Search

Joaquin Phoenix, genijalac o kojem svijet ne prestaje pričati

Joaquin Phoenix, genijalac o kojem svijet ne prestaje pričati

Glumac o kojem svijet ne prestaje pričati

Tekst: L.L.


Image: Getty Images,
IMDB

Prvi put svojom je glumom prašinu podigao glumeći velikog Johnnyja Casha u filmu "Walk the Line", drugi nas je put osvojio sjajnom glumom u "Her", a treći i posljednji put, kada svijet ne prestaje pričati o fantastičnom Joaquinu Phoenixu, jest upravo zbog njegove uloge Jokera, a za to je maestralno ostvarenje sinoć dobio i najveće priznanje u glumačkom svijetu; Oscara za najbolju mušku ulogu.

U isto vrijeme šokantan, prepun neobjašnjivih osjećaja koji gledatelja nose pri prvom gledanju Jokera, genijalan Phoenix svijet je još jednom osvojio svojim sjajnim glumačkim sposobnostima, pa ovom, posljednjom i iznimno značajnom ulogom u svojoj bogatoj karijeri, zasjenio čak i velikog Roberta De Nira. Upravo zato, bacilli smo se na malo istraživanje i otkrili više o sjajnom glumcu.

Joaquin Phoenix, genijalac o kojem svijet ne prestaje pričati (фото 1)

Rođen u Puerto Ricu, uz brata Rivera te sestre Rain, Liberty i Summer, te roditelje Johna i Arlyn Bottom, kasnije preimenovanu u Heart, Jaoquinovo djetinjstvo bilo je i više nego zanimljivo. Roditelji su mu bili pripadnici kulta "The Children of God", a brat i sestre već od malih nogu iznimno talentirani. Dok se Joaquin još uvijek tražio, kult kojem je sa svojom obitelji pripadao postao je sve rigorozniji te, s vremenom, natjerao obitelj da život potraži najprije u Floridi, a zatim i u Los Angelesu.

U toj je dobi, negdje oko šeste godine, Joaquin odlučio promijeniti ime za što je dobio odobrenje roditelja te je tako do svoje 16 godine bio Leaf Phoenix, uzevši prezime koje su njegovi roditelji, s preseljenjem, odabrali za obitelj. Tu je započela njegova karijera zabavljača.

Dok su brat River i sestra Rain stvarali glazbu, tada Leaf počeo se baviti plesom, a posebno dobar bio je u breakdanceu. Njihova je veza bila toliko čvrsta da su ukućanima često pripremali nastupe, a zatim i zajednički odlazili na audicije. Ipak, ulogu glumca u obitelji s godinama je dobio River, koji je, spomenuo je u jednom intervjuu Joaquin, uvijek vjerovao kako će upravo on, njegov brat, postati zvijezda veća i od njega samoga. I nije bio u krivu. River je preminuo 1993. godine od predoziranja drogom, u noćnom izlasku u društvu sestre, brata, najboljeg prijatelja Keanu Reevesa i glumice Christine Applegate. Joaquin smatra kako se to nije trebalo dogoditi te kako je te večeri njegov brat River htio puštati glazbu okupljenoj ekipi u klubu. Umjesto toga, zauvijek je nestao.

Joaquin Phoenix, genijalac o kojem svijet ne prestaje pričati (фото 2)

Nakon Riverove smrti, cijela je obitelj preselila na Kostariku kako bi izbjegla medijski pritisak te se i sam Joaquin na nekoliko godina povukao iz svijeta glume. Kasnije, po povratku, ostvario je neke od najvećih uloga u svom životu i stvorio karijeru o kakvoj u mlađim danima nije mogao niti sanjati. Njegovi roditelji, često spominje Phoenix, nikada ga nisu prisiljavali na ništa. Imao je slobodu odabrati svoj životni put, profesiju pa čak i ime, a sve ostalo, došlo je onako usput, spontano, baš kakav je i cijeli njegov život.

O bratu govori često, ali ne zato što želi već zato što se u brojnim intervjuima od njega baš to traži. River Phoenix bio je, neosporivo je, genijalan glumac i Joaquin se baš nikada nije osjećao ugroženo pored njega. Nikada se čak nije ni uspoređivao s njime, no učestala pitanja o bratovoj smrti smatra nepotrebnima, temom o kojoj ne voli razmišljati javno. Pregledavajući intervjue koje je Joaquin Phoenix posljednjih godina dao, jasno je i zašto. Voli zbijati šale, voli biti zabavan na svoj poseban način, a brat kojeg je toliko volio i kojeg više nema nije jedna od tema s kojima se želi šaliti.

Pa ipak, uloge u kojima se u trenutku nalazi shvaća itekako ozbiljno. Njegovo uživljavanje u likove nadilazi granice tek obične glume, a za sebe kaže kako svaki film na kojem radi voli gledati kao da je riječ o dokumentarcu. U svakoj ulozi voli se ponašati kako se osjeća uhvaćen u liku, voli improvizaciju i voli razmišljati svojom glavom umjesto doslovnog čitanja teksta s papira. Upravo zato, Phoenix ne voli čitanja scenarija za okruglim stolovima, on voli zavrnuti rukave i snimati stvarne scene. To je, uostalom, i ono što mu najbolje ide.

Joaquin Phoenix, genijalac o kojem svijet ne prestaje pričati (фото 3)

Prvu pravu ulogu ostvario je u filmu "Parenthood" 1989. godine uz bok Steveu Martinu i Keanu Reevesu, najboljem prijatelju njegovog brata, no ona koja ga je u velikoj mjeri definirala kao glumca svakako je uloga Johnnyja Casha u filmu "I Walk The Line" 2005. godine. Tu su gledatelji upoznali Joaquina Phoenixa kao fantastičnog glumca te kao nekog tko ima sposobnost u ogromnoj se mjeri uživjeti u ulogu pa na filmsko platno u potpunosti prenijeti svoj zarazan smijeh i ranjivost, istovremeno, potpuno prirodno i tako moćno. Slične je osjećaje izazvao i u filmu "Her", pa i svakom sljedećem koji je snimio.

I onda je 2019. stigao "Joker". Film o kojem se ne prestaje pričati, onaj u kojem je Joaquin apsolutno briljirao i koji mu je donio ogromnu pažnju. On sam za film "Joker" kaže kako je riječ o iznimno teškoj ulozi i istom takvom filmu, no kako mu je, u isto vrijeme, iznimno drago čuti reakcije ljudi jer smatra kako je Joker netko čiji se glas treba čuti, onaj kojeg trebamo shvatiti da bismo shvatili svijet oko sebe.

U jednom je intervjuu otkrio kako su neke scene u Jokeru snimljene sasvim spontano i već tu dokazuje svoj izniman talent. Bez da vam previše kvarimo gledanje filma, reći ćemo samo, riječ je o remek djelu modernog doba, obaveznoj lektiri svakog ljubitelja filma i Joaquinovoj apsolutnoj pobjedi.

Joaquin Phoenix, genijalac o kojem svijet ne prestaje pričati (фото 4)

Danas, dok su rasprave o Jokeru u svjetskim medijima, kinima i kafićima još uvijek u punom jeku, Joaquin je, poprilično zadovoljan, nastavio svoj život. Svakodnevno odlazi u šetnje sa svoja dva psa vegana, Oscarom i Sodom, dane provodi u društvu zaručnice Rooney Mare koju je upoznao na setu filma "Her", prestaje pušiti i vježba karate.

Ove će godine njegova sestra Rain izdati album posvećen bratu Riveru, a Joaquin Phoenix, svijet je predvidio, dobit će Oscara za sjajnu glumu u "Jokeru". Glumac će, nesumnjivo, i dalje svaku ulogu doživljavati posebnom te se sa svakim likom posebno povezivati, a zvao se Joaquin ili Leaf, mi ćemo mu se i dalje s istim poštovanjem diviti.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više