Search

Kako je Renée Zellweger od nespretne djevojke došla do uloge velike Judy Garland i zašto nas to iznimno veseli

Kako je Renée Zellweger od nespretne djevojke došla do uloge velike Judy Garland i zašto nas to iznimno veseli

Ususret premijeri filma

Tekst: L.L.

Image: Getty Images,
IMDB

Ikona Judy Garland za svog je života bila iznimno talentirana, svaku je ulogu doživljavala izrazito emotivno, uvijek ćemo je pamtiti po ulozi Dorothy iz kultnog "Čarobnjaka iz Oza", a Frank Sinatra jednom je prilikom rekao kako čak i kad sva velika imena budu zaboravljena, ono Judy Garland neće nikad. Upravo je zato, ulogu da utjelovi njezin lik i djelo, Renée Zellweger shvatila toliko ozbiljno da je u počecima snimanja, kako je otkrila u jednom intervjuu, ispod odjeće i šminke, teško prepoznavala samu sebe.

Film Ruperta Goolda "Judy" u američka kina dolazi 27. rujna i jedan je od najočekivanijih ove godine. Prati život talentirane zvijezde koju je u doba najveće slave obožavao cijeli svijet, a koja je za sebe, čini se na trenutke, nosila sav teret Hollywooda na svojim leđima. Iako se Goold u ovom ostvarenju ponajviše fokusirao na 1968. godinu i doba prije njezine smrti, gledatelji će dobiti uvid i u njezino djetinjstvo, početak karijere, ali i sve ono što se događalo iza kulisa filmova koje je snimala i nastupa koje je Judy Garland odradila. Upoznajući Judy kroz vlastiti lik, Zellweger je u intervjuu za Vanity Fair rekla nevjerojatno snažnu stvar.

"Kroz stvaranje ovog filma shvatila sam da Judy nije bilo dopušteno da bude čovjek. Na njezinom rasporedu nije bilo mjesta za nju, za razmišljanje, nije bilo prostora da bude prisebna. Industrija je Judy iskoristila, a ona se unatoč svemu tome uspjela izboriti i postigla nevjerojatne stvari", rekla je Zellweger te dodala kako joj je uloga Judy donijela velik broj novih saznanja i tjerala ju da istražuje još više. Iako joj u početku nije bilo jasno zašto je upravo ona odabrana za ovu ulogu, posebice zato što je Garland bila nevjerojatan glazbeni talent s istim takvim vokalom, na kraju se, sudeći prema intervjuima koje je dala i još uvijek daje, Zellweger u potpunosti sjedinila s likom.

Kako je Renée Zellweger od nespretne djevojke došla do uloge velike Judy Garland i zašto nas to iznimno veseli (фото 1)

Iako nije riječ o jednostavnoj ulozi, prisjetimo se, Renée Zellweger zapravo obožava izazove. Već 2001. godine susrela se s izazovom stvaranja lika Bridget Jones, onog koji će predstavljati svaku normalnu, jednostavnu ženu i njezin isto takav život, neočekivano, još godinama kasnije. Iako se isprva može činiti kao nezahtjevan zadatak, uz sva blještavila Hollywooda, Zellweger je, u doba prvog od tri nastavaka "Dnevnika Bridget Jones", uspjela pokazati nešto potpuno drugačije, osvojiti simpatije cijelog svijeta i, možda malo nalik samoj Judy Garland, postati iznimno zanimljiv, jedinstven primjer predstavnice svoga doba. No, njezin je život u mnogočemu suprotan od onog koji je vodila Garland.

Renée Zellweger u jednom od mnogobrojnih intervjua rekla je kako do sada nije bila upoznata s borbama koje je Garland, koju danas nazivamo ikonom, zaista prolazila. Za nju je današnji glumački život daleko jednostavniji od onog koje je vodila tadašnja zvijezda. Da bi došla do statusa ikone, Judy Garland, otkrila je Zellweger, susretala se s brojim neugodnim situacijama, a za vrijeme nekih od prvih nastupa, gađali su je čak i hranom. Kasnije, kada je otkrila lijekove i iskušala život koji joj daju neke od supstanci koje je kroz svoju karijeru uzimala, shvatila je kako lakše podnijeti svjetla konstantno uperena u nju samu. Ipak, iste su je te supstance na kraju stajale života.

Kako je Renée Zellweger od nespretne djevojke došla do uloge velike Judy Garland i zašto nas to iznimno veseli (фото 2)

Zellweger je pak svoju karijeru opisala kao divan izlet koji ju je kroz godine koje su dolazile i koje još uvijek dolaze, neizmjerno usrećivao. Ulogom u "Jerry Maguireu" te kasnijim nastavcima Bridget Jones, u svom je životu okrenula list koji ju je obilježio i koji joj je pružio život o kojem kao djevojka iz Teksasa nije mogla ni sanjati. I iako je i ona imala svoje padove, poput onog koji je, reći će zlobnici, izazvala sama nakon kraćeg izbivanja pojavom na crvenom tepihu gotovo neprepoznatljiva, Zellweger nikada nije bježala od istine. Komentare na svoj izgled, iako nikada nikome nije bila dužna objašnjenje, nazvala je seksističkim dvostrukim standardima specifičnim za Hollywood i stala na kraj zlobnicima koji su njezine životne odabire u to vrijeme osuđivali. I uzdigla se, snimila sjajnu seriju "What If" za Neflix, napravila ogroman zaokret, a zatim utjelovila lik Judy Garland. Impresivno, zar ne?

Vratila se u velikom stilu snimajući i do dva filma godišnje, serije koje su nevjerojatnom brzinom dobivale na važnosti te osvojivši brojne nagrade za svoje nastupe. Ipak, priznaje, ponuda da utjelovi lik velike Judy Garland, u početku ju je poprilično uplašila, ali je na kraju, dodaje, bila jedna od najzabavnijih koje je ikada imala prilike glumiti. Sada, nekoliko dana prije premijere filma, Zellweger priznaje kako se u potpunosti uživjela u lik pa čak i kada noću odlazi u krevet, ne odustaje od snažnih karakteristika koje je u sebi nosila Garland. Zaljubila se i dio Judy Garland želi zadržati za sebe, u sebi zauvijek, a svoju ulogu opisuje kao ljubavno pismo velikoj zvijezdi. Nakon ovih otkrića, priznajemo, zbilja ne možemo dočekati dolazak "Judy" i u naša kina.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više