Search

Kako je Joaquin Phoenix svojim govorima ove sezone natjerao filmsku industriju na promjene

Kako je Joaquin Phoenix svojim govorima ove sezone natjerao filmsku industriju na promjene

Progovorio o rasizmu, nejednakosti i veganstvu

Tekst: D.M.


Image: Getty Images

Između mnoštva izvedbi s dodjele nagrada, "Parazitove" povijesne pobjede, prve skladateljice koja je osvojila Oscara za originalnu glazbu, Hildur Guðnadóttir i prvog Brad Pittovog Oscara, teško je bilo izdvojiti najposebniji trenutak. No ipak, vrhunac kaosa ovogodišnje dodjele savršeno je sažet u govoru kojeg je složio najbolji glumac po izboru Akademije filmskih umjetnosti i znanosti, Joaquin Phoenix. Phoenix je jedan od rijetkih glumaca koji u govorima ne priča samo o sebi, već se dotiče tema koje započinju diskurs u krugovima izvan filmske industrije.

Phoenix se za svaku dodjelu ove sezone odlučio pojaviti u istom smokingu, kreaciji britanske dizajnerice Stelle McCartney koja i sama ima reputaciju eko ratnice. Ne samo to, već su Phoenixovi govori, iako vrlo rastreseni, od početka sezone dodjela bili ispunjeni promišljanjima o raznolikosti, rasizmu, nejednakosti i održivosti. Na Oscarima je nastavio ovaj trend fokusirajući se na okrutnost prehrambene industrije i takozvanu cancel culture, to jest, fenomen kulturne blokade gdje je neka osoba isključena iz sudjelovanja i onemogućena joj je društvena platforma ili karijera.

Govor je započeo zahvalivši se svima koji su mu dali da iskoristi svoj glas za one koji ga nemaju.

Kako je Joaquin Phoenix svojim govorima ove sezone natjerao filmsku industriju na promjene (фото 1)

"Bilo da govorimo o spolnoj nejednakosti, rasizmu, LGBTQ pravima, pravima domorodaca ili životinjskim pravima, govorimo o borbi protiv nejednakosti", izjavio je i nastavio o sistematičnom rasizmu, problemu o kojemu se sve više progovara u Hollywoodu i okrutnosti s kojom prehrambena industrija tretira životinje.

"Osjećamo se kao da imamo pravo umjetno oploditi kravu, a zatim, joj ukrasti mladunče. A onda joj se usudimo uzeti i mlijeko koje je bilo namijenjeno upravo tom mladunčetu da bi ga stavljali u kavu i njime zalijevali žitarice", a zatim se prebacio na važnost posla odrađenog s ljubavlju i razumijevanjem.

Zahvalio se svima koji su mu dali drugu šansu nakon što je "bio vrlo težak suradnik i nitkov", priznaje.

"Uskoči upomoć s ljubavlju i mir će slijediti", prisjetio se na kraju stiha pjesme svog brata, preminulog glumca Rivera Phoenixa.

Phoenix je sezonu započeo promoviranjem veganskog načina ishrane i životnih načela, a kada je bilo vrijeme za Golden Globes, njegova je poruka već prodrla u pore industrije te su sve dodjele nakon toga servirale veganske jelovnike, bar djelomično.

Iako su mnogi komentirali kako se radi o glumcu koji pomoću populističkih tema samo traži pozornost, činjenica da se usudi pričati o ičemu osim svojim postignućima je pohvalna sama po sebi.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više