Search

Kako su SF i fantasy serije postale \"mainstream\"?

Kako su SF i fantasy serije postale "mainstream"?

Novi produkcijski trendovi

Tekst: Ema Glavina


Filmovi i serije iz fantasy ili SF žanra oduvijek su bili omiljeni među publikom, ali se ona sastojala od uskog kruga ljudi, za razliku od danas kada slične projekte prate milijuni ljudi

Ne može se reći da produkcija žanra znanstvene fantastike i fantasyja nije i prije bila dobra ili naviknuta na uspjeh i dobar prijem kod publike. Štoviše, neki od najuspješnijih filmskih i televizijskih projekta vežu se upravo za te žanrove. Filmski serijal "Star Wars" ruši rekorde zarade na kino blagajnama od svojih početaka, a njihov je tvorac George Lucas zaradio milijarde na popratnom merchandiseu. Seriju "Star Trek" s pravom nazivaju kultnom, a tzv. trekkieji čine jednu od najaktivnijih baza obožavatelja. Koncept je bio desetljećima ispred svoga vremena, a iz dana u dan svjedočimo novim tehnološkim izumima koje smo mogli gledati u toj seriji.

"Dosje X" još je jedno veliko ime svog žanra, a popularnost serije je osigurala snimanje novih epizoda gotovo dva desetljeća nakon što je prestala s emitiranjem. Serije poput "Battlestar Galactice" i "Babylon 5" imaju kultni status među obožavateljima diljem svijeta. Bez sumnje, dakle, možemo reći da su slični projekti uvijek imali svoju vjernu publiku i pri tom ne mislimo na nekoliko stotina tehnoloških geekova, već na respektabilan broj gledatelja svih životnih dobi.

Kako su SF i fantasy serije postale "mainstream"? (фото 1)
Ipak, komercijalni uspjeh s kojim se serije ovih žanrova danas suočavaju nisu mogli predvidjeti ni najoptimističniji među nama. O Comic-Con susretima gledamo na malim ekranima, kina su prepuna blockbustera SF ili fantasy tematike, odjednom svi znamo kako se igra D&D, a Rihanna i Cara Delevingne glume u akcijskoj SF avanturi Luca Bessona. Kako su filmovi i/li serije koje tematiziraju mitološka stvorenja ili distopijsku budućnost postala gotovo popularnija od romantičnih komedija, trilera i horora, odnosno dobro poznatih i "sigurnih" žanrova?

Jedan od razloga bi svakako mogao biti i nevjerojatan uspjeh filmova "Lord Of The Rings". Redatelj Peter Jackson okupio je impozantnu glumačku postavu i oživio fantastičan svijet velikog Tolkiena, a sve ostalo je povijest. Film je pokrenuo lavinu događanja; odbrojavali su se dani do svakog sljedećeg nastavka, knjige su se čitale kao nikad prije, organiziraju se maratonske kino projekcije, a pojaviti se na premijeri filma znači prisustvovati jednom od ultimativnih društvenih događaja sezone.

Kako su SF i fantasy serije postale "mainstream"? (фото 2)
Takav uspjeh (čitaj: takva zarada) ne može proći nezapaženo u produkcijskim krugovima Hollywooda. Ako nešto donosi novac, znači da publika to traži, ako publika to traži, to će se i isporučiti. O kojoj količini sadržaja se radi, nismo mogli ni sanjati. Američka televizijska kuća CBS, 2007. godine kreće s emitiranjem serije "Big Bang Theory" i službeno potvrđuje novi televizijski trend. Geekovi dolaze, a vi ćete ih obožavati. I zaista, Jim Parsons (koji tumači lik Sheldona Coopera) postaje jedan od najplaćenijih glumaca, a publika se zabavlja tematikom astrofizike, stripova i traženjem Božje čestice.

Upravo na primjeru ove serije možemo pronaći jedan od ključnih faktora koji nam pomažu u traženju odgovora na početno pitanje o razlozima eskalacije uspjeha ovih žanrova. Tehnologija se, naime, u prošlosti usko povezivala isključivo sa stereotipom štrebera koji nisu dovoljno talentirani da se bave sportom, ne izgledaju naročito privlačno, tihi su i povučeni u sigurnost svoje zajednice sličnih ljudi. S druge strane, danas je praćenje tehnoloških inovacija postao svojevrsni imperativ, a informiranost i načitanost se cijene više nego ikad. IT poslovi postaju "new black", a svijet se divi osobama poput Elona Muska ili Marka Zuckerberga.

Kako su SF i fantasy serije postale "mainstream"? (фото 3)Definitivnu dominaciju fantasy i sličnih žanrova potvrđuje mega uspješna HBO-ova serija, "Game of Thrones". Dobri stari recept ekranizacije knjige koju su obožavali geekovi diljem svijeta, još jednom je urodio plodom. Ako zaposlene majke, sportaši, starlete i umirovljenici nisu znali razlikovati fantasy od SF-a ili pak horora, sada znaju. "Game of Thrones" serija je koju gledaju svi, a publika ju je toliko tražila da je radnja upravo otišla dalje od radnje u knjigama, a ljutiti fanovi šalju prijeteća pisma Georgeu Martinu koji nikako da isporuči najnoviji nastavak. Osim krajnje maštovitog i inovativnog koncepta, ovu seriju nosi i raskošna produkcija, a tu dolazimo do vjerojatno glavnog razloga za uspjeh sličnih televizijskih ili filmskih projekata.

Kako su SF i fantasy serije postale "mainstream"? (фото 4)Jednom kad se potvrdilo da ovi žanrovi nose u sebi popriličan potencijal, počelo se jako ozbiljno ulagati u njih. Budžeti su multimilijunski, merch se agresivno prodaje, PR mašinerija radi punom parom i preuzima društvene mreže, broj ljudi koje zanimaju ovakve teme prestaje biti ograničen na studente tehničkih znanosti i pokojeg zalutalog entuzijasta, a treba spomenuti i sve veću popularnost serije kao formata i vodeća glumačka imena koja to znaju unovčiti. Trend je primijećen i od strane raznih tvrtki koje prodaju najrazličitije proizvode, pa tako postoji cijeli niz web stranica poput "Think Geek" koje se bave prodajom mercha isključivo vezanog uz SF ili fantasy svijet.

Netflixova serija "Stanger Things" svježi je primjer koji pokazuje kako se trendovi neće tako skoro promijeniti. Koliko god to nevjerojatno zvučalo, serija u kojoj su glavni likovi djeca koja se zateknu usred nadnaravnih zbivanja, postala je "must see" serija ovog ljeta o kojoj se nije prestajalo pričati. Odlični glumci, maestralan soundtrack i ispravno osluškivanje trendova, priskrbili su ovoj seriji vojsku obožavatelja nakon samo jedne sezone.

Kako su SF i fantasy serije postale "mainstream"? (фото 5)
Velik uspjeh trenutno doživljavaju i drugi slični projekti, poput "Orphan Black", "JessiceJones", "Penny Dreadful", "Black Mirrora" ili "Westworlda". Raznolikost televizijskog i filmskog sadržaja u svakom je slučaju nešto što treba pozdraviti i u čemu treba uživati. Ako među ovim serijama i ne pronalazite nešto što vas oduševljava, složit ćemo se da je pozitivna stvar postojanje šireg izbora od onog koji uključuje stereotipne ljubavne priče, jeftine istrage zločina ili humora koji ponekad vrijeđa inteligenciju.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više