Search

Kako su streaming servisi u posljednjih 10 godina zasjenili tv i kino pa postali važan dio ljudskih odnosa

Kako su streaming servisi u posljednjih 10 godina zasjenili tv i kino pa postali važan dio ljudskih odnosa

Što nam je učinio Netflix?

Tekst: L.L.


Image: IMDB,
Unsplash

Desetljeće iza nas po mnogočemu je ostavilo trag na našim životima. Osim trendova na područjima poput tehnologije, dizajna, arhitekture, onih modnih i gastronomskih, veliku ulogu u posljednjih deset godina odigrali su i streaming servisi. Nikada nismo gledali toliko serija i filmova, nikada nam oni u tolikoj mjeri nisu bili dostupni, a rasprave o istima danas su pak postale izlika za upade na tulumima, za nova prijateljstva i potajna osuđivanja. Danas dostupni servisi za gledanje serija i filmova na neki nas način, htjeli mi to priznati ili ne, definiraju. Na kraju krajeva, serije koje gledamo odražavaju ono što volimo, a ono što volimo pak otkriva naš stvarni karakter.

Kako su streaming servisi u posljednjih 10 godina zasjenili tv i kino pa postali važan dio ljudskih odnosa (фото 1)

Velikan među streaming servisima, svjetski obožavani Netflix, mogli bismo reći, jedan je od glavnih krivaca za podjelu na one koji gledaju naše omiljene naslove i one koje volimo manje. Kada se 2007. u Americi pojavio kako posve nova, drugačija platforma koja je donijela čitav niz novih mogućnosti, nismo ni sumnjali da će u idućih 13 godina izrasti u onu jednu internetsku adresu o kojoj čitav svijet naprosto ne prestaje govoriti.

Za manje od 10 američkih dolara, naime, ovaj je servis prvi ponudio ogroman broj serija i filmova na jednom mjestu. Omiljeni naslovi više nisu bili nešto teško dostižno, nešto što se gleda u kinu ili na televiziji ili pak se pomoću USB-a prenosi od prijatelja do prijatelja. Netflix je, za manje od 10 američkih dolara mjesečno, dovodio kino u skromne domove i na iste takve ekrane pa stvorio sasvim novi pogled na filmsku industriju današnjice.

Kako su streaming servisi u posljednjih 10 godina zasjenili tv i kino pa postali važan dio ljudskih odnosa (фото 2)

Netflix se kod nas, nakon godina čekanja, pojavio 2016. godine. Isprva smo bili sumnjičavi i cijena od 70-tak kuna zvučala nam je prenapuhana za nešto toliko banalno kao što je gledanje serija na internetu. Zatim su na se na Netflixu pojavile serije koje su nas zanimale, čije se pojavljivanje na opskurnim internetskim stranicama nije moglo dočekati i ideja o tih 70 kuna mjesečno učinila nam se malo privlačnijom. A onda, kada je nekoliko hrabrih prijatelja napokon isprobalo to čudo od platforme, iskazalo zadovoljstvo i odobrilo Netflix kao servis koji se koristi na duge staze, na isti smo vlak uskočili i mi. I od tada, Netflix je promijenio, pa usudili bismo se reći, baš sve.

Danas, za razliku od prije tri godine, više i ne pitamo koristi li netko upravo tu platformu za gledanje serija i filmova, to se naprosto podrazumijeva, a kako i ne bi kada je i sam servis otišao korak dalje pa sada na svojoj platformi ne nudi samo naslove koje smo gledali nekada, one stare nekoliko godina kojima se povremeno volimo vraćati ili pak one anonimne koji nas često, kada otkrijemo što se iza nepoznatog naslova krije, pozitivno ili neugodno iznenađuju. Također, pitanje je vremena kada će u rječnike, baš poput lajkanja, ući i riječ netflixing, ona koja na najjednostavniji način označava gledanje čitave sezone serije u jednom dahu, a u isto je vrijeme savršena izlika, na koju se gotovo nitko ne može naljutiti, za ostajanje kod kuće.

Kako su streaming servisi u posljednjih 10 godina zasjenili tv i kino pa postali važan dio ljudskih odnosa (фото 3)

Netflix danas ima vlastitu produkciju, originalne serije i filmove, a oni poput "The Irishmana" ili "The Marriage Story", i prije svog izlaska, ulaze u borbu za Oscare. Filmaši koji su zazirali od servisa koji se na prvu činio poput kakve instant vijesti, danas rado surađuju s onima koji iza Netflixa stoje, s ponosom objavljuju kako će njihova ostvarenja biti dostupna tek na tom jednom mjestu na internetu i, na kraju krajeva, zarađuju novac koji im daje mogućnosti za ponovnim stvaranjem. Sve to kako bismo mi, umotani u naše dekice, s čašom vina ili šalicom čaja, kokicama ili čipsom, u udobnom kauču i toplini našeg doma, za samo 70 kuna mjesečno, sasvim opravdano izbjegavali obaveze i uživali u njihovim ostvarenjima.

I nije Netflix jedini. Možda jest jedini koji je, za sada, na ispravan način iskoristio priliku i postao adresa na koju se odlazi bez razmišljanja, a za čiji se mjesečni račun izdvaja baš kao što se izdvaja za onaj za struju, plin ili vodu, ali istim su se primjerom poveli i drugi. Servisi poput HBO GO, koji se u Hrvatskoj kao samostalan streaming servis pojavio 2017. godine, nedavno otkrivenog Pickboxa, Apple TV-a koji je u kratkom roku gledateljima ponudio neke od najekskluzivnijih serija danas, pa i Amazonov Prime.

Kako su streaming servisi u posljednjih 10 godina zasjenili tv i kino pa postali važan dio ljudskih odnosa (фото 4)

Servisi za gledanje filmova i serija u posljednjih su 10 godina izrasli iz nečeg sporednog, nečeg što nam nikada zapravo nije ni trebalo, u temu gotovo svih razgovora, glavnog krivca za početak i raskid veza i prijateljstava, u onu jednu stvar koja spašava kada svijet postane pretužno mjesto i ona jedna adresa koja uvijek, ali baš uvijek ima pravo rješenje za svaki problem. I zato, kada bismo se bavili proučavanjem najvećih fenomena proteklog desetljeća, streaming servisi zasigurno bi se našli visoko na našoj listi, pa čak i na listama onih, uvjereni smo, koji se nekim čudom u ovu avanturu do sada još nisu upustili. Ako takvih uopće još ima.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više