Search

Mislite li da se Seks i Grad trebao dogoditi opet? Ja nisam sigurna, ali dat ću mu priliku

Mislite li da se Seks i Grad trebao dogoditi opet? Ja nisam sigurna, ali dat ću mu priliku

Tekst: A.P.


Ne zato što nema Samanthe i što ih cijeli internet gazi jer "nisu ono što su bile" već nekako smatram da su obilježile jednu cijelu eru i neke stvari ne treba dirati. Pazite, ja sam stvarno "die hard" obožavateljica ove serije i znam skoro sve dijaloge napamet. Gledala sam je milijun puta i pripada mi u one stvari koje uvijek gledam iznova kad mi sve dosadi i kad mi treba nešto utješno, smiješno, pametno i poznato. Isto ću vam kazati da su Sex And The City filmovi sranje. Doslovno tom prostom riječju. Prvi put sam izašla razočarana iz kina jer sam gledala razvodnjenu limunadu s prerađenim forama iz serije koja je definirala i izgradila cijelu generaciju žena i dala im hrabrosti da progovore o nekim stvarima.

Mislite li da se Seks i Grad trebao dogoditi opet? Ja nisam sigurna, ali dat ću mu priliku (фото 1)

Seks i Grad je doista revolucionarna serija za svoje vrijeme. Žene se na televiziji dotad nikada nisu portretirale kao snažni individualci s važnim poslovima, otvorenim razgovorima o seksu, čak i sprdanju na račun muškaraca i svega što moderna ljubav nosi. Ako smo bile seksualne na televiziji, onda smo bile lude „ko šiba“ i kuhale zečeve frajerima kao Glenn Close u filmu Fatal Atraction ili smo bile prostituke u želji da nas spasi neki bogati frajer kao Julia Roberts u filmu Zgodna Žena. Ako smo bile ambiciozne i jako pametne, onda su nas uvijek nekako portretirali kao da smo zbog toga kuje ili smo nekog ubile na kraju filma jer pobogu kako ćeš bit mrak komad, ambiciozna žena i uspješnija od frajera, a da nisi Američki Psiho? Sjetite se Sharon Stone u Sirovim Strastima. Kroz te godine stvarno nije bilo žene na velikom i malom ekranu da je lijepa, uspješna i seksualna, a da joj u scenariju ne fali neka daska u glavi. Nikad se na televiziji nije pričalo ni o nekim ženskim problemima., a kamoli da se pričalo o muškarcima na temu erektivne disfunkcije, minijaturne „opreme“ i svega što smo sve manje više susrele kroz vlastiti seksualni život i šaptale frendicama u povjerenju (da frajeri, pričamo o tome).

Mislite li da se Seks i Grad trebao dogoditi opet? Ja nisam sigurna, ali dat ću mu priliku (фото 2)

PR mašinerija za novu seriju ide snažno i već se stvara hype oko modnih kombinacija i dizajnera i svega onoga što je seriju učinilo globalnim fenomenom. Međutim ono što mene osobno zanima, vjerojatno kao i sve ostale prave obožavateljice serije, jest sadržaj. Moda je super stvar i svi mi volimo lijepe krpice i stalno ih gledamo i lajkamo i komentiramo, ali ljudi dragi, moda danas nije neka tema koja može držati seriju. Svijet je danas znatno drugačiji nego kada su djevojke trčale u Manolicama preko Manhattana. Cijela situacija nije easy breezy kao u to vrijeme kad je serija bila hit. Znam da nam svima treba bijeg od realnosti, ali iskreno od Seksa i Grada očekujem puno pametniji zaplet i dijaloge nego od od Emily in Paris koju na okupu drži 5 klišeja, Pariz i dizajnerska odjeća (možda nisam target te serije).

Mislite li da se Seks i Grad trebao dogoditi opet? Ja nisam sigurna, ali dat ću mu priliku (фото 3)

Prošli tjedan je procurio dio scenarija i kako se čini Carrie i Mr. Big su u bračnom brodolomu i svađaju se oko novca. Mr. Big, po onome što je objavljeno, sada financira Carrie koja vodi podcast (u skladu s modernim vremenom). Ako će se cijela drama razvijati oko njihovog braka, možda dobijemo neku. dobru zrelu i ironičnu priču o brakovima koji se raspadaju u tim godinama , jer brakovi se često raspadaju kada krene kriza srednjih godina i vječna pitanja što sam, gdje sam, i jesam li mogla/mogao bolje i drugačije? Samanthe nema i to je jedan od većih propusta u seriji. Svima će nedostajati otvorena, iskrena i beskompromisna žena koja je govorila sve što joj je palo na pamet i koja nam je pokazala da je sebičnost (self-love) u stvari sasvim ok, jer ako nisi sretna i ako se nisi pobrinula za sebe, što onda možeš ponuditi ikome?

Mislite li da se Seks i Grad trebao dogoditi opet? Ja nisam sigurna, ali dat ću mu priliku (фото 4)

Ako na stranu stavim Samanthu, primjećujem jednu veliku kritiku javnosti na seriju i to uglavnom od strane žena.. i nije mi jasna. Možemo svi imati neka mišljenja o seriji i o tome je li se ovo trebalo dogoditi ili ne, ali jedna stvar me smeta. Smeta me kada ljudi, i to uglavnom žene, komentiraju da glavne glumice imaju preko 50 godina. Kao da insinuiraju da život nakon 50-e prestaje i da se ništa ne događa. Ja ne znam kako itko tko još nije došao u te godine može pretpostaviti što ga čeka? Jedan moj jako dobar stariji prijatelj mi je kazao: "Moje frendice s 50 su nikad luđe. One izlaze, dejtaju, prave tulume, putuju", tako da ne možete pretpostaviti da su 50-e nužno godine kada se netko kao dinosaur mora povući u svoju nastambu i čekati smrt. Živimo u vremenu Jennifer Lopez i Gwen Stefani koje imaju preko 50 godina i drmaju svijetom. To što netko ima 50 godina ne znači da se mora povući s televizije i ne raditi ništa. To što netko ne izgleda kao prije 20 godina je normalna stvar. To što kao žene komentiramo njihove godine samo doprinosi cijeloj situaciji protiv koje se sve borimo, a u kojoj nas se stalno osuđuje za godine i izgled i procjenjuje nas se po tome. Tom Cruise sa 59 godina u svojim filmovima skače po vlakovima, brani državu od terorista, ubija od batina duplo mlađe frajere i nitko ne pomisli hoće li mu kuk nastradati jer ima 59 godina. Ali svi se brinu hoće li Carrie izvrnuti nogu u platformama jer ima 50 i kako može uopće "brijati kako brije" u tim godinama? 

Mislite li da se Seks i Grad trebao dogoditi opet? Ja nisam sigurna, ali dat ću mu priliku (фото 5)

Ja generalno nisam za revival stvari koje su bile fantastične i doživjele svoj vrhunac i dostojanstven kraj. Ima nešto u tim dostojanstvenim povlačenjima sa scene i puštanjem projekta da živi svoju legendu. Ali to nema veze s činjenicom da glavne glumice imaju godina koliko imaju. Ima veze s tim da mislim da sve mora doći svom kraju i da je isti neminovan.

Kazat ću vam za kraj da se ovaj nastavak dogodio jer živimo u revival eri. Svi se odijevaju kao da je 98. ili 2000-a, i Winoni Ryder se sudi zbog krađe u Saksu na Petoj Aveniji, a supermodeli haraju Milanom i Parizom. Instagram gori od profila posvećenih tom razdoblju i poznate osobe samo izvlače komade iz arhive od Diora, do JPG-a pa nadalje. Kad pogledate bolje, čini se da je svijet jednom dosegnuo vrhunac kreativnosti koja se rasplinula i da smo toliko pali u depru da nas ta nostalgija nekako vraća u ta bezbrižnija vremena kada se partijalo, kada nije bilo zabrana, pandemija, hejtanja, ružnih komentara, straha i nesigurnosti. Vjerojatno, simbolično rečeno, svima nedostaje to nešto staro, poznato i toplo... Ako je to Carrie Bradshaw u Manolicama, neka bude tako. Samo se nadam da će biti pametno. To je sve što očekujem.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više