Search

Krenula je nova sezona \"Novina\". Razgovarali smo s Matanićem koji kaže da je serija još čvršća, dinamičnija i atraktivnija

Krenula je nova sezona "Novina". Razgovarali smo s Matanićem koji kaže da je serija još čvršća, dinamičnija i atraktivnija

Doznali smo što sve možemo očekivati u novim epizodama

Image: screenshot,
Facebook

HRT je od jučer, 24. rujna, na svom Prvom programu u udarnom terminu od 21 sat započeo s premijernim emitiranjem dugo očekivane druge sezone dramske serije "Novine" od producenata Miodraga Sile i Nebojše Tarabe te autorske ekipe koju predvode scenarist Ivan Đikić i redatelj Dalibor Matanić. Osim što je osvojila publiku i kritiku te proglašena proizvodom na svjetskoj razini, prva je to hrvatska serija koja se našla i na Netflixu, gdje trenutno možete pogledati cijelu prvu sezonu. Osim što nas je prikovala za male ekrane u svom prvom valu, nakon sinoćnje epizode jasno je kako nam stiže još nešto mračnije, napetije, prepuno političko-novinarskih zavrzlama i još kompleksnijih međuljudskih odnosa, kako poslovnih tako i onih privatnih. Naime, u središtu nove sezone i dalje je čvrsti tabor ključnih novinara redakcije dnevnika Novine, koje čine istraživačka novinarka Dijana Mitrović, njezin urednik Nikola Martić te glavni urednik novina Martin Vidov. Nadalje, pratimo njihove privatne i profesionalne dileme, ali žarište zbivanja će se s unutrašnjih redakcijskih previranja izazvanih promjenom vlasničke strukture novina, koja su bila okosnica prve sezone, prebaciti na politiku.

Krenula je nova sezona "Novina". Razgovarali smo s Matanićem koji kaže da je serija još čvršća, dinamičnija i atraktivnija (фото 1)

Radnja druge sezone odvija se kroz dva tjedna, između prvog i drugog kruga izmišljenih predsjedničkih izbora. Bespoštednu bitku za predsjednički položaj - nabijenu makinacijama i podmetanjima čiji će glavni posredovatelj biti "čovjek za sva vremena", bivši udbaš Blago Antić, vodit će iz prve nam sezone dobro poznati gradonačelnik Ludvig Tomašević, protiv aktualne predsjednice republike Jelene Krsnik. Redakcijski "disidenti" iz prve sezone sada su u PR biznisu, pa će tako Tomaševićev glasnogovornik biti novinar Andrej Marinković, a njegova bivša supruga, novinarka Alenka Jović, isti će posao obavljati za aktualnu predsjednicu. Uz predsjednicu Krsnik, jedno od novih lica je mlada novinarka Vera Papo, pridošlica u redakciji "Novina", čija će istraga korumpiranosti nekoliko uglednih sudaca predstavljati drugu, "pozadinsku" radnju druge sezone. Kako bismo ipak doznali malo više o svemu što možemo očekivati i otkrili neke pikanterije o samom snimanju, planovima itd., sjeli smo s redateljem serijala, Daliborom Matanićem. Evo što nam je rekao… 

Krenula je nova sezona "Novina". Razgovarali smo s Matanićem koji kaže da je serija još čvršća, dinamičnija i atraktivnija (фото 2)

Što možemo očekivati od nove sezone, a da dosad već ne znamo?

"Novine 2" uranjaju u prljavi backstage politike, ali istovremeno i u unutarnji svijet karaktera gdje se vidi kako koliko god da su se likovi na van pravili čvrstima, unutra su svi redom krhke osobe s puno pitanja oko vlastitih postupaka. Nakon prve sezone gdje su mediji bili u fokusu, sad je politika epicentar, da bi u trećoj sezoni to bilo sudstvo čime s punim pravom garantiram da će trilogija "Novina" biti jedan od najzaokruženijih svjetskih tv projekata. The Economist je uvrstio "Novine" među 10 najbitnijih tv serija u ovom trenutku, svaki dan dobivamo pozitivne reakcije najrelevantnijih medija sa svih strana svijeta, a riječ je o ogledu samo prve sezone. Sad su krenule "Novine 2" koje su po našem sudu još čvršće, dinamičnije i atraktivnije. 

Je li drugu sezonu bilo lakše snimati nego prvu s kojom ste probili led?

S jedne strane je bilo malo lakše zato što smo postavili sistem igre, a s druge strane je bilo teže zato što je igra postala zahtjevnija i izazovnija. Imamo nove sjajne glumce u sezoni 2: Nives Ivanković, Helenu Minić Matanić, Livia Badurinu, Izudina Bajrovića, Sinišu Popovića i mnoge druge koji zajedno s već provjerenim castom: Draganom Despotom, Brankom Katić i ostalima čine sjajnu ekipu za dizanje igre na svjetske nivoe. Jedan od glavnih glumaca je i grad Rijeka koji nam je opet bio sjajan domaćin i mislim da se to vidi u svakom kadru. Prošli put smo pokisli ko’ miševi, ovaj put nas je bura rasturala naokolo, ali u ovako zahtjevnom projektu naviknete se da će doći i snježna lavina, ali se morate izvući kako god to znate. 


Da, seriji se pridružila i vaša supruga, glumica Helena Minić Matanić... Vi ste već surađivali, kako se snašla, kako ste se zajedno snašli?

Helena glumi novinarku Veru Papo koja od nadobudne novinarke postaje žrtva i ogorčeno biće i mislim da je Helena sjajno postavila taj lik. Jako dobro surađujemo, na klik se iz privatnog prebacio u full profesionalno, a ja se potrudim kao i svima ostalima da joj na setu bude iznimno zabavno. Nemate nikad problema s takvim glumcima kao što je ona koji odgovorno i precizno pristupaju svom poslu, a nekako zajedno pokušamo posložiti sistem s klincima i obavezama doma, mada je ove godine ona ta koja hendla većinu stvari, meni je infuzija-godina gdje sam stalno na setu ili u kazalištu. Od nove godine ja sam isključivo s klincima i idem u ribare... 

Jeste li došli u fazu da su vam serije draže, zanimljivije, veći izazov i isplativije od filmova...?

Za razliku od Amerike gdje je gotovo sva kreativa otišla iz filma u serije, mi srećom živimo u Europi gdje i serije i filmovi imaju svoj kvalitativni kod i izazov. Od početka sam na "Novine" gledao kao na svjetski, univerzalni projekt, ne zanimaju me lokalni pokušaji upitne kvalitete i stanja uma. Mi u Europi branimo projekte, bilo filmske bilo tv, koji moraju biti publici zahtjevni i gdje se njoj ne podilazi kao što se to radi zapadnije. Kad smo počinjali raditi "Novine" moj glavni imperativ je bio da napravimo ozbiljnu seriju gdje se od publike traži koncentracija i zaključivanje, sad u slučaju "Novina 2" smo već toliko podigli ritam da onaj tko ode na toalet dosta gubi u praćenju priče (smijeh). Cijeli komercijalni filmski i glazbeni svijet ide na ugođavanje publici, a znamo da ljudi nisu ovce i da traže više, traže nešto o čemu će razmišljati danima. S autorskim timom "Novina" želimo dati publici nešto više, nešto što će ih aktivirati u slaganju puzzlea priče i napraviti to na filmski način, moj sistem i je da se televizija mora raditi kao film, a takav je slučaj i s novim filmom "Zora" koji počinjem snimati u listopadu u Italiji tako da je moj odgovor da su mi ovakva televizija i film ista vrsta kreativnih izazova. 

Krenula je nova sezona "Novina". Razgovarali smo s Matanićem koji kaže da je serija još čvršća, dinamičnija i atraktivnija (фото 3)

Dajte nam molim vas neki hint koji bi nas mogao prikovati uz ekrane i do kraja ove sezone?

90+ sjajnih glumaca u nekoliko linija priče sezone 2 koja postaje toliko čvrsta, dinamična, pa i duhovita da slobodno mogu reći da takve stvari ne možemo baš vidjeti na zapadu. U izborima za najbolje serije godine stavljeni smo rame uz rame s Davidom Fincherom (Mindhunter) i Davidom Simonom (Deuce). U svim tim izborima "Novine" su jedina serija koja nije snimana u Americi i jedina serija koja nije na engleskom jeziku. Utrka predsjedničkih kandidata Dragana Despota i Nives Ivanković je počela, čekamo vas s veseljem.   

Related articles

Buro 24/7 Selection

više