Search

"Male laži" trebate pogledati zbog kvalitetne glumačke postave i izvrsne produkcije

Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley...


Image: PR

Radnja nove mini serije "Male laži" u produkciji HBO-a, na koju ćete se vrlo vjerojatno navući, razvija se kroz sedam napetih epizoda otkrivajući kako svaka od glavnih protagonistica koje tumače izvrsne Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley... krije neku tajnu koja je dovela do kobne noći

Imućne i besramno bogate obitelji, ambijent u kojem žive je kao s razglednice, prekrasni domovi koji odišu s velikom količnim raskoši i luksuza, prekrasni ljudi, najbolje školovanje za djecu, ma tko ne bi htio živjeti u ovom čarobnom i mirnom gradiću Monterey u Kaliforniji? Upravo je to sve skupa dio nove HBO-ove mini serije imena "Mali laže" (Big Little Lies) koja ispod svoje kozmetički uređene površine krije zapravo niz problema, velikih i malih laži, intriga s kojima se glavni likovi itekako moraju suočiti, htjeli to oni ili ne. Jer kako bi mnogi rekli i mi se složili, mo’money, mo’problems.

Da, jasno je već iz samog početka kako se radi o još jednoj u nizu priča o bogatim ljudima i njihovim problemima; točnije ambicijama, kompliciranim prijateljstvima, ljubavi i bračnim zavrzlamama, privilegijama, nesigurnostima, roditeljstvu, nasilju, pa čak i u ubojstvu. No, ako to sve stavimo na stranu, u ovom projektu mogla bi vas zapravo jedino kupiti okupljena glumačka imena s holivudske A liste, kao i sjajna režija Jean-Marca Valléea. Jer, gotovo sigurno ste već imali prilike vidjeti ovakav sličan scenarij, točnije radnju prepunu klišeja, ali ne u ovoj postavi i ovim produkcijskim uvjetima.

"Male laži" trebate pogledati zbog kvalitetne glumačke postave i izvrsne produkcije (фото 1)

Naime, "Male laži" miniserija u produkciji HBO-a temeljena je zapravo prema istoimenoj knjizi koju su mnogi opisali kao malo sofisticiranije avionsko štivo, a serija kao njezin svojevrsni produžetak koja vas odmah u samom startu uvodi u priču zastrašujućeg ubojstva na dobrotvornoj priredbi u osnovnoj školi koje je iznenadilo i šokiralo stanovnike spomenutog gradića. Nastavno na to, kroz samu policijsku istragu već u prvoj epizodi odmah upoznajemo i glavne protagoniste, kao i njihove poveznice, pri čemu osjetimo i jedno vrlo natjecateljsko okružje, prepuno zavisti i licemjerja.

"Male laži" trebate pogledati zbog kvalitetne glumačke postave i izvrsne produkcije (фото 2)

Već u prvim minutama upoznajemo tako lik kućanice Madeline koju utjelovljuje Reese Witherspoon, majku dvije kćeri koja stjecajem okolnosti pod svoje okrilje stavi novu pridošlicu u gradu, Jane (Shailene Woodley), majku dječaka koji su se upravo doselili. Osim što je upoznaje sa svim ostalim majkama i prijateljicama na prvi dan škole u koju idu svi njihovi klinci, Madeline joj daje naslutiti i kakva je hijerarhija te ozračje u gradu te tko pripada kojem fiktivno stvorenom miljeu. Tako Jane upoznaje i Madelineinu najbolju prijateljicu Celeste (Nicole Kidman), Madelineinog bivšeg supruga i njegovu novu odabranicu, instruktoricu joge sa zen-stavom (Zoe Kravitz), ali i vrlo moćnu, utjecajnu i uspješnu majku, poduzetnicu Renatu (Laura Dern).

No, nakon upoznavanja i početničke prividne ljubaznosti, odvije se situacija zbog koje su majke i donedavne prijateljice morale zauzeti posve različite strane i postati velike neprijateljice. Sve kulminira kada Renatina kći optuži Janeina sina Ziggyja da ju je u školi pokušao ugušiti, na što upućuju vidljivi tragovi nasilja, točnije modrice na njezinom vratu. Taj incident tako je u prvi plan stavio, odnosno servirao i mnoge druge marginalne stvari, nerazriješene situacije o kojima je davno trebalo progovoriti jer kako jedan od likova u seriji navodi "modrice će uvijek zacijeliti, ali stigma ostaje zauvijek".

"Male laži" trebate pogledati zbog kvalitetne glumačke postave i izvrsne produkcije (фото 3)

Ukratko, Witherspoon je sjajno utjelovila stereotipan model majke i kućanice Madeline; odlučne, nametljive bogatašice, ali iznutra u potpunosti pogubljene, neispunjene te zapravo dobroćudne, koja se našla na jednom životnom zastoju i prekretnici. S druge strane tu je lik Jane koji je sjajno sjeo mladoj Woodley. Jane je tiha, samohrana majka s mračnom prošlošću, povučena i oprezna koja svom sinu želi samo priuštiti normalan život, ali to nikako da se dogodi. Tu je i Renata koju utjelovljuje uvijek briljantna Dern, a koja o sebi, točnije svom liku u seriji kaže sve u jednoj rečenici: "Nisam baš omiljena" i naravno, neizostavna Nicole Kidman u ulozi bivše uspješne, ali sputane odvjetnice Celeste koja je prepuna misterija, straha i tajni koje uspješno čuva od svojih najbliskijih prijatelja.

Ne smijemo zaboraviti spomenuti i muški dio postave koji "Malim lažima" itekako daje na značaj. Tu je Adam Scott koji tumači novog Madelineinog supruga koji je cijelo vrijeme zabrinut da joj on nije u biti onaj pravi životni izbor s kojim želi provesti ostatak života te da nije dovoljno dobar poput njezinog bivšeg supruga. Tu je i neizostavni Alexander Skarsgard koji tumači Perryja, prezgodnog, sexy i mlađahnog, ali istovremeno vrlo nasilnog Celesteinog supruga.

"Male laži" trebate pogledati zbog kvalitetne glumačke postave i izvrsne produkcije (фото 4)

I iako je scenarist David E. Kelly pokušao izbjeći klišeizirane dijaloge, ne baš previše uspješno, kakvi su se mogli naći u knjizi, ono što ostaje u potpunosti jednako, ali interpretirano na malo sofisticiraniji način jest riješiti u konačnici dvije misterije - tko je zapravo ubijen te tko je od klinaca pokušao nauditi Renatinoj kćeri? Važno je spomenuti i velike prednosti serijala koje se uoče odmah na prvo gledanje, a to su beskrajno fantastični zalasci sunca koje ćete imati prilike gledati kroz sve epizode prve sezone, scenografija i spektakularni interijeri, kao i sjajna glazba koja je mene kupila već od uvodne teme pa do same završnice prve sezone (hint: Michael Kiwanuka, Leon Bridges).

I uzevši u obzir kako je radnja serije ipak na neki način već sto puta viđena, prožvakana i pomalo predvidljiva u kontekstu melodrame, zahvaljujući svojim velikim glumačkim imenima i talentima, kao i odličnoj režiji i fotografiji, "Male laži" su dovoljno intrigantan HBO uradak da mu ipak date priliku, na koju ćete se vrlo vjerojatno i navući, ali možda u konačnici i ne baš previše oduševiti. Seriju "Male laži" možete pratiti na HBO-u.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više