentara na društvenim mrežama. Upravo je jedna takva, nevjerojatna priča iznesena u HBO-ovom serijalu McMillions. Da vam kažemo da je naziv dokumentarnog serijala spoj riječi McDonald's i milijuni te da je riječ o pravoj zavjeri, sigurni smo da vam na pamet ne bi pala priča koja se događala iza kulisa desetogodišnje igre na sreću u organizaciji lanca brze prehrane.

Naime, krajem 90-ih godina prošlog stoljeća, američka kompanija McDonald's organizirala je igru nalik popularnom Monopolyju, a polja za Monopoly igru nalazila su se zalijepljena za neki od njihovih proizvoda. Tako ste, primjerice, mogli kupiti pržene krumpiriće i na njihovoj kartonskoj ambalaže pronaći naljepnicu na kojoj piše da ste osvojili 100 tisuća američkih dolara. Naravno, većina naljepnica nije bila dobitna ili se radilo o nagradama manje vrijednosti, ali sama činjenica da postoje naljepnice s većim, pa čak i milijunskim iznosom, ili, recimo, automobilom kao nagradom, nagnalo je Amerikance na veću konzumaciju proizvoda lanca brze hrane, u nadi da će baš oni biti ti koji će pronaći dobitnu naljepnicu.

Jeste li već pogledali fantastičan dokumentarni serijal o megaprijevari McMillions? (фото 1)

Međutim, ono što nisu znali je da netko sve naljepnice s velikim dobicima čuva kod sebe i putem mreže suradnika distribuira ih ljudima koju mu potom daju dio dobitka. Glavni negativac ove prijevare, koja je trajala čitavo jedno desetljeće, je stanoviti "Uncle Jerry" koji je bio zaposlen u kompaniji koja je u suradnji s američkim prehrambenim lancem sudjelovala u organizaciji igre na sreću. Nakon što je shvatio da ima priliku sakriti naljepnice, svima je jasno što se dalje dogodilo. Distribuirao ih je u zamjenu za dio dobitka, a "na van" je sve izgledalo sasvim normalno - dobitnici su istupali u javnost, fotografirali se s maskotom Ronaldom McDonaldom držeći ogroman ček, a brojni Amerikanci koji su pratili putem TV-a i dalje su se nadali da je njihov trenutak iza ugla.

No, sve je došao kraj kad je napokon istupio i jedan insajder i postao doušnik FBI-ja koji je provodio tajnu istragu kako bi putem dobitnika došao do distributera naljepnica te u konačnici i do masterminda čitave operacije. Kako bi uspjeli namamiti sudionike ove prijevare odlučili su organizirati novi krug igre, na što je kompanija McDonald's nakon dugačkog oklijevanja ipak pristala.

S obzirom na to da je riječ o kriminalnim djelima na temelju kojih su njihovi počinitelji zaradili milijune američkih dolara te se radi o istrazi koja je završila prije gotovo 20 godina, neobično je da je šira globalna javnost za ovaj slučaj saznala tek nedavno, putem dokumentarnog serijala. Završetak istrage FBI-ija se, naime, poklopio s terorističkim napadima u Sjedinjenim Američkim Državama 11. rujna 2001. godine, te su vijesti o razbijanju kriminalnog lanca koji je djelovao od 1989. godine, sasvim opravdano, pale u drugi plan. Ostale fascinantne činjenice možete saznati u sveukupno šest epizoda dokumentarnog serijala, u režiji Jamesa Leeja Hernandeza i Briana Lazartea, koje se mogu pogledati putem streaming servisa HBO.

Leave a comment

više