Search

Jesu li umjesto papa časne sestre novi favoriti popularne kulture?

Jesu li umjesto papa časne sestre novi favoriti popularne kulture?

Tekst: BURO.


Fenomen papa u popularnoj kulturi je u jednom trenutku ozbiljno uzeo maha, i iako suvremeni svijet nije baš najidealnije tlo za religijske tematike i plotove, isti ti samo s twistom su nešto što i itekako volimo. Život iz perspektive pape, raskoš sakralnih prostora i zavrzlame unutar katoličke crkve uvijek zvuče kao dobar zaplet, i iako nismo svi nužno religiozni, nešto u papinskim narativima nas je držalo prikovanim za ekrane. Istina, to nešto se zove i Jude Law, ali ima tu još nečega. Nekada se jednostavno dogodi da se popularna kultura u naletima opsjedne nekom temom, i tako i dobijemo manje ili više očekivane pop kulturne trendove koji potraju neko vrijeme. Kako se čini još neko vrijeme se ostaje u domeni religije, ali ovaj put na scenu stupaju časne sestre.

Na ovaj fenomen smo nedavno obratili pažnju kada se u kratkom periodu na nekoliko mjesta pojavila riječ “nun” kao dio brojnih naslova, a jedan od njih je Nuntok. Usprkos činjenici što od TikToka sad već stvarno očekujemo sve, NunTok iliti TikTok časna sestra (da se razumijemo riječ je o pravim časnim sestrama, nikakav role play nije u pitanju) ostaje kao najveće iznenađenje ove platforme.

@carmeldcj

Nekoliko časnih sestara su u posljednjih nekoliko dana postale prave zvijezde TikToka, i za nekoliko tjedana prikupile preko 200,00 pratitelja što je zavidna stavka za bilo kog i iz redova običnih, a kamoli “svetih lica” i prilično neuobičajen razvoj stvari. Zvezde NunToka su pripadnice nizozemskog katoličkog reda, Carmelite manastira u malom selu Fogelencang u Holandiji , a mastermind iza ideje da krenu s viralnim sadržajem i približe se nekoj novoj publici je sestra Hannah, koja je i pokrenula profil @carmeldcj . U cijelom manastiru ih je ukupno pet, od čega se Hannah i još dvije časne sestre najčešće pojavljuju, a Hannah je i jedna od najmlađih. Redu se pridružila tek prije četiri i pol godine nakon što je boravila u manastiru nekoliko tjedana i odlučila posvetiti svoj život Isusu. Ipak to što je posvećena religiji ne znači da ne želi uvesti katoličku crkvu u novi milenij i donese sve trendove koji se odvijaju u svijetu izvan manastira. Prije TikToka, uspela uvjeriti sve da je neophodno pokrenuti i Instagram i Facebook profil njihov crkve i manastira i kako i sama kaže: “Želimo pokazati ljudima da postojimo i da iako smo časne sestre, još uvijek smo i normalni ljudi.”

Jesu li umjesto papa časne sestre novi favoriti popularne kulture? (фото 1)

"WARRIOR NUNS"

Kad smo kod osuvremenjivanja, i nešto drugačijih časnih sestara nemoguće je zaobići Netflixovu novu seriju “Warrior Nuns”. Čudna i bizarna kao što joj ime i kaže (iako ruku na srce nedovoljno koliko bi mogla biti), “Warrior Nuns” su donijele potpuno drugačiji pogled na pitanje pozicije žene u okviru religije. Časne sestre su uvijek smatrane pomoćnicama koje istina “rade” za Boga, ali su nekako u svim tim narativima uvijek ostajale u drugom planu i u poziciji gdje pomažu. Nisu nosioci akcije nego pomagači da se akcija realizira, što u srži nije samo nužno ni pitanje pozicije konkretno sestara koliko ono koje je dugo dodjeljivano ženama uopće. Ova serija istina možda nije vrhunac Netflixovih ostvarenja (iako je na trenutak dosta zabavna i privlačna, samo nažalost u onim drugim trenucima se malo isprazno vuče) ali je došlo do jedne sasvim zanimljive promjene paradigme. Superheroji koji se bore protiv ultimativnog zla u svim njegovim oblicima, sada su zapravo žene i u pitanju je grupa prilično badass časnih sestara, što je nekako, čudno osvježavajuće.

Jesu li umjesto papa časne sestre novi favoriti popularne kulture? (фото 2)

"DRACULA"

Sličan spin se dogodio u još jednoj seriji, a to je “Dracula”. U klasičnoj interpretaciji Van Helsing je hrabri ubojica vampira koji je poznat kao zakleti neprijatelj grofa Drakule, a sestra Agatha ima malu sasvim sporednu ulogu. U novoj BBC adaptaciji, Agatha je predstavljena kao prilično sumnjičava, granično agnostična časna sestra, s puno hrabrosti i duha, a autori serije kažu kako im je bilo dovoljno pogledati kostim da shvate da su ‘časne sestre manje više odjevene kao superheroji i idealne su za borbu protiv vampira, zar ne?” Tako je nekako došlo do toga da Agatha od sasvim sporedne uloge postane Van Helsing glavom i bradom, i da je ovaj put glavni neprijatelj grofa Drakule zapravo žena, s plaštom superheroja.

Riječju, kako stvari stoje u ovim redovima, žene preuzimaju igru. Amen to that!


Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više